DALIĆ O SJAJNOM DINAMOVCU: ‘U reprezentaciju se ne ulazi nakon dvije utakmice’

Izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak je objavio popis hrvatskih reprezentativaca za predstojeće kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020.

Hrvatska otvara 21. ožujka protiv Azerbajdžana na Maksimiru, a tri dana kasnije gost je u Budimpešti.

Gorući problem je pozicija desnog beka nakon ozljede i operacije Šime Vrsaljka.

“Imamo puno problema zbog igrača koji nedostaju, ako pogledamo Svjetsko prvenstvo i našu obranu, samo je Vida na raspolaganju. Međutim, ja to tako ne želim gledati. Problema nema, ako ćemo brojati koga ima, a koga nema, ići ćemo u krivom smjeru. Moramo tražiti rješenja u postojećem kadru i ići na nove pobjede, od kukanja nema koristi. Ozljede su sastavni dio sporta i treba ih očekivati, ne gledam negativno, naći ćemo što je najbolje”, rekao je Zlatko Dalić za Novu TV.

Je li Brekalo opcija za desnog beka?

“Razgovaramo i razmišljamo o svemu, tu je i Jedvaj koji igra u zadnje vrijeme na toj poziciji, ali sigurno da nam protiv Azerbajdžana treba netko ofenzivniji i prodorniji. Razmišljamo o svim opcijama, imamo dosta vremena za pripremu, skautiramo Azerbajdžan i tražimo slabe strane. Siguran sam da ćemo naći pravo rješenje.”

Hoće li Tin Jedvaj igrati na lijevom beku?

“Imamo Barišića i Leovca koji igraju dobro u klubovima pa su oni rješenja. Jedvaj bi mogao igrati na stoperu ili desnom braniču, ali kad se skupimo, vidjet ćemo i znati najbolje.”

Prokomentirao je i pitanje vratara.

“Teško je sada vratare mijenjati i puno ih vrtjeti, Lovre je dobro branio na SP-u protiv Islanda i u Ligi nacija. Imam povjerenja u njega, upravo sam danas razgovarao s njim, on je spreman i zdrav. Imao je ozljedu, branit će sljedeću utakmicu i biti spreman. Nisam sklon rotaciji, ali i Livaković je spreman.”

Bruno Petković u Dinamu igra u sjajnoj formi. Dobio je pretpoziv.

“Petković je igrao dobro zadnjih utakmica kada smo ga gledali, profil igrača kakvog nemamo u reprezentaciji ni u Kramariću ni Rebiću, pokazao je puno. U reprezentaciju ne ulazi nakon dvije utakmice. To mora biti kult, da se teško upada i ispada. Dobio je pretpoziv, gledat ćemo Benficu, pratit ćemo ga još pa odlučiti.”

Sjajne vijesti stižu s El Clasica. Ivan Rakitić presudio je zadnji.

“Najbolji igrač derbija, odigrao je sjajnu utakmicu i zabio sjajan gol. Kad netko zabije onakav gol na Santiago Bernabeuu, potkopa u stilu Messija, svaka mu čast. Igra konstantno dobro, po meni je bio daleko najbolji igrač derbija.”

Analizirao je put Hrvatske do Europskog prvenstva.

“Mi smo favoriti, od toga ne treba bježati, viceprvaci svijeta sa sjajnom reprezentacijom. Trebamo biti ozbiljni i profesionalni, svakog protivnika shvatiti jako ozbiljno, biti spremni, nema opuštanja. Nadam se prolasku bez trauma, trebat ćemo veliku podršku navijača, očekujem pun Maksimir protiv Azerbajdžana. Znam da neće biti lako, nema lakih utakmica, ali Hrvatska ima kvalitetu.”

Azerbajdžan vodi Nikola Jurčević, a jedan nam je Hrvat već zagorčao život kao izbornik Azerbajdžana – Robert Prosinečki prije tri i pol godine.

Kvaliteta je na strani Hrvatske, ali činjenica je da njihov izbornik bolje poznaje Hrvatsku nego mi njihovu reprezentaciju. Koliki to problem može biti?

“Sve ovisi o nama, kako se mi postavimo i kako pokažemo kvalitetu. Mislim da imamo kvalitetu i da neće biti velikih problema, ako budemo ozbiljni. Imat ćemo podršku i navijanje cijelog stadiona, treba biti samo strpljiv dok ne zabijemo gol i paziti se kontri i polukontri.”


Komentari