HRVATSKA DOBIVA NOVI STADION! Kinezi odlučili uložiti 150 milijuna eura

Ilustracija/Getty Images

Velika Gorica dobit će novi nogometni stadion. Potpisan je sporazum između Grada Velike Gorice, Nogometnog saveza Zagrebačke Županije i kineske kompanije Z-Run Well Ton Industry.

Projekt je vrijedan 150 milijuna eura, a stadion bi trebao imati 30 tisuća mjesta te bi trebao biti izgrađen po uzoru na Astana Arenu u Kazahstanu.

Svrha Sporazuma je definirati okvir za stranke u suradnji na području namjeravanih ulaganja Z-Runa u sportsku infrastrukturu grada Velike Gorice (osobito ulaganja u nogometnu infrastrukturu, uključujući nogometni stadion i nogometni kamp s pratećim sadržajima te osnivanje Akademije nogometa) i opći razvoj sportske i ostale industrije u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, piše na službenoj stranici Grada Velike Gorice.

“Grad je prezentirao mogućnosti ulaganja u sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva stadion s popratnim sadržajima. Kineska delegacija obišla je i potencijalni teren koji prostorno planski zadovoljava potrebe izgradnje stadiona, i rezultat toga je današnje potpisivanje Sporazuma. Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima i veseli me činjenica da se taj interes proširio i van naših granica te da poslovne namjere iskazuju strani investitori”, izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Podršku projektu dao je i Nogometni savez Zagrebačke županije te je kao jedan od potpisnika Sporazuma izrazio zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na razvoju sportske infrastrukture u Velikoj Gorici.

“Sportska infrastruktura koja je i predmet prvih aktivnosti definiranih ovim sporazumom će doprinijeti ne samo boljim uvjetima za rad i natjecanja kako u našoj županiji, tako i u Hrvatskoj, već će i ova buduća suradnja uvjeren sam dati svoj doprinos razvoju nogometa u obje zemlje”, izjavio je predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije, Nenad Črnko.

U svrhu realizacije ciljeva Z-Run će osnovati trgovačko društvo, a u kasnijoj fazi realizacije projekta, partneri će sklopiti Ugovor o konzorciju kojim će utvrditi obveze i način ispunjenja obveza ugovornih strana, profesionalnu i tehničku diobu poslova, sadržaj i način ostvarivanja ugovorene suradnje.

“Zahvaljujem partnerima iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) koji su posredovali kod našeg dolaska u Republiku Hrvatsku. Znamo da hrvatski nogometni navijači očekuju kvalitetniju sportsku infrastrukturu, posebno nogometne stadione i veselimo se što možemo biti dio ovog važnog projekta”, rekla je Jiang Yu, osnivačica kompanije Z-Run Well Ton Industry.


Komentari