ALARMANTNE VIJESTI IZ DINAMA: Najtalentiraniji igrač mogao bi otići bez odštete, a Mamića baš i nije briga

Screenshot/YouTube

Nadamo se da se neće pokrenuti trend napuštanja Dinama.

Priča o odlasku Josipa Brekala iz Dinama počela se opasno širiti. Brekalo je vjerojatno najbolji novi izdanak Dinamove omladinske škole, a to je već dokazao u nekoliko navrata svojim igrama za juniore, seniore i na Svjetskom juniorskom u Čileu prošle jeseni. No, čini se kako Brekalu možda i nije stalo do postepenog i kvalitetnog razvoja u Dinamu, već svoj kruh želi brže bolje potražiti u inozemstvu, barem se tako priča.

Brekalo ima ugovor do 2017. godine, ali u zadnjih šest mjeseci ugovora ima pravo potpisati za druge klubove i tako ostaviti Dinamo bez novca. Odluči li se Brekalo za ovakvu opciju napravit će veliku štetu i sebi i klubu jer mu je sada idealna prilika da obuje kopačke za seniore i preuzme ulogu novog najboljeg igrača. Na ljeto je neizbježan odlazak Marka Pjace koji je prerastao HNL još odavno, a red velikih klubova koji čekaju na njega je poduži,  to bi značilo kako je otvoreno mjesto u A momčadi samo za Brekala.

Dinamo bi profitirao novim, izuzetno kvalitetnim igračem sredine terena, a igrač bi u kratkom vremenu mogao postati zvijezda kluba. Naravno, teško je za očekivati da će Brekalo odigrati cijelu karijeru za Dinamo, ali od 17. do 23. godine bi i mogao, to je taman toliko da se profilira kao igrač i da može zaigrati u prvoj momčadi bilo kojeg kluba u Europi, a Dinamo bi na koncu mogao inkasirati pozamašnu svotu novca i potom ju uložiti u “novog Brekala”.

Upravo zbog toga Brekalo ne bi trebao hitati s odlukom i bježati iz kluba koji mu trenutno može pružiti puno više nego ijedan klub u inozemstvu. Prisjetimo se samo slučaja s Murićem koji je bio u istoj situaciji kao i Brekalo pa je otišao u Ajax u kojem dobiva uglavnom “krušne mrvice”.  Ono što Modri trebaju napraviti jest ponuditi mladiću malo deblji ugovor na barem tri godine i problem riješen. Bolje malo deblji ugovor Brekalu, nego dovođenje novog stranca za par milijuna eura koji tako i tako neće pokazati ništa.

Cijelu situaciju s Brekalom komentirao je i trener Mamić, ali njegovi odgovori pomalo su ravnodušni. Iz njegovih riječi daje se naslutiti kako je Mamića baš i nije pretjerano briga što će se dogoditi, a poručio je i kako ostavlja odluku obitelji Brekalo.

“On ima ugovor do ljeta 2017., a naša je želja da produži ugovor i ostane s nama. Mi smo svjesni da se ne možemo financijski natjecati s klubovima koji se motaju oko njega. Ipak, njegova obitelj treba shvatiti da je Dinamo najbolja okolina za njegov razvoj, to se pokazalo na bezbroj mladih igrača i nadamo se da će oni to prepoznati. Situacija nije kritična, mi smo razgovarali i još ćemo, ali iskreno imam osjećaj da je njima bliža ideja da Josip nastavi karijeru u inozemstvu; nadam se da se varam”, rekao je trener Modrih pa napomenuo, “Mi ćemo dati sve od sebe da Josip ostane, ali mi nismo ti koji odlučuju nego Josip i njegova obitelj“, zaključio je Mamić.

Iako Mamić tvrdi kako situacija nije alarmantna, Dinamo nikako ne bi trebao zavlačiti Brekala s ugovorom do zandnjeg trenutka, pogotovo ako ga planiraju instalirati u prvu momčad, a vjerojatno planiraju. Jednom kada se krenu povlačiti ovakve priče bolje je što prije reagirati nego ostaviti da se stvar rješava sama.

 


Komentari