JESMO LI SVJESNI ŠTO ZAPRAVO IMAMO? Dalića konstantno kritiziraju, a on to sve stoički podnosi!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Samo si zamislite Zlatka Dalića, izbornika hrvatske reprezentacije, jutro nakon pobjede protiv Slovenije. Uspješno odrađena serija od tri utakmice u kvalifikam prvenstvu u Kataru sljedeće godine…

Sam je rekao ovih da ne čita sve što se piše, da je imun na kritike i zlonamjernost, a realno naši su mediji, pa i društvene mreže koje postaju svojevrsni medij, gorjeli od kritika prema Daliću. Bio je krivac i za poskupljenje hrane na Kurilskim otocima.

Budimo iskreni, u takvom okruženju je jako teško raditi. Uvijek ima opravdanih kritika, one su dobronamjerne, bez žučnih riječi i psovki, kao i onih koje pokazuju primitivizam kritičara i zlonamjernika. Sve je to Dalić zasad stoički otrpio.

Nije mu lako

I kako da mu kažemo sada da nije napravio dobar posao u samo tjedan dana. Pitanje jest, koliko je uopće pravih treninga stigao odraditi u tom tjednu, koliko je prekida mogao uvježbati, pa više su igrači bili u avionu i autobusu nego u hotelu i na terenu. Tako je to, ubitačan ritam zbog covid zastoja, kvalifikacije se odigravaju brzopotezno.

Uostalom, o tome su prije početka kvalifikacijskog ciklusa satima razgovarali slovenski izbornik Matjaž Kek i on na onoj humanitarnoj utakmici u Petrinji za stradale od potresa. I zaključili su „kako je sve to besmisleno ali iz te kože ne mogu”.

Koji dan kasnije Hrvatska je izgubila od Slovenije, odjednom od favorita postala sprdnja, no izvukao se Dalić, kao i toliko puta prije.

A nije mu bilo lako. Evo sad i bez Modrića, priprema on momčad za postmodrićevsku eru, ali u dvoboju protiv Slovenije nije se čak ni osjetio izostanak Modrića. Koji će se vratiti, uvjereni smo da želi igrati na Svjetskom prvenstvu. Za to vrijeme dobro ga je zamijenio Kovačić. Dalić je u ovih sedam dana napravio jednu fascinantnu stvar. Dao je povjerenje onima kojima dosad nije davao, puno je mijenjao igrače da uvijek ima što odmorniju momčad. Ta, i najbolji igrač na svijetu teško odigra tri silno zahtjevne, derbi utakmice u samo sedam dana.

Kalkulirao je Dalić, računao i mijenjao, srećom je mogao i po pet igrača na utakmici. I dobro je to radio, jer rezultat je uvijek mjerilo svega, a rezulati su bili dobri. I na kraju, protiv Slovenije, uvijek po nas neugodne i opasne, sve je zablistalo. Od svježine, lepršavosti i efikasnosti. Kritičari su ušutjeli a Dalić je popio prvu kavu nakon dugo vremena bez zgražanja što drugi pišu i misle o njemu.

Zaslužio je to, kao što smo mi zaslužili biti društvo koje je malo manje kritično prema svemu našem. Baš kako je i Kek rekao:

„Ja ne znam što bi vi Hrvati htjeli”!

Dalić se sada ima čime ponositi.

Za dvoboj protiv Slovenije Dalić je promijenio čak pet igrača, pola postave. Sada se vidi da je bio u pravu, da je pogodio. Znao je da samo svjež igrač može unijeti novi polet. Ako je Dalić što dobro radio onda je fenomenalno mijenjao momčad. Svi su dobili priliku i mnogi su je iskoristili. Neki spletom okolnosti, neki zbog ozljede drugih, neki jer su se nametnuli…

Pokazali su se igrači koji ne dobivaju često priliku; od golmana, lijevog bke, do veznih igrača i napadača. Rijetko koja reprezentacija ima takav arsenal za svaku utakmicu. Tko to ima?

A mi možda i ne znamo što sve skupa imamo!


Komentari