ANALIZA: Četvorica igrača bore se za Čačićevu nakolnost, ali samo jedan ima prednost

Facebook

Popis od 27 igrača Čačić mora skratiti na 23, za sada je sigurno otpao jedan vratar, četvorica igrača bore se za jedno mjesto, a samo jedan ima blagu prednost.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Ante Čačić, do ponoći mora UEFA-i predati konačni popis putnika za nadolazeće Europsko prvenstvo u Francuskoj. Kako je na pripreme vodio 27 igrača popis mora skratiti na konačnih 23 nogometaša. Utakmica s Moldavijom nažalost nije baš pomogla igračima čiji je nastup na Euru upitan. Slabo zdanje u Koprivnici donekle je, ali samo donekle, iskoristio Dinamovac Marko Rog, te bivši Dinamovac Alen Halilović. Dok se ostatak potencijalnih konkurenata uklopio u sivilo.

Gotovo je nedvojbeno da će otpasti mladi Zagrebov, odnosno sada već Dinamov vratar Dominik Livaković, ali ostaje veliko pitanje koja će trojica otpasti uz njega. Za sada su prema procjenama sigurni vratari, Subašić, Kalinić i Vargić, potom braniči, Strinić, Vrsaljko, Ćorluka, Schildenfeld, Jedvaj, Vida i Srna, od veznjaka, Perišić, Modrić, Rakitić, Kovačić, Badelj, Brozović, Halilović, Rog i Pjaca, a od napadača sigurni su Kalinić, Mandžukić i Kramarić.

To nas na koncu dovodi do četvorice koja će se naći u milosti i nemilosti izbornika Čačića. Tu je prvenstveno Dinamov duo, Ante Ćorić i Domagoj Antolić, potom je tu mladi branič RB Salzburga, Duje Ćaleta-Car te bivši Dinamov, a sada Malagin, napadač, Duje Čop.

Tko će otpasti?

Kako je reprezentacija najtanja u obrani, točnije na stoperskim pozicijama,  logično bi bilo da na prvenstvo pozove braniča Ćaleta-Cara. Duje je stasiti stoper s odličnom sezonom iza sebe, no, mlad je i “friški” u reprezentaciji, što znači kako će teško da će osjetiti travnjake u Francuskoj, a još teže je očekivati da će se nametnuti kraj Vide, Ćorluke, Schife pa i Jedvaja.

Nadalje, druga pozicija gdje nam tu i tamo zna zagustiti je napad. Iako su sad i Kalinić i Kramarić i Madnžukić zdravi i koliko-toliko u dobroj formi, Čop se u posljednjoj utakmici s Moldavijom ispromašivao za cijelu sezonu. Kako je ipak bila riječ o 156 reprezentaciji svijeta od Čopa se ipak očekivalo malo više. Nije sporna činjenica da je Čop zaslužio poziv svojim odličnim igrama za Malagu u nastavku sezone, ali teško će izboriti za minutažu jer će Čačić na prvenstvu vjerojatno igrati s jednim napadačem što bi značilo da je Čop tek četvrti na listi.

I na koncu dolazimo do Dinamova dvojca Ćorić-Antolić. U veznom redu jedino ne manjka imena, a spomenuti dvojac igra baš na pozicijama na kojima je najveća gužva. No, Ćorić nastupom protiv Moldavije nije razočarao, a i njegova sposobnost, tehnika i sposobnost da na terenu napravi neočekivano idu mu u prilog, ali kočnica bi definitivno mogla biti mladost i neiskustvo.

Što se tiče Antolića, godina ima dovoljno, iskustva ima dovoljno, kapetan je Dinama što ipak nije mala stvar, znamo svi da gotovo uvijek daje sto posto na terenu, ali se jednostavno ne uspijeva nametnuti. Puno trči, ali s loptom još uvijek djeluje pomalo nesigurno, odnosno, rješava je se pošto-poto bez da malo pregleda igru oko sebe. No, u njegovom slučaju ipak bi moglo presuditi to što na njegovoj poziciji igraju Modrić, Rakitić, Kovačić, Brozović i Badelj.

Na kraju kome dati najveće šanse? Kada se zbroje sve prednosti i nedostatci, još uvijek je teško odlučiti jer će taj posljednji putnik ionako dobiti mizernu minutažu, naravno, ako je uopće i dobije. No, zdrava logika nalaže kako bi s obzirom na dob i fizičko stanje Ćorluke (česti problemi s koljenom), Jedvaja (stalni problemi s ozljedama) i Schife (bio je ozljeđen pola sezone) koji su često ozlijeđeni, Čačić mogao na prvenstvo pozvati Ćaleta-Cara. Za svaki slučaj.


Komentari