Dolazak Čačića znači sigurnu i APSOLUTNU KONTROLU vrha HNS-a nad reprezentacijom

YouTube

Najslavnije doba novog izbornika. Prvenstvo, kup i brisanje poda u Ligi prvaka.

Prije tjedan, tjedan i pol, malo smo se igrali vračeva i rekli kako će, premilu i presvetu nam reprezentaciju, voditi Ante Čačić. Iako nije bilo teško za pretpostaviti, da smo kladionica stavili bi koeficijent 1.25, bivši trener Lokomotive preuzeo je vruću klupu u kojoj se donedavno znojio Kovač. Tijesno će biti Anti Čačiću jer u njegovom stolcu već sjede Šuker, Mamić, Jozak i co., pa će se morati dobrano izboriti za svojih prvih jedanaest. Kako smo već mogli pročitati u domaćim medijima, Čačić je nakon samo jedne dobre partije “odlučio” u momčad pozvati Pivarića. Igrača koji je bio uvršten kao najbolji lijevi bek prošlog kola Lige prvaka, a do tada je bio okarakteriziran kao jedna od slabijih karika. No, dobro nije na izborniku da odlučuje.

>>>NEVJEROJATNO! Sigurno nećete pogoditi tko bi mogao NA KLUPU 

Tko je Ante Čačić? Pamti ga se najviše kao iznenađenje na klupi Dinama nakon nezaboravne druge avanture Krune Jurčića. Do tada manje poznat široj javnosti, onako pravog muškog izgleda s brkovima i strogim pogledom preko naočala, Čačić je ostavio dobar prvi dojam. Osvojio je prvenstvo, pa čak i kup, a još je nevjerojatnije bilo plasiranje u Ligu prvaka. Nakon lošeg horora u skupini Lige prvaka sa PSG-om, Portom i Kijevom, otjerao ga je El Jefe još u studenom 2012. Naslijedio ga je, a tko drugi do, Kruno Jurčić i uspio spasiti barem bod u šest utakmica. Prije toga najsvjetlija točka karijere bila mu je mjesto pomoćnika kod Ilije Lončarevića u Libiji i osvojio je broncu na Mediteranskim igrama 2005. Prije toga vodio je Inker, Slaven, Zadar, Dubravu i Osijek.

Eto, to je najslavnije doba novog izbornika. Prvenstvo, kup i brisanje poda u Ligi prvaka. Najbolje od svega je to što je to su to najbolje trenerske kvalifikacije još od Otta Barića. Kovač je bio pomoćni trener u Salzburgu i vodio je U21 reprezentaciju, Štimac je prije reprezentacijske klupe vodio Zagreb jednu sezonu, a ni Bilić nije imao iskustva prije dolaska obavljavši dužnost izbornika mladih reprezentacija i epizode u Hajduku. Hajmo reći Bilić je imao dosta sreće jer je dobio injekciju mladih i kvalitetnih igrača željnih dokazivanja, no, ubrzo je njegovo neiskustvo preplavilo momčad i doživio je niz neuspjeha (Europsko, JAR).

Vratimo se na Čačića i gdje on to danas dolazi. Mnogi kukaju danas i plaču za vremenima Markovića, a možda i s razlogom jer nam je reprezentacija polako postala “nečije” privatno igralište. Hijerarhija nogometa u nas je takva da mjesta samo ima za brandirana imena i igrače Dinama. Dok Hajdukova mladost cvijeta u repku se pozvalo samo Kalinića, Caktaša i Milića, prva dvojica su tu jer su uvjerljivo najbolji igrači Hajduka ove sezone, a zadnji jer nemamo lijevog beka (Pranjić) pa bar da imamo zamjenu za istog. Ostatak momčadi čine uglavnom igrači Dinama, bivši i sadašnji (gotovo njih 20) i pokoji igrač Rijeke. Šlag na tortu je moguć povratak Eduarda i dolazak Pivarića, prvog vjerojatno neće amenovati Gazda, a drugi je vjerojatno već u prvoj postavi. O osvježavanju vezne linije Vlašićem, Balićem i Malokuom nema ni govora. Tako je to kad Glavi zabranite ulazak u ložu. Ružno bi bilo više crniti Čačića, kad čovjek nije ništa skrivio, da vas pozovu da budete pomoćnik šefova u nekoj tvrtki u struci odmah bi prihvatili, pa makar im burek i jogurt nosili dvije godine.

S navijačke strane

Dolazak Čačića znači sigurnu i apsolutnu kontrolu vrha HNS-a nad reprezentacijom, njemu vjerojatno ne pada napamet proturječiti, a već ima dosta iskustva s bijesom nadređenih kada zagusti. Ruku na srce, to možda i ne znači da ćemo gledati rasulo u momčadi, loše igre ili da nećemo doživjeti Euro. Možda će igrati bolje nego ikad, teško, ali nije isključeno. No, zapitajmo se mi s navijačke strane želimo li i u reprezentaciji gledati ono što gledamo u prvenstvu. Želimo li da nam europska i svjetska natjecanja služe kao izložbe i prezentacije onog što se treba što bolje prodati, a igrači da se trude samo kada ih se tretira kao prinčeve i plemiće. Mi protiv toga ne možemo ništa, osim kao u slučaju Dinama bojkotirati utakmice, a vidimo da tu tek nema šanse za ikakvim promjenama jer se ubrzo organizirala “naklonjena” skupina navijača.

Prema nekima ovo je uspon našega nogometa, svi nam igrači igraju po vrhunskim klubovima, vladajuće nitko živ ne dira, izbornik ima 20 godina iskustva i sve će on dobro posložiti. Nama koji volimo ovu igru i volimo našu repku čak i kada igra loše, ispada s natjecanja, ali bar s “čukom” ispadne s natjecanja, nama baš nekako smeta što nam repka postaje nečiji izlog u dućanu. No, eto, mi tu ne možemo ništa osim bezuspješno i patetično kukati i gledati kako poglavari s podsmjehom rade što god ih je volja. Još jednom mali podsjetnik. Nogomet je igra. Igra koja služi kako bi se publika zabavila, navijala i ispucala emocije. Publika, dečki, igrate za publiku, niste vladari svemira, ne vodite nuklearne ratove nego igrate utakmice. OK, O0d klupskog nogometa napravili ste natjecanje tko će biti bogatiji i tko će bolje prodati “m*da pod bubrege”, ali prelaskom na reprezentaciju malo ste pretjerali.

>>>PISMO JEDNOG BBB-ovca: ‘Dobili smo Arsenal, ali se još uvijek NISMO RIJEŠILI GAZDE!’


Komentari