Sirotan oživio: Donedavno blokirani Dinamo dobio injekciju od 11,6 millijuna kuna!

screenshot: youtube

Kako je moguće da Dinamo koji je u Mamićevoj eri zaradio preko milijardu kuna ima blokiran račun? 

Nedavna izvanredna press konferencija Zdravka Mamića na kojoj je s tugom u glasu novinarima otkrio kako je račun Dinama blokiran jer je bivši vratar Dražen Ladić pustio ovrhu pokazala je da se nešto čudno događa s Dinamovim financijama. Jer prije dva mjeseca iz Maksimira su se hvalili kako su u 2016. ostvarili dobit od 103 milijuna kuna. Točnije, prihodi kluba bili su 492 milijuna kuna, a rashodi 389 milijuna. I ne samo to, već su u 2017. od transfera zaradili 150 milijuna kuna, pa kad se doda još 20+ milijuna kn od Grada Zagreba pitanje je kako se klub uspio naći u blokadi.

Iz kluba su se hvalili kako će bez problema financijski zatvoriti i 2017. godinu pa čak i ako se ne plasiraju u Ligu prvaka. Što se kasnije događalo znate i sami. Dinamo ne da nije uspio ući u Ligu prvaka, nego nije uspio izboriti ni Europsku ligu, a zatim je uslijedila ovrha Ladića i blokada kluba.

Sada iz Dinama stiže i objašnjenje da se blokada klubu dogodila jer im Rijeka nije ispoštovala rok i uplatila do 15. srpnja odštetu od 50% transfera Franka Andrijaševića u belgijski Gent. Kao razlog zašto nisu inzistirali da im Rijeka uplati u roku, iz Dinama poručuju da nisu htjeli remetiti pripreme Rijeke za ulazak u europska natjecanja, a da ih je ovrha Ladića iznenadila. No, Rijeka je jučer uplatila 11,6 milijuna kuna na račun Dinama i u klub se vratilo pozitivno ozračje.

Gdje su pare?

Svatko tko imalo prati zbivanja i hvalisanja u Dinamu u vezi financija zapitat će se ovo pitanje. Jer kako je moguće da klub koji je u Mamićevoj eri na prodaji igrača zaradio preko milijardu kuna i od Grada Zagreba dobio oko 400 milijuna kuna odjednom bude blokiran. Mamić i Dinamovi čelnici ponavljaju stalno istu mantru, kako Dinamo ima gotovo 300 zaposlenika na neodređeno, u što su uključeni skupi ugovori igrača. Curi li još negdje novac iz Dinama, odnosno jesu li famozni aneksi ugovora s igračima samo jedan od načina kako “pare” isparavaju, možda ćemo jednom i saznati.

Istina, Dinamo je u zadnjih par godina bio pod stalnim istragama poreznih istražitelja koji su češljali klupske poslovne knjige i, barem zasad, sporni su isključivo aneksi ugovora, zbog kojih su se i sudi Mamićima i Vrbanoviću.

S tolikim priljevom novca u klupsku blagajnu, ovisiti o nekoj uplati prijateljske Rijeke čini se doista neozbiljnim i prije svega sumnjivim. Zaključak je da ili u Dinamu jako loše vode financije ili je riječ o dobro uhodanoj mašini koja stvara odlične igrače, prodaje ih, ali i uzima dobar dio kolača od zarade. Sud će odlučiti o ovom potonjem, nadajmo se da će odluka biti pravedna. Dotad će se Dinamo boriti da ne završi opet u blokadi, a Mamić će nuditi milijun kuna svog novca onome tko otkrije važnu informaciju o atentatu na njega.

 


Komentari