NEREDI U ST. ETIENNEU IMAJU I DRUGU STRANU: Javio se navijač koji se našao u središtu tučnjave

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Otkako je Hrvatska ispala s Europskog prvenstva policija je polako počela hvatati sve koje smatraju odgovornima za izazvianje nereda, a među njima je i Osječanin A.H.

Od huliganskih ispada na utakmici Hrvatske i Češke prošlo je već gotovo dva tjedna, a detalja je svakim danom sve više. Otkako je Hrvatska ispala s Europskog prvenstva, a huligani su se vratili u domovinu, policija je polako počela hvatati sve koje smatraju odgovornima za izazvianje nereda. Uhićenih je svakim danom sve više, a među njima se našao i Osječanin A.H. (27). Naime, situacija s ovim mladićem nije baš onakva kakva se čini, a drugu stranu priče otkrio je, za SIB.hr, vođa osječke Kohorte, Denis Kovačević, koji osobno poznaje A.H. i koji je detaljno upućen u ono što se dogodilo.

“Bio je simpatizer NK Osijeka, a utakmice je rijetko posjećivao. Kada je u pitanju hrvatska reprezentacija, povremeno je znao otići na utakmice kada bi uhvatio slobodnog vremena. Ni po čemu se nije isticao u navijačkom smislu niti je išao u nekakve ekstreme. Zapravo se ne mogu sjetiti da je ikada bio u bilo kakvoj incidentnoj situaciji”, rekao je Kovačević koji je istaknuo kako uhićenog A.H. godinama zna iz kvarta kao vrlo vrijednog dečka koji je uvijek trčao za poslom, rijetko izlazio i koji se u slobodno vrijeme aktivno bavio sportom.

FACEBOOK
FACEBOOK

Pokušali pomoći, a upali u tučnjavu

A.H, je bio u Francuskoj sa skupinom navijača iz Osijeka, a u velikoj tučnjavi na tribini, zamalo je ni kriv ni dužan stradao.

“Štedio je novac osam mjeseci kako bi mogao mogao otići u Francusku. Bio je ondje sa skupinom navijača iz Osijeka. Oni su se nalazili otprilike na sredini tribine, dok je bakljada počela u njezinom lijevom kutu. Nakon što su pobacane baklje, nastalo je komešanje koje naši dečki nisu mogli dobro vidjeti od mase. Krenuli su prema mjestu gdje se situacija zahuktala, s mišlju da je na tribinu došla policija koja je počela tuči hrvatske navijače. Kada su se popeli, prvog od njih je masa počela udarati, te je on potom pao na pod. Počeli su ga gaziti, a naši su dečki potrčali prema njemu kako bi ga izvukli od stampeda. Među njima je bio i A.H. Dok su ga izvlačili, razularena je masa počela i njih udarati. U situaciji gdje preko 50 ljudi na tribini stadiona nalijeće na 10-ak osoba, logično je da su i njihove reakcije bile instiktivne te su razmišljali jedno da sačuvaju živu glavu”, otkriva Kovačević i napominje kako ovo nije nekakva idealna utopijska priča i kako se sve može provjeriti na snimkama i slikama s interneta.

Facebook
Facebook

Uhićeni navijač sada je u pritvoru

Ipak A.H. je na koncu završio u pritvoru i to s optužbom za kazneno djelo izazivanja nereda, a kako tvrdi Kovačević on to nikako nije radio.

“Optužen je za kazneno djelo protiv javnog reda – izazivanje nereda. To djelo se tumači na način da je on optužen kao osoba koja je sudjelovanjem u mnoštvu koja nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje. On ni na koji način nije nikoga poticao na izazivanje nereda, a ironično je da je upravo masa koja je njih napala bila ta koja je izavala nasilje prema drugima. Nitko od njih nije optužen, čak smo mogli čuti da policija prema njima neće postupati, a od svih uhićenih jedini je A.H. zadržan u istražnom zatvoru, dok su primjerice dečki iz Dubrovnika pušteni. Kažu da je zatvoren kako ne bi utjecao na svjedoke i da ne bi ponovio djelo. Kakvo djelo? HNL još nije počeo, a Hrvatska je ispala sa Eura. ‘Svjedok’ na osnovu kojeg je zatvoren je video snimka poslana od francuske policije. Zar je kamera svjedok na kojeg bi on mogao utjecati?! Ako ćemo objektivno, proveo je tri dana kod kuće i u tom je vremenu mogao kontaktirati ili utjecati na koga god je htio, što je apsurdno”, zaključio je Denis Kovačević.

>>> OTKRIVEN BOLESNI PLAN HULIGANA: Šef osiguranja Vatrenih objasnio jeziv scenarij napada na suca


Komentari