ANALIZA: Primjenjuje li HNS Bilićevu teoriju LOKOMOTIVA i VAGONA?

Facebook

Analizom smo zaključili kako je reprezentacija u velikom deficitu s lokomotivama, a vagona ima na pretek. No, postoji riješenje.

Slaven Bilić iznio je zanimljivu teoriju lokomotiva i vagona u kojoj pojašnjava kako nije važno da reprezentacija obiluje igračima koji igraju po najboljim ligama, a nisu vođe svojih momčadi, već da su važniji igrači koji možda igraju po manjim ligama, ali su lideri u svojim ekipama. Dala bi se ova filozofija primijeniti na mnogim reprezentacijama koje imaju normalno vodstvo, no to nije slučaj kod naše. Kod nas se guraju uglavnom bivši i sadašnji igrači Dinama, bez obzira na formu i ulogu koju imaju u klubovima. No, ostavimo priču o trgovačkom centru za poslije i pokušajmo vidjeti primjenjuje li se Bilićev sistem na sadašnjoj postavi reprezentacije.

Obrana nam je koliko toliko dobra, Ćorluka je trenutno dobar primjer Bilićeve terorije, kao ključan igrač u obrani Lokomotive, ali nekako mu nedostaje karizme i autoriteta. Srna je dosta pao u igri i polako gubi mjesto u momčadi od Vrsaljka koji igra dobro, ali nije vođa obrane Sassuola, ispred njega su Acerbi i kapetan Magnanelli. Ostatak obrane uglavnom je sastavljen od vagona, kako je to Slaven rekao. Vida je dobar branič, ali nije vođa niti u klubu, a kamoli u reprezentaciji. Pivarić se pokazao boljom opcijom od Stirinća i Pranjića, ali je miljama daleko od vođe.

Vezni red drži Modrić, kada nije ozlijeđen naravno, a kada njega nema ulogu vođe preuzima Rakitić. Sva sreća pa Rakitić još ima liderske sposobnosti iz Seville jer one ne dolaze do izražaja pored Messija, Inieste i kompanije iz Barcelone. Badelj je zahvalan igrač i napokon je pronašao klub koji će ga znati iskoristiti, ali on ne može diktirati tempo i komandirati linijom. Kovačić je bio na dobrom putu postati liderom u Interu, ali nesuglasice i forsiranje transfera u Real, stvorile su riskantan potez jer su Galacticosti poznati po impulzivnoj kupnji i uništavanju karijera mladih igrača (u zadnjih par godina: Illara, Isco, Casemiro, Jese, Khedira itd.) Kovačić će se morati svojski mučiti da zadrži mjesto u prvom momčadi, a još više da otme ulogu vođe zvijezdama.

>>>Bilić otkrio FORMULU uspješnog slaganja REPREZENTACIJE

Što se tiče krilnih igrača, igra nam trenutno ovisi o raspoloženju jednog igrača, a to je Perišić. On je preuzeo na sebe, namjerno ili slučajno, ulogu najboljeg strijelca u reprezentaciji, ali u klubu nije takva situacija. U Interu je ove sezone u devet utakmica upisao tek dva pogotka i niti jednu asistenciju, dok je prošle sezone briljirao u desetak utakmica od 35, koliko je odigrao. Nažalost niti on se ne može svrstati u vođu momčadi klubu, naročito ne ove sezone, ali ima donekle kontinuitet u reprezentaciji. Pjaca pak pridonosi puno igri Dinama, ali na terenu ne djeluje kao vođa i često mu igra zavisi od raspoloženja, ta uloga u Dinamu više pripada Ademiju s kojim gotovo uvijek znaš na čemu si, no, njega su otpisali davnih dana, a dobro bi došao sada. Što se tiče napadača, oni su rijetko vođe momčadi, izuzev Ibrahimovića, Ronalda i Messija. Mandžukić, iako je karizmatičan igrač i potencijalni vođa, trenutno proživljava veliku igračku krizu, još mu k tome mjesto otima Kalinić koji je klasični “killer”. Tipove napadača kao što je Kalinić imamo svugdje, oni imaju izražen osjećaj za pogodak, kao i spretnost pri prvom dodiru s loptom, ali rijetko sudjeluju u svim segmentima igre. Mandžukić je sudjelovao u oba smjera i bio je neka vrsta lokomotive, ali već duže vrijeme nije u formi ni u klubu ni u reprezentaciji što ga čini vagonom.

Kada ovako sve stavimo na papir, može se reći da reprezentacija ima manjak lokomotiva, kako je to Bilić predstavio i suficit vagona. Možda zato igra ne djeluje dovoljno organizirano i na mahove neuigrano, no, što je tu je kad vam reprezentaciju vode poslovnjaci kojima je važnije brandirati reprezentaciju poznatim imenima, nego uključiti možda nekoliko igrača HNL-a, koji nisu iz Dinama, a briljiraju ove sezone. Tako bi reprezentacija dobila na svježini i ritmu, igra bi se mogla početi graditi koncentrirano na nekim mjestima, a ne rošadirati s krila na krilo i s jednog veznjaka na drugog.


Komentari