BIZARNOST KOJA SE MORA ISPRAVITI! Dinamovi nogometaši teško su oštećeni u finalu prestižnog kupa

Foto: GNK Dinamo

Dinamo u Londonu uz veliki trud i hrabrost nažalost nije uspio u zrak podignuti trofej prestižnog natjecanja Premier League International Cup. U finalu je na stadionu ”The Den” slavio Bayern koji je uz 2:0 pobjedu ponio titulu najbolje ekipe.

Plavi su kroz ovu sezonu u Premier League International Cupu svladali velikane West Ham United, dvostrukog osvajača natjecanja Porto, Tottenham i Southampton, a u finalu su igrali protiv Bayerna. Iako se nisu okrunili titulom pobjednika, pokazali su sjajnu igru, hrabrost i motiviranost, i dokazali da su zasluženo među najboljima u Europi.

Već u petoj minuti susreta dobra situacija za Dinamo. Pogreška igrača Bayerna, Marin je zatim dodao na desno gdje je bio Ćuže koji je prošao čuvara, ušao u kazneni prostor i iskosa pucao preko gola. U 15. minuti ostali su jedan na jedan Šipoš i Awoudja, ali ništa od ove situacije. Nakon toga prilika za Plave iz kornera, ali Šutalo puca pokraj vratnice. Par minuta kasnije Barišić je s ruba kaznenog prostora prizemnu poslao u ruke vratara Wagnera.

Izgledna prilika u 39. minuti kada je Marin s lijeve strane ubacio na drugu vratnicu, Awoudja glavom dirao loptu, Ćuže zatim iskosa pucao na vrata Bayerna, ali Wagner prebacuje loptu preko gola. U 44. minuti opasno je bilo pred vratima Dinama. Wright se sjurio u kazneni prostor i pucao jedan na jedan, a Horkaš brani. Odbijenu je probao u mrežu u gužvi s par metara poslati Franzke, ali Plavi čiste opasnost pred golom. Do kraja prvog dijela nije bilo promjene rezultata.

Iako su Plavi dominirali gotovo cijelo prvo poluvrijeme, odmah u nastavku susreta gledali smo veselje njemačke ekipe. Shabani je u 46. minuti pucao na gol iz velike udaljenosti, Horkaš obranio, a na odbijenu stigao Wriedt koji s pet metara posprema loptu u mrežu Dinama za 1:0 i slavlje njemačkih navijača. U 65. minuti Awoudja je pokušao zaprijetiti s 25 metara, Horkaš brani pokušaj, a nešto kasnije vratar Dinama brani i pokušaj Feldhahna s preko 20 metara.

Opasna situacija pred njemačkim golom u 81. minuti kada je Šipoš gurnuo za Jovičevića koji je pokušao prevariti vratara, ali lopta odlazi tek pokraj gola.

Do kraja susreta momčad trenera Jovičevića nažalost nije uspjela preokrenuti priču u svoju korist, a Bayern je u 90. minuti zabio pogodak za 2:0 (Shabani) i proslavio osvajanje titule pobjednika petog izdanja Premier League International Cupa.

Nešto tu nije valjalo

Svakako valja izdvojiti kako je utakmica bila u potpunosti neravnopravna kada je u pitanju starost i iskustvo igrača na travnjaku. S Dinamove strane to su bili U23 igrači, dok su s Bayernove igrali 30-godišnjaci. O tome je govorio i trener Igor Jovićević.

“Nismo bili ravnopravni što se tiče godišta u ovoj utakmici. Ipak, mislim da smo cijelo natjecanje odigrali na jednom visokom nivou i da se u ovakvim utakmicama, a posebno u finalima kad su veliki ulozi – da se tu stvaraju igrači. To je jako dobro iskustvo za naše mlade igrače. Tužni smo i razočarani zbog rezultata, ali smo pokazali jedan gard gdje smo s planom igre došli do nekoliko šansi kad smo mogli okrenuti priču u našu korist. I sigurno bi raspoloženje sad bilo drugačije. U takvim finalima kad ne iskoristiš svoje šanse onda protivnik zna iskoristiti svoje prilike, a ako ih posluži i faktor sreće jako se brzo okrene priča. Početak drugog poluvremena upravo je takav primjer… udarac se nesretno odbio od Horkaša kojem čestitam na fantastičnoj sezoni, ali jednostavno faktor sreće je usmjerio utakmicu u korist Bayerna. Nas je sasjeklo u desetoj sekundi drugog dijela. To je bio veliki udarac od kojeg se nismo mogli potpuno stabilizirati, kao što smo bili mirni u prvom dijelu kad smo imali sve pod kontrolom”, kazao je Jovićević.

Trener je itekako ponosan na svoje igrače.

“Moram čestitati ekipi, ponosan sam na njih. Moramo biti dostojanstveni u pobjedama, ali i porazima. Ovo nije običan poraz, ovo je poraz u finalu gdje si dao sve od sebe. Dinamovi navijači i klub moraju biti ponosni na ove igrače. Kroz ovakve utakmice se oni razvijaju i sigurno će ovo dobro doći svima nama da izvučemo pouke i budemo bolji i konkurentniji sljedeće godine. Opet ćemo se boriti da uđemo u finale”, veli Jovićević.

Bez obzira na poraz u finalu, Dinamova mlada momčad napravila je veliki rezultat u ovom natjecanju:

“Ovo je nemogući uspjeh, ovo je ustvari nevjerojatno. Kad prođe malo vremena vidjet ćemo i shvatiti da je to stvarno jedan mukotrpan put – proći grupu i doći do tu. Još uz to, igra se sve na terenima u Engleskoj… Tottenham, Southampton. Bayern je imao danas sreće i iskustva, za njih igraju neki igrači koji imaju previše godina za nas i onda su oni upravo u tim prijelomnim trenucima smirivali i stabilizirali mlade igrače. To je takav turnir, to smo najavili i to je mala psihološka prednost. Kad se njihova ekipa gubila, ti igrači su to prelomili”, zaključio je trener.


Komentari