Evo kako je Hajduk u 8 točaka opravdao zabranu svojim pionirima da igraju za Hrvatsku

foto: HNK Hajduk

Nakon što je javnost saznala da su iz Hajduka zabranili svojim igračima da putuju s reprezentacijom Hrvatske do 15 godina na turnir u Argentinu, iz kluba su se oglasili priopćenjem. 

Kako smo jučer pisali, hrvatska U-15 reprezentacija otputovat će na prvenstvo Južne Amerike bez petorice mladih Hajdukovih igrača. S obzirom da je takva odluka splitskog kluba sve iznenadila, Splićani su odlučili u 8 točaka pojasniti razloge zbog čega ne dozvoljavaju svojim mladim igračima igranje za reprezentaciju.

Jesu li razlozi koje navode Splićani opravdani da se djeci zabrani odlazak u Argentinu procijenite sami…

  • Osnovni razlog ovakvog stava je činjenica da se navedeni turnir ne nalazi u službenom kalendaru natjecanja, sam poziv je od strane HNS prihvaćen prije mjesec dana, a istovremeno ga je odbio španjolski nogometni savez.
  • Trenutno šest igrača Hajduka participira u reprezentaciji U-17 na kvalifikacijskom turniru za EP, pa su stoga pioniri i kadeti Hajduka već mjesec dana bez natjecanja. S odlaskom mladih hajdukovaca u Argentinu imali bi pauzu od gotovo dva mjeseca bez natjecanja u Prvoj HNL za pionire i kadete.
  • Odlaskom na ovaj turnir morale bi se odgađati brojne utakmice pionira, koje bi se potom morale nadoknaditi u kratkom periodu. Treba uzeti u obzir kako Hajduk za razliku od većine drugih klubova na većinu gostovanja troši dva dana.
  • Ovakav ritam utakmica pogotovo u periodu kada su tereni raskvašeni i blatnjavi nikako nije dobar za zdravlje mladih igrača.
  • Odlazak u Argentinu za igrače bi značio dodatne izostanke iz škole.
  • Polusezona bi za pionire i kadete Hajduka prema kalendaru natjecanja trebala biti završena 3. prosinca uz odigrana dva prekoredna kola kako bi se reprezentaciji U-17 ostavili slobodni termini pred elitno kolo (2. krug) kvalifikacija za EP. Već sada znamo da će se igrati do 17. prosinca bez ijednog odigranog kola unaprijed.
  • U slučaju da igrači Hajduka sudjeluju na turniru u Argentini, po povratku bi od 26. studenoga do 17. prosinca trebali odigrati 10 utakmica (8 prvenstvenih i 2 kup) u 22 dana uključujući i gostovanja što je praktički nemoguće.
  • U slučaju odlaska u Argentinu Hajduk bi u 1. HNL pionira morao igrati s mlađim igračima (koji također imaju svoja natjecanja), čime bi bila narušena regularnost natjecanja.”


Komentari