NAJZANIMLJIVIJA NOGOMETNA PRIČA OVE SEZONE! Tko i što stoji iza organizacije velikog hita Prve HNL?

Hrvatska nogometna reprezentacija/Facebook

Baš nas zanima, ali iskreno, kako će najugodnije iznenađenje ovogodišnje Prve hrvatske nogometne lige, Gorica nastaviti natjecanje? Zapanjujućim rezultatima, sjajnom organizacijom i pridobivenim simpatijama ovaj je klub zaista bio svijetla točka prvog dijela natjecanja. Naše nogometno natjecanje konačno je rodilo jednu novu, dobru i zdravu priču.

Opčinjenost naše sportske javnosti nakon što je Gorica usred Splita nadvisila Hajduk zapravo i nije prava lijepa slika ovog novog, a već tako stabilnog prvoligaša. Klub je posložen od temelja do plafona na izvrstan način, a ima predsjednika kojeg u klubu svi uistinu poštuju, obožavaju, a čovjek u klub tuče i vlastita sredstva.

No, tko imalo drži do sebe u Prvoj HNL taj je dobio ovako slabog Hajduka u Splitu, ali pobjeda novopečenog prvoligaša na Poljudu ipak je gromoglasno odjeknula.

A desetak godina se stvara ovaj klub, nekad se zvao Radnik i bio je u Prvoj ligi i doživio rekordan poraz, baš u Splitu protiv hajduka – 1-10. Kako se sve vraća!

No, predsjednik je ipak najbitniji u uzletu, ali i u padu jednog kluba. Baš je Nenad Črnko i najzaslužniji za sve što se događa u HNK Gorici posljednjih desetak godina. Do tad je bio predsjednik Poleta iz Buševca, mjestašca u blizini Velike Gorice, te sa svojim klubom došao do treće lige. U to vrijeme Radnik je bio u četvrtoj. Kad je krenula priča s HNK Goricom, Črnko je odabran za voditelja tog projekta, a to se pokazalo pravim izborom.


Međutim, vodeći informatičku tvrtku Netra, uz dva medijska projekta, jer vodi i gorički City Radio te besplatni mjesečnik, ali i gurajući lokalni nogometni klub Polet Buševec od šeste do treće lige, naučio je da se od lažnih obećanja ne može živjeti. U klubu plaće ne kasne, ali se ne trpe ni iskakanja iz regulative i discipline.

Engleski Nottingham Forest je u šest godina od četvrte engleske lige došao do naslova europskog prvaka. A u četiri godine postao je engleski prvak. Dobro, Gorica nema aspiraciju za europski vrh, ali hrvatski? Tko zna, tu su sad pri vrhu i za koju godinicu ako klub ostane stabilan, evo nama još jednog kluba u skromnoj ligi. I to je dobitak, veliki.

I trener im je veliko, ugodno iznenađenje. Sergej Jakirović, strateg, mudar i hrabar sjajno se snašao u međunarodnoj momčadi.

“Ja sam vam godinama dolazio u Veliku Goricu kao gledatelj i protivnički trener, ali moram reći da me iznenadilo kako je klub dobro posložen. I zato kažem da ovaj ulazak u prvu ligu nije nikakva slučajnost nego nagrada ljudima iz kluba”, rekao je na početku sezone Jakirović koji je na klupi zamijenio zaslužnog Ivana Preleca.

Momčad se morala ojačati, postati konkurentna za društvo najboljih i tu su u Gorici bili nepogrešivi, nevjerojatno. Na tržištu zna biti svega i svačega i lako je pogriješiti.

U klub su došli mahom kvalitetni igrači iz Ugande, Nigerije, Srbije, Poljske, Nizozemske, Armenije i Gruzije, svima je porasla cijena, a već se i dosta zaradilo, transfer Nigerijca Iyayi Atiemwena Dinamo to potvrđuje. Litavac Mindaugas Nikoličius, glavni čovjek u sportskom sektoru kluba, napravio je sjajan posao ptošlog ljeta, u to više nema nikakve sumnje, u Gorici je posložena momčad koju se s pravom može nazvati najugodnijim iznenađenjem prvenstva.

Opet, neke stvari su ovdje i normalne, ta velika Gorica je šesti grad po veličini u zemlji. S jednom od najmanjih stopa nezaposlenosti u državi, naslonjen na metropolu. I grad koji je, složit će se mnogi, i ranije trebao imati prvoligaša…

U gradu gdje je privreda živa ne nedostaje ideja, pa tako niti u samom nogometnom klubu. Evo, nama se posebno svidjela ideja dizajna dresa HNK gorice. U suradnji s klupskim partnerom, velikogoričkom tvrtkom Alpas, napravljen je dres na kojem su ispisana imena više od 50 mjesta, sela, naselja i gradskih četvrti u Velikoj Gorici i Turopolju. Također, kroz ta slova istaknuta je vizura grada, koja je zapravo logo velikogoričke turističke zajednice, a uz rub dresa su i stihovi turopoljske himne.

“Tako smo dobili personalizirane dresove koji će, nadamo se, postati i suvenir za sve koji posjete naš grad”, riječi su predsjednika Črnka.

Nekad smo i kao novinari nepravedni prema malim sredinama. Evo, mi se svi raspisali kako naši rukometaši, poput Japanaca, očiste svlačionicu poput apoteke nakon utakmice. I to je lijepo. Ali, nisu oni u tome jedini. U HNK Gorici to je odavno pravilo.

“To je naš princip koji jača moral i karakter. Mi se moramo ponašati pristojno. Ako smo pronašli čisto, tako mora i ostati. Nema više ni čišćenja kopački u umivaoniku, što je nekad bilo normalno, jako pazimo na to. Stalno ponavljam igračima da predstavljaju sebe, ali i ovaj klub, ovaj grad”, veli strog i uspješan trener Jakirović.

Komentari

loading...