Zaustavite korupciju u nogometu! (VIDEO)

screenshot/youtube

U raspravi na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić pozvao je na konkretne akcije iskorjenjivanja nezakonitosti u nogometu!

Svijet je nedavno potresla afera u međunarodnoj nogometnoj organizaciji (FIFA-i), uhićeni su neki od visokih dužnosnika, a predsjednik FIFA-e Sepp Blatter nedugo zatim je podnio ostavku. Uslijedile su brojne optužbe, nova otkrivanja neregularnosti i pitanja koja i dalje stoje. Korupcija u vodećim organizacijama, namještanje utakmica, podmićivanje, kladionice i sponzori…

Nezakonitosti u nogometu nisu zaobišle niti Hrvatsku, osuđeni suci za namještanje utakmica i dalje “fućkaju”, a pamtimo i razborite izjave bivšeg ministra Jovanovića o “isušivanju močvare” te bivšeg predsjednika Josipovića koji je ustvrdio kako “u HNS-u vlada mala mafija”. 

“Takvu akciju treba započeti u FIFA-i i proširiti je na cijelu upravljačku piramidu”, kazao je Jakovčić. “EU i zemlje članice imaju mehanizme za borbu protiv korupcije u nogometu, a u tome će imati snažnu podršku navijača i svih onih koji vole taj sport. Jedino tako će nogometnim natjecanjima  biti vraćena vjerodostojnost”, naglasio je Jakovčić u Strasbourgu.

“Treba jasno reći: nogomet je leglo korupcije! Crni fondovi, sponzori… Mnoge nezakonitosti povezane su uz nogomet. I takvo stanje nije samo u prvoj ligi. Nezakonitosti se zbivaju i u drugoj, trećoj i u svim ostalim razinama natjecanja. A FIFA je samo vrh ledene sante! Takvo je stanje, nažalost, i u mojoj zemlji –Hrvatskoj! Imamo odličnu nacionalnu momčad i odlične igrače. Ali imamo u hrvatskom nogometu i korupciju i crne fondove i mnoge druge nezakonitosti”, zaključio je Jakovčić.

Hvalevrijedan potez hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, no za vidjeti je kakav će odjek imati. Vlasti godinama (namjerno) zaobilaze očiti problem u društvu, je li napokon došlo vrijeme za promjene?

U video isječcima pogledajte cjelokupne Jakovčićeve izjave…


Komentari