HNL NIKAD NEIZVJESNIJI: Postoji jedan problem, ali ne može se nikome zamjeriti!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Da vam je prije nekoliko godina netko rekao kako će se za titulu prvaka HNL-a boriti četiri kluba vjerojatno mu ne biste povjerovali. Četiri najjača kluba u Hrvatskoj u svojim redovima imaju 44 igrača koji su u jednom trenutku karijere bili reprezentativci svojih zemalja, nevjerojatan podatak.

HNL iz godine u godinu raste, nisu aktualni samo Dinamo i Hajduk, a osim Rijeke i Osijeka pojavili su se klubovi koji su spremni ‘otkinuti’ bod svako kolo.

“Naši vodeći klubovi očito imaju jasne kriterije kod dovođenja igrača”, smatra iskusni hrvatski strateg Ilija Lončarević.

Napredak HNL-a

“Igrači koji su reprezentativci uglavnom dobrih reprezentacija jako su veliko jamstvo da dovodiš kvalitetnog igrača. Možemo se dotaknuti i onih koji više nisu dio nacionalnih momčadi, ali je nesumnjivo riječ o dobrim igračima. Takvi igrači svojim momčadima mogu donijeti određeni iskorak”, priča Lončarević za Sportske novosti.

Ovog ljeta je i Hajduk napravio veliki iskorak s velikim pojačanjima; stigli su Subašić i Melnjak. Obojica su u jednom trenutku igrali za reprezentaciju, jedan više, drugi manje, ali je jasno da je riječ o jakim igračima. Kada ih dodate Kaliniću, Krovinoviću, Kačanikliću, Livaji i ekipi imate recept za napasti titulu, smatra Lončarević:

“Po meni je to dovoljno za borbu za naslov, ali rano je za ozbiljne prognoze. Hajduk ima momčad sposobnu osvojiti naslov, imaju puno kvalitete. No, tu kvalitetu imaju i Osijek i Rijeka, a o Dinamu ne moram ni pričati. Za mene nema dvojbi, četiri  momčadi su sposobne osvojiti naslov”, kaže iskusni hrvatski trener.

Igre Osijeka na početku sezone nisu ga oduševile, ali svejedno su na vrhu ljestvice:

“Njihove igre trenutno me ne oduševljavaju, ali oni su svejedno na vrhu ljestvice uz Rijeku. Sjest će to na svoje mjesto jer je Osijek prošle sezone pokazao da je ozbiljna momčad, a realno sada su jača momčad nego prošle godine. Rijeka je s druge strane sjajno ušla u sezonu. Dosta su mlada momčad i za očekivati je da će samo rasti do kraja godine. Mogu igrati sa svima, pa zabili su Dinamu tri komada i slavili na Poljudu!”

Ipak, nije sve bajno

Ipak, Lončarević smatra da će ostatak lige teško uhvatiti korak za velikom četvorkom. Pohvalio je rad Gorice, ali smatra da s malim budžetom teško mogu ugroziti nekog od najjačih momčadi. Još jedan problem je da liga stari, manje šanse dobivaju mladi igrači:

“To je evidentan problem našeg nogometa, ali nemamo što zamjeriti klubovima. Oni sami nabaljvaju novac kako bi preživjeli. Dok je tako, oni imaju pravo raditi što žele, ako nisu spremni gurati i trpjeti mlade, onda ih moramo razumjeti jer očito imaju drugačije prioritete. Borba za vrh je žestoka, ali i borba za ostanak, možemo pričati o rizicima, ali takav je trend”, zaključio je prekaljeni Lončarević.


Komentari