Bilić otkrio FORMULU uspješnog slaganja REPREZENTACIJE

Facebook

Povod Bilićevih izjava bilo je nepozivanje Dimitrija Payeta u francusku reprezentaciju unatoč dobrim igrama u West Hamu.

Bivši izbornik Hrvatske, a sada menadžer West Hama ispričao je za Standard. koji je ključ slaganja prave reprezentativne ekipe. Pričao je o načinu kako je vodio reprezentaciju, pojasnio svoju filozofiju odabira igrača, te kojom formulom je osvojeno treće mjesto na svjetskom prvenstvu 98′ u Francuskoj. Povod Bilićevih izjava bilo je nepozivanje Dimitrija Payeta u francusku reprezentaciju unatoč dobrim igrama u West Hamu.

“Kada sam bio izbornik Hrvatske kod mene nije bilo opcija da igraju samo igrači koji igraju Ligu prvaka. Važnije je bilo da igrač igra dobro u svom klubu”, započeo je Bilić i nastavio, “Svoje igrače sam dijelio na lokomotive i vagone. Možete imati pet vagona koji dobro igraju u svojim klubovima, Ligi prvaka i slično. Jedan može igrati za Milan, jedan za Arsenal, jedan za Real, ali oni nisu ključni igrači u svojim klubovima“, objasnio je menadžer Čekičara.

Naglasio je posebno kako je važnije imati vođu pa makar on bio iz slabijeg kluba. “S druge strane možete imati igrače koji ne igraju u velikim klubovima, a vođe su svojih momčadi i preuzimaju odgovornosti. Imati mješavinu takvih igrača je bolje nego imati momčad punu sporednih igrača u velikim klubovima”, kazao je Bilić.

Kao primjer Bilić je izdvojio vlastitu karijeru i klubu i reprezentaciju. “Ne morate igrati Ligu prvaka da bi imali uspješnu reprezentativnu karijeru. Nisam ni ja imao. Pogledajte samo momčad Hrvatske 1998., kada je osvojila broncu. Igrali smo s trojicom u obrani. Bilo smo Štimac iz Derbyja, Soldo iz Stuttgarta i ja iz West Hama. Nismo igrali u Ligi prvaka, ali smo vodili momčad do trećeg mjesta na svjetskom prvenstvu”, pojasnio je Slaven Bilić i nastavio, “Osvojili smo broncu jer smo bili igrači jakih karaktera. Bili smo igrači koje je izbornik zvao kada je išlo dobro ili nije išlo. Nakon nas, Hrvatska je imala obranu sastavljenu od igrača koji su igrali za Milan, Juventus i druge klubove koji su aktivno igrali Ligu prvaka, ali nisu bili vođe“, zaključio je Bilić.

Istaknuo je i kako nije važno u kojoj ligi igrač igra već je važan karakter. “Naravno, postoji razlika ako jedan igrač igra HNL, a drugi Premiership. No, ja sam s trojicom, četvoricom igrača iz HNL-a uspio pobijediti Englesku dva puta i kvalificirati se na Euro 2008.”


Komentari