Milijun kuna za pomoćno igralište Dinama

screenshot/youtube

Grad Zagreb dao je suglasnost za ulaganje novčanih sredstava Nogometnog kluba Dinamo za obnovu i preuređenje pomoćnog igrališta Hitrec-Kacijan smještenog uz istočnu tribinu stadiona Maksimir, piše jutarnji.

Podsjetimo, legendarni stadion u gradskom je vlasništvu, a godinama je sinonim za kontroverzno ulaganje golemih iznosa iz gradskog proračuna. Prema nekim podacima spominje se ukupan iznos od čak 800 milijuna kuna potrošenog novca, a gradonačelnik Bandić nedavno je najavio novih 140 milijuna kuna ulaganja u Maksimir.

Ovog puta iz Dinama su uz suglasnost Grada Zagreba odlučili uložiti vlastiti novac u stadion koji koriste uglavnom oni.

Uz prijašnja ulaganja vežu se afere…

To i nije prvi put da Dinamo ulaže u Maksimir. 2011. Dinamo je “uljepšavao” stadion za potrebe Lige prvaka. Promijenile su se sjedalice, uređeni sanitarni čvorovi, postavljeni novi semafor i travnjak, kupljena skupocjena kabina za rezervne igrače i uređena novinarska loža…

Iako je svako ulaganje u Maksimir diskutabilno zbog same funkcionalnosti ovog naočigled neproporcionalnog stadiona, u navedenom slučaju dvojbena je bila cifra koja je potrošena u obnovi te izvođači koji su provodili radove. Naime, Dinamo nikad nije javno objavio financijske detalje ovog posla za koji je prema tvrdnjama novinara izdvojeno čak i do 10-ak milijuna eura, a navijači su otkrili kako je Dinamo višestruko preplatio stolice kupljene od tvrtke u vlasništvu tadašnjeg direktora nabave Dinama, Dražena Miličevića. 

Dugoročna isplativost i svrsishodnost?

Obnovu Maksimira tada je izvodila privatna tvrtka Maxmar Sport, čiji je vlasnik Milan Sakoman, otac direktora stadiona Miljenka Sakomana. Maxmar Sport je dobio posao bez natječaja jer Dinamo nije obvezan raspisivati javne natječaje, iako se djelomično financira iz proračuna Grada Zagreba. Nepoznato je i koliko je Dinamo isplatio Maxmar Sportu, čiji je ured prijavljen u Maksimirskoj 128.

2013. u Dinamu su otvorili luksuzni hotel sa 18 soba i apartmanom za trenere, a usput su na oko 4.000 metara kvadratnih pod južnom tribinom preuredili dodatne sadržaje poput teretana i svlačionica. Projekt investicije u “tribinu koja je za rušenje” je prema riječima Barišića potrošeno 86 milijuna kuna.

Novih 950 tisuća kuna Dinamo će opet uložiti u obnovu infrastrukture stadiona koji zahtijeva temeljne promjene. U sklopu pomoćnog igrališta sagradit će se sportska kantina i nadstrešnica uz podgrađe. U Dinamu još moraju prikupiti potrebne građevinske dozvole i suglasnost od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a izvedbeni projekt obnove za preuređenje izradila je arhitektica Jadranka Kruljac Polak.


Komentari