HRVATI IZDALI HRVATE: Kako smo se propisno osramotili na dodjeli Zlatne lopte!

Messi je po 8. pu osvojio Zlatnu loptu (Foto: Facebook/Screenshot)

Možda iz neke kurtoazije ili straha što će reći drugi kada vide da si glas dao svojima ili možda jednostavno ne misle da su naši igrači najbolji. Možda se jednostavno drže objektivnosti kao pijani plota, a možda im je teško izdvojiti samo trojicu naših najboljih pa onda bolje niti jednog.

Nogometni Oscar je za napokon prošao, a famoznu Zlatnu loptu kući je odnio Lionel Messi. I neka je, zaslužio je odličnim igrama i hrpetinom briljantnih poteza, Ligom prvaka, prvenstvom i da ne nabrajamo. No, nećemo posvetiti ovaj tekst Messiju, iako je vjerojatno zaslužio, već ćemo se osvrnuti na nešto što je promaklo mnogima, a velika je sramota za Hrvatsku i za hrvatski nogomet.

Ne, nije riječ o HNS-u, Mamiću i kompaniji već o nekolicini Hrvata koji su sudjelovali u izboru za najboljeg igrača na svijetu. Naime, ne znamo jeste li gledali ili niste cjelokupni popis svih glasova za trojicu najboljih nogometaša, ali ako jeste onda ste mogli primijetiti kako niti jedan Hrvat nije dao glas Hrvatu. Glasati su smjeli svi kapetani reprezentacija, treneri reprezentacija i predstavnici medija. Hrvatsku su na polju reprezentacije zastupali Ante Čačić kao izbornik i Darijo Srna kao kapetan, a osim njih još su glasali Robert Prosinečki kao trener Azerbajdžana, te Zdravko Reić kao predstavnik medija.

Nitko od spomenutih sudionika u izboru nije među najbolja tri igrača svrstao Modrića ili Rakitića ni bilo kojeg drugog hrvatskog igrača, iako su mnogi drugi veliki igrači i treneri bez imalo srama, vjerojatno čak i s ponosom, stavljali svoje sunarodnjake na prva, druga i treća mjesta. Bez problema je na primjer, trener Argentine, Martino, uvrstio Messija, Aguera i Mascherana kao trojicu najboljih, pa onda trener Njemačke Joachim Low i kapetan momčadi Bastian Schweinsteiger, koji su birali Neuera, Mullera, Kroosa/Neymara. Bilo ih je tu još podosta, no, shvaćate poantu. Tko je želio dati glas svojemu suigraču, sunarodnjaku ili reprezentativcu mogao je, a to je mogao napraviti bez susprezanja i s ponosom. No, hrvatski predstavnici nisu. Čačić je glasao za Messija, Ronalda i Ibrahimovića, a Srna je odabrao Messija, Ronalda i Mullera. Prosinečki je kao najboljeg odabrao isto kao i Srna, dok je predstavnik medija Reić kao prvog izabrao Messija, a potom Ronalda i Neymara.

Nije baš da su Modrić i Rakitić, odigrali lošu sezonu, štoviše odigrali su fantastičnu sezonu i bili motori svojih momčadi, a nije baš da je Hrvatska mala nogometna zemlja bez renomiranih igrača za koje se ne može glasati. OK, znamo kako bi ovaj izbor trebao po defaultu biti ozbiljan i objektivan, ali ljudi dragi, radi se o nogometu, nije u pitanju izglasavanje u parlamentu ili gdje već. Zašto bi onda bila sramota javno pohvaliti igrača ili kao kapetan reći ponosno vas trojica ste prema mom mišljenju najbolji igrači na svijetu.

Možda iz neke kurtoazije ili straha što će reći drugi kada vide da si glas dao svojima ili možda jednostavno ne misle da su naši igrači najbolji. Možda se jednostavno drže objektivnosti kao pijani plota, a možda im je teško izdvojiti samo trojicu naših najboljih pa onda bolje niti jednog. Sada bi vjerojatno svi kazali kako je riječ o ovom potonjem i kako su svi naši igrači odlični, no, ponavljamo Hrvatska nije mala zemlja bez ozbiljnih predstavnika za konkurenciju za najboljeg igrača Europe, a ovako briljantne karijere ne traju dugo, pa su barem u ovom slučaju mogli koji bod više udijeliti hrvatskim igračima i pomoći im da osvoje najprestižniju nagradu ili barem uđu u najbolja tri.

Potpuni popis glasanja za Zlatnu loptu pročitajte ovdje.


Komentari