MAMIĆEVA NAJGORA NOĆNA MORA SE OSTVARUJE: Evo zbog koga klub ostaje bez milijuna eura! (FOTO)

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U Dinamu se sada mogu dogoditi dvije stvari, tri u najboljem slučaju. Na pragu seniorske momčadi Dinama je nova, briljantna, generacija željna igre i dokazivanja koja može pokrenuti dva velika trenda koja bi mogla lansirati Dinamo u nebesa ili ga zakopati duboko ispod zemlje.

Dinamo trenutno provodi velike akcije potpisivanja profesionalnih ugovora s mladim igračima, konkretno s onom postavom sa Svjetskog prvenstva u Čileu. Generacija koja je oduševila svijet i odigrala hrabro protiv jakih protivnika na SP-u, te svojim potezima fascinirala na stotine skauta velikih klubova, sada se nalazi velikoj prekretnici. Kako je većina mladića skoro punoljetna valja im potpisati profesionalni ugovor s Dinamom.

To i ne bi bio neki problem da je El Jefe tu i da se o njegovim “poslovima sa strane” ne zna ništa. Ugovor bi se potpisao negdje u tajnosti i mladi igrači bi se samo pojavili jedan po jedan u A momčadi i na kraju za pola sezone, sezonu bivali prodani za basnoslovne cifre u top klubove liga petice. No, kako je Gazda malo u “ćuzi”, malo vani, a sada je mu je i sud zabranio obnašanje bilo kakvih dužnosti u klubu i mješanja u poslove, kao i komunikaciju sa mogućim svjedocima, što znači gotovo svima iz kluba, obitelji, HNS-a i šire. Upravo zbog toga Dinamo sada stoji u nemilosti svojih klinaca. Stoje u nemilosti jer bi njihovim odlascima, uz minimalnu odštetu ili bez odštete, izgubili jako velike svote novca.

>>> Povijest se ponavlja: MAMIĆA BI ZBOG OVOG MOGAO LUPITI INFARKT!

Ostati ili otići?

Vjerojatno zbog gubitka tako velikog autoriteta kao što je Zdravko Mamić, mladi igrači se izgleda počinju premišljati oko ostanka u klubu ili nastavka karijere u stranim klubovima i jačim ligama. Kako ne bi došlo do zabune ili upitnika, normalno je da velikani vrbuju mlade igrače iz slabijih klubova u svoje redove, ali to nije bio slučaj kod Dinama. Iz Maksimira se odlazilo u tinejdžerskim danima, ali odlazilo se uz pozamašnu, višemilijunsku, svotu nakon što se potpisao jednako tako bogat ugovor. No, sada igračima nitko ne brani, niti prijeti “čupanjem grkljana”, ako ne ostanu i potpišu za klub, već su slobodni odabrati svoj put dalje, a neki su već natuknuli kako karijeru žele nastaviti vani.

No, igrači tu rade veliku grešku, evo konkretno Branimir Kalaica koji se navlači s Modrima oko ugovora već mjesecima, a za njega je opasno zagrizla Benfica. Dinamo je naletio na zlatnu žilu i čini se kako je Zoran Mamić napokon spreman očisiti momčad od stranaca i početi popunjavati labava mjesta mladošću iz kluba. U A momčad pozvani su Šemper, Brekalo, Moro, Soldo, Lovren,  a čini se kako će se uskoro pridružiti i još nekolicina igrača. Igrači možda nisu svjesni ili jesu, kako god uzmete, da igraju u klubu koji ih može lansirati u A momčadi velikih i renomiranih klubova u Europi.

Facebook
Facebook

Primjera ima i previše, od Modrića, Ćorluke, pa do Kovačića, Brozovića, svi su oni donijeli ispravnu odluku i ostali koju sezonu više u Dinamu kako bi dogurali do reprezentacije, odigrali koju skupinu Lige prvaka ili Euro lige, malo se pokazali svijetu i na koncu prodali kao pojačanja, a ne kao budući prvotimci kakvi odlaze van ako obave transfer prerano. Naravno, igračima vjerojatno ne pada napamet ostati u klubu i izgraditi karijeru u Dinamu i postati legendama, ali tko im može zamjeriti. Kada vam Real, Barca, Arsenal ili tko već pokuca na vrata, teško je reći ne, ali treba pravilno odvagnuti kada reći da, a kada reći “dođite po mene sljedeće sezone, bit ću još bolji”.

Neki su donijeli ishitrene odluke i krenuli u avanturu prerano, za primjer imamo Halilovića i Murića koji su zaglavili u Barceloni i Ajaxu bez prave prilike i minutaže. Dobro, Halilović se snalazi na posudbi u Gijonu i to nakon što su ga gotovo prodali ljetos, ali Muriću nikako da krene u Ajaxu. Zašto? Pa iz jednostavnog razloga jer su otišli prerano i jer se nisu dovoljno izgradili kao igrači, a ušli su u mašineriju u kojoj sve mora funkcionirati savršeno, a o konkurenciji u Ajaxu i Barceloni ne treba puno pričati. Kao još veći dokaz kako prerani odlazak iz kluba može biti greška potvrđuje i povijest, koja nam kaže kako je samo jedan igrač uspio izgraditi karijeru nakon ranog odlaska iz kluba, a to je Ivan Perišić. Ovo pravilo u principu ne vrijedi samo za Modre već i za ostale klubove sličnog ranga.

“I u nebo s njim i u pakao”

U Dinamu se sada mogu dogoditi dvije stvari, tri u najboljem slučaju. Na pragu seniorske momčadi Dinama je nova, briljantna, generacija željna igre i dokazivanja koja može pokrenuti dva velika trenda koja bi mogla lansirati Dinamo u nebesa ili ga zakopati duboko ispod zemlje. Ako odluče ostati koju godinu kao ekipa i zajedno se graditi i na koncu prodati u top klubove, Dinamo i bez Zdravka Mamića može biti europksa velesila, a samim time pokrenut će i trend ostanka i razvoja u klubu. No, mogu se povesti i ranim odlaskom i nastavkom karijere u stranim klubovima gdje će morati prolaziti kalvarije kako bi dogurali do A momčadi, a to bi zakopalo Dinamo tako duboko da bi se teško ponovno iskopao. Treća opcija jest ta da samo nekolicina igrača to napravi, a većina ostane u klubu. No, bilo kako bilo, Mamić bi na koncu mogao ostati bez milijuna samo ako jedan ili dva igrača pokrenu trend ranog odlaska dok bi s druge strane mogao postati još veći ako u sezonu dvije izbaci 5-6 vrhunskih igrača.

Bilo kako bilo, na mladima Dinamo ostaje, a Modri se nalaze na povijesnom raskrižju, a za upravljačem kluba više ne sjedi Gazda već nekolicina tinejdžera.

>>> MAMIĆEVIZMI KOJI SU NAS ŠOKIRALI: Sva ‘kulturna’ ostavština Zdravka Mamića (VIDEO)


Komentari