NE NASJEDAJTE, MAMIĆEVA OSTAVKA SAMO JE FARSA: On i dalje može držati hrvatski nogomet na dlanu

Facebook

Evo zašto je on i dalje kralj hrvatskog nogometa.

Sada već bivši izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, mnoge je iznenadio svojim naprasnim odlaskom s te funkcije na kojoj je za vrijeme svoje službene vladavine Modrima donio na desetke trofeja i uprihodio milijune eura. Za trenutak ćemo na stranu staviti sve za što ga se tereti i ipak ćemo morati priznati kako je za Dinamo napravio mnogo.

Mnogi od nas već su i zaboravili kako je Dinamo izgledao prije desetak godina kada je završio u “ligi za bedaka”. Krivilo se onda neke druge ljude, igrače, trenere, a Dinamu se prognozirala propast. Mamić je tada istupio i kazao kako će Dinamo biti u sljedećih deset godina prvak. Tada je to zvučalo smiješno, ali Dinamo uistinu jest bio prvak sljedećih deset godina, a bit će kako stvari stoje i ove. Nije sporno kako je Mamić veliki biznismen s izuzetno razvijenim osjećajem za posao, rukovodstvo, delegiranje i kako je znao dobro predvidjeti budućnost. Barem onu poslovnu. Uveo je itekakav red u klub, obnovio infrastrukturu, napravio takav omladinski pogon kakav bi svaki klub na svijetu mogao poželjeti. Doduše, načini na koje je to radio druga su priča, ali zažmirimo li na trenutak na sva nedjela, moramo priznati kako je ucrtao Dinamo na kartu svijeta.

Postao kralj transfera

U svojoj eri provedenoj na kormilu Dinama, Mamić je postao apsolutni kralj transfera, možda i u cijelom svijetu. Na stranu sada svi sporni aneksi, off shore računi, klauzule i posrednici preko kojih je navodno izvlačio na stotine milijuna kuna iz kluba, moramo priznati kako je Mamić imao itekakav plan za osvježavanje hrvatskog nogometa, dobro, paralelno je punio i svoje džepove kako vidimo, ali da nije bilo njega mnoge zvijezde danas ne bi bile zvijezde. Prvenstveno treba mu se priznati sjajan rad sa skautima, trenerima i osobljem unutar kluba, potom ulaganje u razvoj igrača i proizvodnja izvanserijskih talenata pa onda i odlična suradnja sa ostalim klubovima u HNL-u koje je praktički pretovrio u Dinamove satelite koji su sve što valja, slali pravo u Maksimir.

Načini na koje je učvršćivao veze i stvarao poznanstva vjerojatno su vezani za kojekakve donacije, poklone, pomoći i sufinanciranja, ali na koncu su se pokazali efikasnima jer kome god je on pomogao taj mu je na ovaj ili onaj način ostao dužan, a znate kako to ide u biznisu, najvrjedniji prijatelji su oni koji vam duguju. 

Za sve je krivo jedno poznanstvo

Skupljao je, gradio i održavao Mamić poznanstva godinama, ali na jedno poznanstvo je zaboravio. I baš ga je to poznanstvo koštalo funkcije koju je tako dugo obnašao. Mamić se gadno opekao onoga dana kada se zamjerio BBB-u. Boysi ne praštaju, a njemu nisu mogli oprostiti to što je od kluba napravio svoju, kako su je prozvali, “prćiju”, koju je godinama koristio za svoje poslove. Boysi su navijači kojima nije toliko važno igra li im klub Ligu prvaka, vrijedi li im momčad 50 ili 100 milijuna eura, igraju li svi prvotimci u repkama, njima je važno da se klub vodi na čist i transparentan način pa makar to bilo na štetu rezultata i igre.

Godinama su navijači ukazivali na nepravilnosti, ali Mamiću nitko nije mogao ništa. Štoviše, njegov posao je cvao. Proširio je svoju djelatnost i na HNS te tamo instalirao što je više moguće svojih poznanika i vjernih suradnika. Posao mu je išao bolje nego ikad, kao na traci Dinamo je izbacivao talente koji su ekspresno odlazili u reprezentaciju i već nakon par nastupa bivali prodani za vrtoglave cifre u najbolje europske klubove. Javnost je to sve pratila ili s oduševljenjem ili s gađenjem jer je hrvatski nogomet počeo ličiti na obiteljski posao, a s druge strane Hrvatska je imala više kvalitetnih igrača po Europi nego ikad. Navijači su postajali sve glasniji i Vlada je morala reagirati. Napokon je dočekana ta famozna dopuna u Zakonu o sportu kojom bi se trebao raspetljati čvor kojeg je Mamić dobro zapetljao.

Facebook
Facebook

Ostavku je trebao dati odavno

Paralelno s tim Mamić je zapao u velike probleme s malverzacijama u Dinamu zbog čega je kao što već svi znamo nekoliko puta boravio u zatvoru. No, sve su to još uvijek optužbe koje nisu dokazane, a Mamić je napravio dobru stvar odstupivši s funkcije izvršnog predsjednika kluba i time je zaštitio klub od svojih prljavština, ali to ne znači da je on zapravo otišao iz kluba. On je kao što je i sam rekao i dalje savjetnik kluba (nešto kao Sinovčić u Zadru) ili u prevedenom značenju ništa se neće smjeti napraviti ako on to ne amenuje.

Zašto? Pa vrlo je jednostavno, zato što su u klubu još uvijek sve njegovi ljudi. Ista stvar je i u Savezu, može se on i od tamo službeno povući, ali njegova riječ biti će i dalje zadnja. Kada se o tome malo bolje razmisli, Mamić je odavno trebao dati ostavku i baviti se svojim poslovima u tajnosti, daleko od očiju svih. Ljude je tako i tako postavio gdje je htio, mogao je lijepo sjesti u fotelju i poslove obavljati kao obični Zdravko Mamić, a ne kao predsjednik i vladar hrvatskog nogometa. Manje bi upadao u oči i sve to što je radio vjerojatno bi prošlo neopaženo ili bi procesi tekli još sporije nego što sad teku pa bi ovakvu situaciju gledali za kojih pet godina.

A što dalje?

Kako sada tu “močvaru” isušiti? Zakon o sportu trebao bi se pobrinuti da HNS malo pročisti, ali sudeći po brzini našeg pravosuđa to bi moglo potrajati godinama, a što se tiče Dinama, dok ne naiđe kakv šeik s dubokim džepom i velikom željom da promijeni kompletnu garnituru u klubu Mamić će i dalje vući sve konce pa makar i iz zatvora. U slučaju da je itko imao briga što će se sada dogoditi s Dinamom, možete biti sigurni kako se neće dogoditi ništa. Mamić je za sobom ostavio jaku poslovnu mašineriju koja može samostalno djelovati još godinama. Omladinska škola jedna je od najjačih u Europi, u klubu ima novca više nego u cijeloj ligi, možda i trostruko, a jedini koji je ovdje samo naizgled ispao žrtva jest Mamić, opet kažemo, samo naizgled.

>>> Pročitajte kako je Zdravko Mamić postao europski kralj transfera (i ‘uspješan’ biznismen)…

>>> FATALNA PLAVUŠA ZASJENILA MAMIĆA: Ovoj ženi nitko se ne usudi proturječiti! (FOTO)


Komentari