NA TRIBINAMA I DALJE ‘VESELO’: BBB i Kohorta se pošteno izvrijeđali, Torcida udarila čak i po Šešelju

Facebook

No, 29. kolo su ipak obilježili dirljivi trenutci oproštaja Torcide od tragično poginulog Žana Ojdanića, kao i odavanje počasti Josipu Joviću, prvome stradalniku Domovinskog rata.

Iako broj gledatelja na tribinama u Prvoj HNL nije nešto pretjerano velik, to jest, više ga se može nazvati malim, dio navijačkih skupina uvijek se pobrine da HHO ima o čemu pisati. Tako je bilo i u prošlom kolu, a osim Mamića, vrijeđalo se i Vojislava Šešelja, pa onda suce na utakmici Hajduka i Splita, palile su se baklje i razna pirotehnička sredstva, ali kolo su ipak obilježili dirljivi trenutci oproštaja Torcide od tragično poginulog Žana Ojdanića, kao i odavanje počasti Josipu Joviću, prvome stradalniku Domovinskog rata.

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 29. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili niz prema njima uvredljivih i spornih skandiranja navijača.

NK SLAVEN BELUPO – HNK RIJEKA 0 : 0

Utakmica 29. kola Prve HNL odigrana u Koprivnici, u subotu 2. travnja 2016. u 19.00 sati na gradskom stadionu pred oko 1.600 gledatelja, među kojima se navijanjem isticala grupa od oko 200 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke)

Odigrana je mirna utakmica, u najvećem dijelu u sportskom ozračju. Tek u 61. minuti, nakon nekoliko poklika „Vukovar, Vukovar“ na teren su bačene dvije baklje, a među članovima Armade zapaljene su 2-3 bengalke.

GNK DINAMO – NK OSIJEK 3 : 0

Utakmica 29. kola Prve HNL odigrana je 4. travnaj 2016. u Zagrebu u 15.00 sati na stadionu Maksimir pred oko 6000 gledatelja, među kojima je bilo oko 50 pripadnika BBB-Fan cluba (navijači GNK Dinama) i 20 pripadnika Kohorte (navijači NK Osijek).

Već u 4. minuti susreta pripadnici Kohorte višekratno skandiraju „Purgerske pičke!“, a odmah nakon toga „Jebo vas Mamić!“. Od 9. do 11. minute traje „obračun“ pripadnika BBB-Fan club i pripadnika Kohorte. Pripadnici BBB-Fan club skandiraju „Osiječke pičke!“, a potom pripadnici Kohorte skandiraju „Jebo vas Mamić“. Na to pripadnici BBB-Fan cluba ponovno skandiraju „Osiječke pičke!“, a Korhota vraća „Jebo vas Mamić!“ na što im ovi odgovaraju „Jebe vas Mamić!“.

U 18. minuti, kao što su i najavili, okupljaju se pripadnici BBB (navijači GNK Dinamo), njih oko 50. Nije primjećeno nikakvo neprimjereno ponašanje, već samo u 24. minuti skandiraju „Hoćemo izbore!“.

Pripadnici Kohorte u 33. minuti skandiraju „Jebem Zagreb, jebem Dinamo.“. Nekoliko minuta kasnije (39.) pripadnici BBB-Fan club skandiraju „Osiječke pičke!“. U 76. minuti pripadnici Kohorte skandiraju „Jebo vas Hajduk“.

RNK SPLIT – HNK HAJDUK 0 : 0

Utakmica 29. kola Prve HNL odigrana je 4. travnaj 2016. u Splitu u 19.00 sati na stadionu Park mladeži pred oko 3500 gledatelja, među kojima je bilo oko 1000 pripadnika navijačke skupine Torcada (navijači HNK Hajduk) koji su bili razmješteni i odvojeni od ostalih navijača na zapandnoj, istočnoj i južnoj tribini.

Utakmica je prošla u „ozračju“ tragične smrti Žana Ojdanića, jednog od lidera navijačke skupine Torcida

Navijači Torcide bili su svi odjeveni u crno kao znak žalosti i poštovanja. U skladu s tim navijači Torcide su cijelo prvo poluvrijeme sjedili i mirno promatrali susret. Utakmica je počela minutom šutnje.

Početkom drugog poluvremena izvješen je veliki transparent sa slikom Žana Ojdanića. U 48. minuti počinje paljenje baklji na južnoj, a potom i na zapadnoj tribini na dva mjesta kao i dimnih naprava.

Potom su navijači Torcide razvili veliki plakat u znak sjećanja na Josipa Jovića, prvog Hrvatskog redarstvenika poginulog početkom proteklog rata. U 78. minuti Torcida skandira „Ubi, ubi Srbina“.

Potom skandiraju „Ubij, ubij Šešelja“ (četnički vojvoda kojega je nedavno oslobodio Ad hoc tribunal za bivšu Jugoslaviju). U 83. minuti zapalili su dimne naprave i bljeskalice. U 89. i 90. minuti, nezadovoljni odlukama suca, navijači Hajduka skandiraju sucu „Cigane, Cigane.“.

Valja napomenuti da ni ovaj puta organizator nije u skladu sa pravilima HNS i UEFA-e upozorio na zabranu širenja mržnje i rasizma na stadionima na početku samog susreta.

Komentari