KOMENTAR: Zašto žalimo šestoricu zatočenih Hrvata u Beogradu, i zašto to ne bi trebali

Ono nešto ljudsko u nama na neki način žali za sudbinom šestorice Splićana koji se nalaze u Centralnom zatvoru u Beogradu. 

Šestorica zatočenih Hrvata iz Splita koja su sudjelovala u neredima na tribini s navijačima Partizana u zatvoru čeka istragu i kaznu koja može iznositi i nekoliko godina zatvora. Razne su teorije zbog čega je uopće došlo do tučnjave na tribinama, no jedno je sigurno, ono što je rekla žena jednog od zatočenih, da su dečki u Beograd išli na izlet, definitivno ne drži vodu.

Sama činjenica da je riječ o Hrvatima koji su, eto, zatočeni u srpskom zatvoru kao da je dodatno potaknula simpatije prema zatočenim mladićima, pa su svi domaći mediji prenijeli i vijest kako je jedan od njih imao i tetovažu vukovarskog vodotornja zbog koje bi mogao nadrapati u zatvoru od srpskih zatvorenika.

Malo po malo i proradilo je ono ljudsko u nama, da žalimo one koje ne treba žaliti. Kao kad gledate film u kojem se romantičarski prikazuju glavni likovi koji su zabrazdili s druge strane zakona. Stvari treba nazvati svojim imenom, šestorica Hrvata u Beograd su išla s jasnim ciljem izazivanja nereda i teško da nisu znali što ih čeka. Možda su se jedino nadali drugačijem ishodu, odnosno da su oni pretukli druge, a ne kako je ispalo, da su oni ti koji su popili batine i sad čekaju kazne u zatvoru.

Činjenica jest da srpska policija nije uhitila nikog osim Hrvata, a mnogi su sudjelovali u tučnjavi, no činjenica je i da su Hrvati bili glavni kolovođe tučnjave u kojoj su izvukli deblji kraj. Možda srpske vlasti nisu pravične jer nisu uhvatile i neće kazniti druge sudionike tučnjave, ali su svakako pravične da sude našoj šestorci koja je došla u Beograd samo s jednim ciljem. Izazivanjem nereda.

Netko bi sad mogao iskopati priče i o teškom djetinjstvu, odrastanju bez jednog ili oba roditelja, siromaštvu ili nečem trećem zbog kojeg su naši “plaćenici” koji su u beogradskom zatvoru skrenuli s pravog puta u životu. No, ostaje činjenica da zaslužuju biti tamo i da ne zaslužuju ikakvo žaljenje. Kao što je jedna srpska liječnica rekla, umjesto da budu sretni što su zdravi, fizički i psihički, i tako uživaju u životu, huligani svoju silnu energiju koriste na ovakve načine. I zato možemo samo žaliti što su ispali takvi ljudi, ali ne možemo žaliti situaciju u kojoj se sada nalaze, jer su to i zaslužili.


Komentari