KOMENTAR: Janje zvano Dario Šimić opet ide među Vukove, i opet će rezultat biti isti

screenshot: HRT

Predsjednik Hrvatske udruge “nogometni sindikat” i bivši igrač Dario Šimić sada je i službeno istaknuo kandidaturu za predsjednika HNS-a. 

Kao što je i najavljivao, Šimić je pričekao da završe utakmice dodatnih kvalifikacija hrvatske nogometne reprezentacije kako bi službeno istaknuo kandidaturu. Je li Šimić najbolje rješenje za čelnog čovjeka nogometnog saveza? Teško da može biti gori od Šukera i kompanije, koji su doista jako malo toga učinili za hrvatske klubove, bilo da je riječ o ulaganju u sportsku infrastrukturu i podmladak klubova, već su rasipnički trošili novac za prijevoz, “režije”, smještaj i ostalo…

Šimić je poznat kao predsjednik nogometnog sindikata, ali i poduzetnik koji je uspio razgranati cijelu mrežu barova po Zagrebu pa sigurno zna kako s novcem, iako se šuška da je prodao dio vlasništva poslovnom partneru. Šimić je u sinoćnjem Dnevniku na pitanje ima li podršku 8 županijskih saveza koliko je potrebno za kandidaturu kazao:

“Pa ne bih ni kretao u ovu priču da ne smatram da ću prikupiti dovoljan broj potpisa i da ću pobijediti u ovoj igri. Mislim da nije dobro da žurimo sa svim tim, mislim da je u redu da pustimo sve kandidate, da predstave svoje programe i ljude. Hrvatski nogomet je izgubio povjerenje ljudi, između teških optužnica, i one stvari koje se dobre naprave, poništavaju se. Nije dobro da se stvari rade na brzinu, hrvatskoj javnosti se svatko treba predstaviti upravo zbog toga da se vrati povjerenje u hrvatski nogomet”.

Iz Šimićevih riječi da se naslutiti da nije osigurao potrebnih 8 glasova koliko će mu biti potrebno da se kandidira već se nada da će svojim programom uvjeriti barem 8 od 21 županijskih skupštinara da mu daju za početak pravo na kandidaturu. No, stvari po Šimića tu postaju malo zeznute.

Osim Davora Šukera koji je Mamićev čovjek i koji sigurno ima svoje ljude u Skupštini i Izvršnom odboru, kao treći kandidat spominje se i Marijan Kustić, HDZ-ovac koji je status člana Izvršnog odbora HNS-a morao staviti u mirovanje zbog toga što je saborski zastupnik. Proteklih dana mnogi u Kustiću vide pokušaj HDZ-a da se još jače ugura u HNS. No, i sam Šuker i Mamić idu niz dlaku HDZ-u i surađuju s brojnim skupštinarima i članovima Izvršnog odbora koji su HDZ-ovci pa bi se prije moglo zaključiti da će Kustić poslužiti kao osoba koja će spriječiti Darija Šimića da se uopće kandidira.

Naime, matematika je jednostavna, ako Šuker npr. dobije 9 glasova županijskih skupštinara, a Kustić 5, tada Šimiću preostaje nedovoljnih 7. Dakle, itekako je upitno da će Šimić imati potrebnih 8 ruku da bi se uopće kandidirao. Kad bi uz Šimića u borbi za predsjednika bio samo Šuker, Dariju bi šanse rasle, no ovako s Kustićem je očito riječ o disperziji glasova i mogući pokušaj da se nadobudnog Šimića sreže odmah u startu. Tko će na kraju biti predsjednik, da li ponovno Davor Šuker ili Marijan Kustić, za HDZ će biti svejedno. Iako, zbog privida nekakvog nemiješanja politike u nogomet, prednost dajemo Šukeru, a Kustić se čini kao spin kojim se medije pumpa da bi eto mogao i on biti predsjednik.

Štimčev poučak

Svi znaju da je Šimić već neuspješno pokušao nešto promijeniti i u Dinamu, zajedno s Bišćanom, Šokotom i Marićem, te se i ovaj put čini da Dario pomalo naivno misli da to što bi bolje vodio HNS išta znači već dobro uhodanom političko-vezaško-uhljebničkom HNS-ovom aparatu. I mnogi jači igrači od Darija Šimića bili su nasamareni. Na izbornoj skupštini HNS-a 2010. godine Vlatko Marković je pobijedio Igora Štimca s jednim glasom razlike (25-24), da bi nakon 2 i pol godine Upravni sud u Splitu donio odluku da je glas Mate Previšića, člana dubrovačkog-neretvanskog saveza bio nelegalan, jer je legitimni predstavnik trebao biti Tomislav Jurjević koji je bio sklon Štimcu. No, Štimac je malo prije te odluke dobio priliku voditi reprezentaciju Hrvatske kao izbornik, čime je ušutkan, no brzo je i smijenjen s te pozicije zbog loših rezultata.

Postoje indicije da su se za glas u skupštini HNS-a davali poprilični novčani iznosi, ali i različiti darovi u pokretninama, pa se postavlja pitanje kako će jedan neiskvareni Dario Šimić moći parirati tim financijskim, ali i političkim vezama. To što će ponuditi kvalitetan program koji bi pomogao hrvatskom nogometu takve ljude ne zanima, njih zanima samo da su dobro namireni. Zbog toga, čini se, i ovaj pokušaj Darija Šimića se čini kao borba don Quijotea s vjetrenjačama. Da bi pobijedio takvu ekipu morao bi se spustiti na njihovu razinu, a kad se spustiš na njihovu razinu oni te tamo dotuku iskustvom…

 


Komentari