ADEMIJU NAJGORA KAZNA U POVIJESTI: Evo kako su prolazili drugi prije njega

Picmonkey/Facebook/YouTube

Bolje od Ademija prolazili su igrači koji su konzumirali drogu, bježali s doping testa i padali na anaboličke steroide.

Arijanu Ademiju izrečena je drakonska kazna od četiri godine suspenzije, a prošlost kaže kako on najteže sankcionirani nogometaš. Bilo je u prošlosti puno slučajeva dopinga i korištenja nedozvoljenih sredstava, izbjegavnja dopinškog testa, pa čak i uživanja droge, ali niti jedan igrač nije kažnjen ovako drastičnom kaznom. S jedne strane, apsolutno je legitimno to što UEFA ima nizak prag tolerancije na dopingirnje i sve slične izlete izvan propisanih zakona, ali kazna Ademiju je možda ipak malo pretjerana. Veznjak Dinama je možda bio svjestan, a možda i nije, da uzima nedozvoljena sredstva, a ovo je eklatantan primjer UEFA-ina zastrašivanja ostalih igrača i onoga što im slijedi ako padnu na doping testu.

Prošlost nam govori kako su igrači koji su konzumirali kokain, marihuanu, bježali s doping testova, dokazano svjesno uzimalo nedozvoljena sredstva, puno blaže kažnjeni od Ademija. Uzmimo za primjer Maradonu i Caniggiu koji su za uživanje kokaina dobili po 15 i 13 mjeseci suspenzije, a Maradoni je to bio drugi prekršaj jer je ranije bio suspendrian zbog korištenja efedrina, a u nešto novijoj povijesti Adrian Mutu kažnjen je iz istog razloga (konumacija kokaina) sa sedam mjeseci zabrane. Bernard Lama dobio je svega dva mjeseca suspenzije zbog uživanja marihuane, kao i Lee Bowyer.


Picmonkey/Facebook/YouTube
Picmonkey/Facebook/YouTube

To je što se tiče igrača koji su konzumirali drogu, s druge strane u nedavnoj povijesti imali smo primjer Kola Tourea koji je pao na dopinškom testu i za to dobio samo šest mjeseci suspenzije. Napomenimo kako je tada bio član Manchester Cityja. Još jedan primjer iz Premiershipa, Rio Ferdinand je dobio osam mjeseci jer se nije pojavio na dopinškom testu. Onda Abel Xavier koji je dobio 18 mjeseci zbog korištenja anaboličkih steroida. Padalo je još mnogo igrača na testu, kao što su De Boer, Couto, Edgar Davids, Stam, pa čak i Guardiola, a svi oni kažnjeni su s kaznama u rasponu od četiri mjeseca do devet mjeseci i to nakon što su uložili žalbe.

Primjera je još mnogo, ali niti jedan se ne ističe ovako rigoroznom kaznom. Možda ste primijetili kako su prekršitelji uglavnom bili zvijezde iz velikih klubova, a Ademi to ipak nije, to ipak valja uzeti u obzir, a ono što možemo zaključiti jest da je mogao bolje proći da je odbio testiranje ili da je pobjegao. Sreća u nesreći je što Ademi još uvijek ima šasnu žaliti se na odluku i nadati se da će mu kazna biti smanjena. 

>>> ADEMIJU NAJGORA KAZNA: UEFA je bila nemilosrdna

>>> MAMIĆEVIZMI KOJI SU NAS ŠOKIRALI: Sva ‘kulturna’ ostavština Zdravka Mamića (VIDEO)

Komentari