(FOTO) Građani hodom pod maskama do CIOS-a upozorili na opasne plinove i zagađenost zraka nakon svakog požara

U organizaciji Eko udruge Zagreb, u nedjelju 17. lipnja od 16:30 sati, 150 građana mirno je hodalo pod maskama od Trga Ivana Kukuljevića do postrojenja CIOS grupe. Povod okupljanju je nedavni, još jedan u nizu, požar u CIOS-u koji je, kako kažu iz udruge, rezultat lošeg gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu.

Tim su potezom nastojali ukazati na zagađenost zraka nakon svakog požara u postrojenju CIOS grupe koji stvara opasne plinove koji ugrožavaju ljudsko zdravlje. Osim u gradskoj vlasti, Eko udruga odgovornost vidi u Ministarstvu zaštite okoliša.

Naše Ministarstvo je to koje daje dozvole za ovakve objekte koji se nalaze u blizini vodozaštitnog područja, na 200-300 metara od bolnice, usred naselja – to je nedopustivo! Mislim da je vrijeme da se ministar pozove na odgovornost kao i oni koji u ministarstvu daju takve dozvole, rekao je iz Tomislav Čolakić iz Eko udruge.

Od 1 tone zapaljenog materijala, pogotovo onog gdje ima plastike iz čega nastaju kancerogeni dioksini, nastane barem 3 tisuće metara kubnog toksičnog dima, objasnila je iz spomenute udruge, Josipa Juričev Sudac:

Satima gori na tom požaru, satima se ogromne emisije štetnih tvari ispuštaju i od prvog katastrofalnog požara 20014. pa sve do ovog 2018. izgleda da nitko od nadležnih institucija nije nitko uzeo kao jedan važan faktor zaštite ljudi i pitanja koja se direktno tiču kvalitete života.

Mostovci podržali prosvjed

Hod pod maskama do CIOS-a podržali su i zagrebački mostovci i saborski zastupnik Marko Sladoljev, koji su, podsjetimo, prvi digli glas protiv trovanja građana. Njih 15-ak pretprošle je nedjelje nakon novog požara u CIOS-u s medicinskim maskama navučenim preko lica i transparentom “Stop trovanju” prošetalo po zagrebačkom naselju Špansko.

Skup koji broji više od dvadeset ljudi treba prijaviti policiji 48 sati ranije, a odluka o ovoj šetnji pala je na jutarnjoj kavi pa je prva šetnjica bila takva, malena i spontana. Uskoro ćemo organizirati masovnije prosvjede, a s podrškom nam se već javljaju građani iz svih dijelova Zagreba, napisao je tada Natko Felbar, organizacijski tajnik zagrebačkog Mosta koji je sudjelovao u prosvjedu.

Okupili su se jer, kako kažu stanovnici Jankomira i okolnih naselja, svake godine strepe od novih požara u CIOS-u, nakon kojih nije poznato koliko je štetan bio zrak koji su udisali tijekom požara.

Saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev istaknuo je da ovo samo početak inicijative te da se njihova borba nastavlja.

Bandić o prosvjednicima: ‘Bedaki, rade cirkus’

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo se na građanski hod.

Čujem da su danas bili neki sa maskama tu, glumatali – bedaki! Dežurnim kritičarima poručujem da uzmu maske. Najbolje bi bilo da i u Gradskoj skupštini drže maske jer njima ništa drugo nije preostalo nego da od toga rade cirkus, a nama nije do cirkusa nego do ozbiljnog posla.

Iz Eko udruge tvrde da su pisali prigovore, pozivali se na Zakone Republike Hrvatske koji štite ljudsko zdravlje i okoliš, na Arhušku konvenciju, ali sve su vlasti ignorirale njihove apele. Stoga je njihov idući korak obraćanje europskim institucijama, od ureda za nepoštivanje arhuške konvencije pa sve do suda za ljudska prava jer, ističu, ovakvo ponašanje je kršenje osnovnih ljudskih prava- pravo na zdrav okoliš.


Komentari