DINAMOV MLADI BRANIČ SRLJA U MAGLU: Ne promijeni li mišljenje karijera mu može propasti!

Facebook

Taman kako su Modri odlučili budućnost graditi na mladosti, jedan igrač odlučio je odabrati teži put za gradnju karijere. 

Dinamo je na svu sreću nedavno donio presudnu odluku za svoju budućnost. Kako su službeno obznanili svoju budućnost gradit će na omladincima iz vlastitih redova, a manje na strancima sumnjive kvalitete. Ovo je za Modre najbolji potez u nazad nekoliko godina, a kako misle ozbiljno, dokazali su ekspresnim potpisivanjem profesnionalnih ugovorima sa mladim juniorskim zvijezdama.

Osigurali su mladog Vinka Soldu, pa Adriana Šempera, Davora Lovrena, Josipa Brekala, a vjerojatno će pristati i ostatak mladih “wonderkida” sa Svjetskog prvenstva u Čileu, no jedan igrač sustavno odbija sklopiti ugovor s Modrima. Riječ je o Branimiru Kalaici koji izgleda svim silama želi napustiti klub i otići u Benficu koja je za njega pokazala najviše interesa. Kako ne bi došlo do zabune, svi ovi mladići nisu potpisali “Mamićev ugovor” kao što se to ranije radilo, već normalan ugovor s klubom koji nema spornih aneksa.

Slučaj Kalaica

Kod ovog slučaja javlja se niz velikih problema za mladog nogometaša. Kalaica vjerojatno smatra kako se baš i neće naigrati u Dinamovoj prvoj postavi ili još gore kako je prerastao Dinamo, a kako se šuškalo tražio je i podeblji honorar od kluba čini se ipak da je riječ o ovome gorem. Što se tiče ovog prvog, Kalaica igra na poziciji koja je u Dinamu vrlo tražena, a to je ona stoperska, a njegov juniorski kolega Soldo, koji također igra stopera, definitivno bi mogao zaigrati na proljeće u prvoj momčadi. No, odbivši potpisati ugovor Kalaica se praktički osudio na “progon” iz kluba, a tu se javlja novi problem.

Benfica vjerojatno neće akvizirati Kalaicu do ljeta, a to znači kako će on morati pola sezone ostati u Dinamu. Zoran Mamić se već u nekoliko navrata pokazao kao popustljiv trener (Machadov srednji prst, slučaj Ćorić) pa mu možda i dozvoli treniranje s prvom ekipom, ali definitivno mu neće davati puno prilika u seniorima, pa čak možda ni u juniorima jer je nogometnim žargonom rečeno, “izdao” klub.

Kalaici tako vjerojatno predstoje privatni treninzi na kojima će se morati polomiti ne bi li zadržao kakvu takvu formu, ali ne onu natjecateljsku i igračku, već tjelesnu. No, niti tu nije kraj problemima za Kalaicu jer bi njegov angažman i razvoj u Benfici bio puno teži nego onaj u Dinamu. Benifca, osim što ima dobru školu, skuplja mlade igrače po cijelom svijetu, a Kalaica bi se našao u nepoznatoj sredini okružen konkurencijom. U Dinamu bi pak igrao uglavnom s prijateljima i igračima kojima je prolazio sve selekcije, a vidjeli smo svi kako diše ova nova generacija.

Ostanak u HNL-u je dobar potez

Nedavno smo se dotakli i teme pomlađivanja HNL-a, što bi moglo biti krucijalno za budućnost lige. Sve je mirisalo na to da će se liga raspasti jer će strani klubovi doći i pokupovati sve što valja, no, klubovi su pružili otpor. Dinamo odbija sve ponude za mlade igrače. Soldu je tražio Milan, Lovrena Celtic, Brekala pola Europe. Kod Hajduka je slična stvar, Vlašić i Balić na meti su Engleza i Talijana, ali ponude se odbijaju. Klubovi su napokon shvatili kako budućnost leži na mladim igračima, ali neki mladci očito nisu svjesni benefita koje im HNL može pružiti.

Nitko ne kaže kako za dvije ili tri godine neće otići, ali ovdje im je zagarantirano mjesto u prvoj momčadi, gotovo im je zagarantirana igra u nekom elitnom europskom natjecanju, a odigraju li dvije, tri sezone i izrastu u prave igračine odlazak u strane klubove bio bi puno lakši. Klubovi bi dobro profitirali njihovim prodajama i dodatno ulagali u omladinske pogone, a oni bi na ovaj ili onaj način dobili šanse za izgradnju velike karijere. Osim ako, kao u slučaju Kalaice, ne odluče napustiti klub prerano i riskirati propast.

>>> DINAMO OPET RISKIRA MILIJUNE: Mamić dogovara posao zbog kojeg će u Dinamu nastati kaos

>>> MAMIĆEVA NAJGORA NOĆNA MORA SE OSTVARUJE: Evo zbog koga klub ostaje bez milijuna eura! (FOTO)


Komentari