Mamićevu divljaštvu NIKAD KRAJA, a najgore je što smo na to NAVIKLI

Facebook

S mnogima svojim “žrtvama” Mamić je završio na sudu, dobivao je i gubio parnice, ali nikako da završi na onom sudu koji bi ga mogao udaljiti iz svijeta nogometa zauvijek.

Osim Taravelova nesportskog poteza udaranja glavom kojim se danas svi bave, malo tko je obratio pozornost na drugi incident koji je obilježio utakmicu Rijeke i Dinama, a to je onaj Zdravka Mamića. Jednako neprimjerenom gestom, El Jefe hrvatskog nogometa, je svojim “bosanskim grbom” upućenim navijačima, prekršio nekoliko stavaka Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika, koje su prema Disciplinskom pravilniku itekako kažnjivi.

Zabrana do dvije godine ili isključenje iz nogometa

Prema Kodeksu nogometni djelatnici u javnim nastupima moraju se suzdržavati od negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije te davati izjave za sredstva javnog priopćavanja samo sukladno duhu i općem pravilu (stavka 6) te ne smiju uvrijediti dignitet osobe ili grupe osoba putem prezrivih, diskriminacijskih ili klevetničkih riječi ili djela, a u odnosu na nacionalnu, rasnu, kulturnu, vjersku, političku, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost (stavka 10).

Iako je u svojim medijskim istupima govorio i činio puno gore stvari od “bosanskog grba”, vrijedi istaknuti kako je ovom gestom  ponovno prekršio Kodeks, što je također kažnjivo prema Disciplinskom pravilnku HNS-a. U njemu stoji kako nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks u slučaju kršenja istog mogu snositi kazne novčane kazne ili zabranu obavljanja funkcije do šest mjeseci, a u slučaju da se slučaj kršenja kodeksa ponavljao ranije djelatniku prijeti zabrana od tri mjeseca do dvije godine ili isključenje iz nogometne organizacije, stoji u Disciplinskom pravilniku. Tom gestom još je prekršio i članak 52.

Članak 52.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Tko se nesportski ponaša prema gledateljima riječima, pokretima, gestama ili na drugi način kaznit će se novčanom kaznom i zabranom igranja u trajanju od jednog do šest mjeseci zabranom igranja do šest utakmica, ili zabranom obavljanja funkcija od jednog do šest mjeseci. [/box]

Prijašnji incidenti

Ovaj posljednji ispad blag je u usporedbi s onim što je sve prije prekršio, ali iskoristili smo ga kako bi otvorili knjigu koja se taman počela zatvarati. Sada kada smo se već poslužili Kodekosm i Pravilnikom ne možemo se ne osvrnuti barem na neke prijašnje incidente koji su mogli biti jednako tako kažnjivi, ali, eto, nisu. Kad smo već počeli s Rijekom prisjetimo se Mamićeva sukoba s bivšim šefom Riječke POA-e Nikolom Mandekićem još tamo 2006., kada ga je Mamić ošamario u loži na utakmici Rijeke i Dinama. U nekoliko navrata izazivao je sukobe i na Poljudu, vrijeđajući što navijače koji su skandirali njegovo ime u negativnom kontekstu 2009.

Tukao se na Poljudu i s Ivom Begom 2014., a nakon toga mu je zabranjen dolazak na Poljud, no, nije nije poslan na disciplinsku. Nedugo nakon toga udario je navijača na utakmici Željezničara i Sarajeva kada je prisustvovao utakmici u službi skauta. Osim incidenata koje je izazivao na utakmicama otvoreno je prijetio smrću ocu i agentu bivšeg Dinamova igrača Roberta Murića jer je ovaj želio otići iz kluba, a poručio mu je kako će mu “iščupati grkljan”.

Članak 63 i 64

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Nogometni djelatnik koji fizički napadne igrača, djelatnika kluba ili gledatelja, bit će kažnjen zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana, a za pokušaj će biti kažnjen. (č. 63) Tko sudjeluje u tučnjavi na igralištu prije, za vrijeme ili nakon utakmice kaznit će se: zabranom igranja od šest do deset utakmica ili zabranom obavljanja funkcija od tri do šest mjeseci. (č. 64)[/box]

Naveli smo samo neke od članaka Pravilnika koje je Mamić prekršio, ali dovoljni su da se ukaže kako ih je prekršio, a nije pretrpio nikakve sankcije. Spomenimo još i novinare koje je vrijeđao toliko puta da bi mogli o tome pisati zaseban članak. Najpoznatije uvrede uputio je novinaru Borutu Šipsu i novinarki Romani Eibl (mučko đubre i k*****ina – isprike što vas spominjemo). Ima Mamić na kontu još mnogo optužbi, a vrijedi spomenuti onu nedavnu za dodavanje aneksa ugovoru Luke Modrića kojim mu je igrač isplatio na ruke 52 milijuna kuna, no, tom se optužbom bavi druga vrsta suda.

>>>MODRIĆ: Vjerovao sam MAMIĆU, sve sam POTPISAO BEZ ČITANJA

Spomenimo i kako je u više navrata kritizirao suce i suđenje što je također kažnjivo. U Kodesku stoji kako nogometni djelatnici ne smiju davati primjedbe na suđenje, organizaciju utakmice ili rukovodstvo natjecanja, smiju samo na način predviđen propisima HNS-a, uključujući i pravo na pokretanje disciplinskog i žalbenog postupka (stavka 7). Dobro, kada bi se disciplinski procesuiralo svakog tko komentira suđenje, malo bi ih ostalo bez suspenzije, ali to obično rade menadžeri ili igrači koji možda dobiju 2-3 utakmice zabrane. No, politika kažnjavanja komentara na suđenje kod nas ionako nije previše uvriježena pa mu se to može oprostiti.

Neće valjda sam protiv sebe pokrenuti postupak?

S mnogima svojim “žrtvama” Mamić je završio na sudu, dobivao je i gubio parnice, ali nikako da završi na onom sudu koji bi ga mogao udaljiti iz svijeta nogometa zauvijek. Teško je za očekivati kako će Mamić uopće završiti na disciplinskom jer je sada u samom vrhu institucije nadležne za sprovođenje ovakvih postupaka. Neće valjda sam protiv sebe pokrenuti postupak? Ono što će vjerojatno uslijediti jest svojevrsna zastara Mamićevih prekršaja i tolerancija na sve nove jer je teško očekivati kako će “bosanski grb” biti posljednji incident, a nema tog djelatnika hrvatskog nogometa koji će se usuditi prozvati El Jefea i postaviti ga sud. Nema jer su sve uglavnom njegovi ljudi pomno odabrani i instalirani na pravilnim pozicijama. No, niti to nije najgore, najgore je to što smo se svi na to već navikli.

>>>LJUTITI HRVATSKI NAVIJAČI PORUČILI: ‘Raskalašeni poglavari HNS-a igrače pretvorili u piliće’

>>>Dolazak Čačića znači sigurnu i APSOLUTNU KONTROLU vrha HNS-a nad reprezentacijom

>>>PISMO JEDNOG BBB-ovca: ‘Dobili smo Arsenal, ali se još uvijek NISMO RIJEŠILI GAZDE!’

>>>Šuker navijače nazvao ‘KUKOLJEM’, ‘KUKOLJI’ odgovaraju: ‘Strpi se još malo, doć će red na nas’


Komentari