MODRI UŠLI U KLUB ‘VELIKIH MOMAKA’: Kako je to Dinamo od lovine prerastao u predatora?

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

U svega par mjeseci dodali su gas i u potpunosti promijenili politiku.

Što biste rekli prije, recimo, pola godine ili par mjeseci da vam je netko rekao da će Dinamo pecati nove igrače po velikim europskim klubovima. Vjerojatno biste rekli da je riječ o nekakvoj neslanoj šali ili da netko “puše balone”. Nadalje, što biste rekli kada bi vam netko rekao kako Modri neće brže bolje rasprodati sve mlade igrače koji valjaju i tražiti utjehu u neprovjerenim strancima. Vjerojatno biste se na to samo nasmijali i rekli, “ništa od toga”.

 

Promjena politike

Eto, na sveopće iznenađenje sviju Pjaca, Ćorić, Hodžić su i dalje tu, a pridružili su im se Brekalo, Šemper, Soldo i ostatak talentirane mlađi iz vrhunske radionice Dinamove omladinske škole. Dobro nas je Mamić i šokirao promjenom politike kojom je skrenuo fokus na ojačavanje momčadi iz vlasitih redova s dotadašnjeg fokusa koji se bazirao na prodaji domaćih igrača i akviziciji osrednje kvalitetnih, naoko iskusnijih, stranaca.

No, ono što je uslijedilo zapravo je još ugodnije iznenađenje. Ne kažemo kako se Dinamo u potpunosti odrekao niti da se treba u potpunosti odreći kupovine stranaca, samo da ih treba malo pomnije i hrabrije birati, kao u slučaju Henriqueza. Upravo to se sada i događa. Zoran Mamić je odlučio malo stisnuti petlju pa je počeo tražiti kvalitetne strance po renomiranim europskim klubovima.

Kako su do sada uglavnom bili kanta za napucavanje u elitnim europskim natjecanjima i rušili uglavnom negativne rekorde, Modre nitko nije shvaćao za ozbiljno i malo koji provjereniji stranac u još pristojnim nogometnim godinama je iskazivao želju za dolaskom u Maksimir. No, ove sezone Dinamo je napravio veliki podvig u Ligi prvaka i pokazao svijetu kako ipak nisu tu samo kao kazališna publika. O njima su pisali svi europski mediji i to u kontekstu vrlo opasnog kluba koji ruši velikane, a ne u kontekstu da njima upravlja Zdravko Mamić (o čijim su podvizima također pisali).

Pogodnija klima

Nema dvojbe, Dinamo je sve jači europski klub, a tome uvelike pomaže i sve konkurentija liga u kojoj se za naslov sada mogu boriti tri kluba, a plutajućih mina koji u svakome trenutku mogu srušiti najjače u HNL-u je sve više (Inter, Split, Lokosi). Kada se svi ti faktori uzmu u obzir obzir Dinamo se nalazi u klimi pogodnoj za dovođenje kvalitetnih stranaca, na što su se sada i odlučili.

Nedavno su već u Dinamu obznanili kako love dvojicu kvalitetnih bekova Josea Angela iz Porta i Nicolaia Boilesena iz Ajaxa. Iako je isprva činilo kako je riječ o pustim željama i kako od toga vjerojatno neće biti ništa, o ponudi iz Maksimira počeo je razmatrati lijevi bek Ajaxa, Boilesen. Premda nije kazao kako će sigurno doći u Dinamo, dao je naznake kako bi ponudu ipak razmotrio. Velik je to uspjeh Dinama, ma što ljudi mislili jer se ovdje, kao i u slučaju Josea Angela, radi o vrlo kvalitetnim mladim igračima koji bi zasigurno pružali dobre partije u Dinamu.

Poanta svega jest upravo ta da je Dinamo napokon postao malo konkurentniji na europskoj sceni i kako sada ima idealnu priliku zadržati se u tom krugu. Naravno, ako će i dalje nastaviti s politikama korištenja mladih domaćih igrača i dovođenja kvalitetnih stranih pojačanja, a na koncu rezultati će vjerojatno pokazati kako se radi dobar posao.

>>> MAMIĆEVE SLIKE ZAPALILE INTERNET: Iako nije rekao ništa urnebesno, ismijava ga cijela Hrvatska! (FOTO)

>>> NE NASJEDAJTE, MAMIĆEVA OSTAVKA SAMO JE FARSA: On i dalje može držati hrvatski nogomet na dlanu

>>> FATALNA PLAVUŠA ZASJENILA MAMIĆA: Ovoj ženi nitko se ne usudi proturječiti! (FOTO)

Komentari