Dinamo kreće s privatizacijom, Mamić otkrio: USKOK podiže novu optužnicu protiv njega?!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U Dinamu je održana tradicionalna predbožićna redovna Skupština kluba, na kojoj je svoj govor održao i “savjetnik” kluba Zdravko Mamić. 

GNK Dinamo pripremio je elaborat o postupku preoblikovanja u sportsko dioničko društvo o čemu će Povjerenstvo odlučivati 15. prosinca ove godine. Ovu je informaciju Dinamov direktor Tomislav Svetina podijelio s članovima Skupštine kluba na redovitom godišnjem zasjedanju u loži maksimirskoga stadiona.

“Još smo na Skupštini u prosincu 2015. odlučili krenuti u postupak preoblikovanja. Elaborat smo predali Povjerenstvu i HNS-u, a pripremila ga je jedna od vodećih svjetskih revizorskih kuća – Price Waterhouse. Elaborat je izrađen po svim međunarodnim standardima i u skladu sa Zakonom o sportu. Povjerenstvo će, dakako, odlučiti hoće li ga prihvatiti. Elaborat između ostaloga sadrži i plan poslovanja za sljedećih 13 godina i zalog je za Dinamovu budućnost”, istaknuo je direktor Svetina dodajući da je procjena vrijednosti temeljnoga Dinamova kapitala 210 milijuna kuna.

Dinamo bi tako u novu sezonu trebao krenuti kao š.d.d. Svetina je objasnio da će se proces odvijati u četiri kruga. U prvom će dionice biti ponuđene Gradu, zatim članovima kluba, a onda i na tržištu. Kako pišu SN, novine u vlasništvu Marijana Hanžekovića, Dinamovog skupštinara i odvjetnika koji je zadužen za privatizaciju kluba, cijena dionice bi mogla biti oko 1000 kuna.

Na Skupštini je sudjelovao 61 od ukupno 80 članova, a uvodna stavka u zasjedanje bio je osvrt na – sportske rezultate.


“Nismo ostvarili sportske planove u 2017. godini, nakon 11 godina apsolutne dominacije u HNL-u, Dinamo prvi put nije bio prvak. Prvenstvo smo završili s dva boda iza Rijeke, a izgubili smo i finale Kupa. U novu smo sezonu ušli s prvim ciljem, a to je vraćanje naslova prvaka u Maksimir, želimo pokazati tko je gazda u hrvatskom nogometu. A, mislim da smo u ovih zadnjih šest mjeseci to i pokazali. Neuspjeh u Europi bio je završetak ciklusa naših neuspjeha. Nismo gubili glavu i sad u momčadi imamo igrače neslućenih mogućnosti. Jesu mladi, ali o njima će se još jako dugo pisati. Možemo nam biti privilegij što ih imamo priliku gledati na našim terenima. A, što se tiče hrvatskog prvenstva… Ne pamtim ovakvu dominaciju, čak 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranoga. K tome, naša je druga momčad uvjerljivo prva u Drugoj HNL, a naša nogometna škola je po svim parametrima među prve tri u Europi.”

Mamić u svom standardnom tonu

Financijski direktor Matej Škegro istaknuo je da su ukupni planirani prihodi za 2017. godinu iznosili 227 milijuna i 500.000 kn što znači da je Dinamo, unatoč tome što nije postigao zapaženi rezultat i Europi, stvorio preko 30 milijuna eura prihoda. Ukupni planirani rashodi bili su 326 milijuna kn. A, kakvi su planovi za 2018. godinu?

“Planiramo prihode 279 milijuna i 900.000 kn pri čemu je 91 posto dolazi iz inozemstva. Rashodi su 266 milijuna kn”, pojasnio je financijski direktor Škegro.

Skupu se potom obratio i klupski “savjetnik” Zdravko Mamić, koji je optužen da je iz kluba izvukao više od 120 milijuna kuna:

“Meni i određenim ljudima iz Dinama stavljaju se teške inkriminacije. Opet su počeli naše ljude zvati u USKOK, bio je tamo predsjednik Barišić. Pronašli su neki račun iz 2002., u Austriji, a to je iz doba kad je od Dinama i Bog digao ruke, kad ga je predsjednik Barišić spašavao od propasti sa 100 milijuna maraka jer je klub 2004. završio u stečaju. Dinamo nikad nije oštećen ni za jednu lipu, državni proračun također, štoviše, spočitava nam se da smo uplatili 90 milijuna kuna u proračun koji nismo trebali. Govorim vam sve to, da se ne iznenadite ako u jeku svega što se događa oko hrvatskog nogometa opet posegnu za mojim privođenjem. Može biti istraga, ali ja znam da dok smo mi tu, dok smo živi, nitko neće biti prvak osim Dinama”, kazao je Mamić te potom u svom stilu poručio okupljenima:

“Ja vam ovdje pred svima kažem da te inkriminacije mogu ‘objesiti mačku o rep’. One su teške, jedan sudski proces se vodi u Osijeku, drugi će možda početi, također u Osijeku. Budite sigurni da nijedna lipa nije otišla iz Dinama iako oni u optužnici tvrde da jest. Tvrde da je oštećen. Nadalje, članovi IO i NO, zaduženi za nadzor poslovanja, i revizori eksplicite kažu da Dinamo nije oštećen i da ne traži nikakvu odštetu. Znači, državni proračun nije oštećen, Dinamovi organi kažu da nije. Recite mi, zašto se na silu želi dokazati da je Dinamo oštećen?! Danas sam imao sastanak s devetoricom odvjetnika, jer smo se spremali za optužno vijeće koje će biti u petak u Osijeku. I samo površnim računanjem toga postupka vidljivo je da će državu koštati preko 10 milijuna kn poreznih obveznika!”, poručio je Mamić.

 

Komentari