ANTE, MORAŠ SE ISPRIČATI! Jedan briljantan Dalićev potez prošao je nezapaženo, svaka čast na ovome!

Foto: PIXSELL

Hrvatska uskoro nastavlja kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo  u Kataru dogodine, u prvome dijelu listopada ima dvije utakmice, 8. listopada u Larnaci protiv Cipra, u Osijeku 11. listopada čeka Slovačku. Jasno, očekuju se svih šest bodova odnosno dvije pobjede.

Nakon odličnog rezutata u prošlom mini-ciklusu, s osvojenih sedam bodova, bod protiv Rusa, tri protiv Slovaka i Slovenije, Zlatko Dalić je neminovno pokazao da je izabrao prave igrače koji su rezultatski nadomjestili neigranje kapetana, Luke Modrića.

Koji je, sad, opet na pozivu. I neka je, on je još uvijek naš kapitalan, glavni igrač. I nema reprezentacije na svijetu koja bi ga se lako i bezbolno rješila, kao što ga se ne želi rješiti niti Real iz Madrida u kojem briljira. Iako mu je 36 godina.

Petković daleko od forme

Mi se samo nadamo da će Luka biti u formi i fizičkoj snazi da nam igra i na SP-u u Kataru, naravno da se kvalificiramo.

Sad, pitanje jest što je iznenađenje a što nije na Dalićevom popisu. I pitanje je koliko smo mi svi kompetentnii da zaključujemo tko bi tu trebao biti.

Je li iznenađujuće što na popisu nema Brune Petkovića i Ante Rebića? Mišljenje je autora da nije. Petković je još uvijek daleko od prijašnje forme No, Rebić se probudio, to što radi je čudesno, u zadnje tri utakmice najbolji je igrač Milana, asistira, zabija.

No, Rebić ima drugi problem, ogriješio se o svojevrstan kodeks, nakon Eura gdje mu je Dalić zaista dao veliku priliku oglasio se na društvenim mrežama gdje je obezvrijedio i rad izbornika i igrača koji su mu lojalni. Poznavajući Dalića, takav je tip, on mu je sigurno spremam i oprostiti. Napose sada kada igra opet jako dobro. Ali, i Rebić bi morao potegnuti neki mali prvi korak javljanjem, razgovorom, isprikom, čime već…

Primjećuje se da nema Duje Ćalete-Cara, on zaista malo igra u Marseillesu, Sad se nalazi na predpopisu, s Čolakom, Slugom, Lovrićem i Morom. Čolak je isto ispao s popisa, ali vidi se da ga Dalić prati.

Eh, netko će pitati zašto nema Lovre Majera. Bilo bi ga, da nije ozlijeđen u svom novome klubu, Rennesu. Majer kao prirodni nasljednik Luke Modrića na mjestu kreatora igre sigurno će stalno biti tu kad ozdravi. To je barem jasno.

Oni koncentriraniji će vidjeti da je treći vratar na popisu Ivo Grbić, nekdašnji golman Hajduka, Lokomotive, pričuva Slovencu Oblaku iz madridskog Atletica, sada članu francuskog prvaka Lillea. Sluga se našao na predpopisu. Grbić je sjajan vratar, Ivušić se već dokazao u prošlom ciklusu, o Livakoviću ne trebamo trošiti riječi. Tu smo barem pokriveni stopostotno.

Eh sad, je li pozivanje Kristijana Jakića, nekadašnjeg dinamovca, danas u Eintrachtu iz Frankfurta iznenađenje? Možda i jest. Ali, ugodno. Mladić igra dobar nogomet. Već igra kompletne utakmice za njemački klub i proglašavaju ga igračem utakmice. Ako je možda zvan pomalo nenadano ne znači da je pozvan nezasluženo. Taj agresivan momak na poziciji zadnjeg veznog može donijeti žestinu, zato i jest tu…

Ni slučajno ne smijemo biti iznenađeni pozivanjem Josipa Stanišića iz Bayerna. Ovaj momak koji ima samo 21 godinu slovi kao neupitna budućnost europskog giganta. Nastupao je za njemačku U-19 reprezentaciju u dvije prijateljske utakmice, ali odavno je odabrao igrati za zemlju svojih roditelja. Igrač je za prste polizati, s germanskom disciplinom u nastupu. Doći do prve momčadi Bayerna? Sve se u životu slučajno može, ali to se baš ni slučajno ne može u ovome klubu.

Logički, ako imaš igrača iz prve Bayernove postave onda dotični mora igrati i u hrvatskoj reprezentaciji, to je kristalno jasno. Još ako će igrati kao u Bayernu, pa to će biti pravo pojačanje.

Zaključimo, Zlatko Dalić napravio je najvećim dijelom očekivani popis. Na kojem se primjećuje, a to je zasluga dobrih rezultata iz zadnje tri utakmice, da su to sve igrači koji u svakom trenutku mogu uskočiti u prvu momčad. Sve je manje neupitnih, a sve više onih koji imaju pravu računati na nastup. Zaoštrila se konkurencija i to je najbolji epilog prošlih reprezentativnih događaja. I to uvelike Daliću olakšava posao pri sastavljanju popisa za svaku utakmicu.

Ostaje samo pitanje tko će biti zadovoljan minutažom, a tko ne? Ipak, to je reprezentacija i tu ne bi smjelo biti nezadovoljnih i nesretnih. Bitan je samo uspjeh momčadi, ne individualca. Onaj tko igra za sebe igra za protivnika, onaj tko igra za momčad igra za sebe. Pa, makar bio i na klupi.


Komentari