3 bitne stvari koje morate znati uoči dvoboja Hrvatske i Grčke

foto: HNS

Sutra od 20:45 h Hrvatska dočekuje Grčku na Maksimiru u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. 

Ovo su 3 najvažnije stvari koje trebate znati uoči dvoboja Hrvatske i Grčke:

1. Međusobni susreti

Hrvatska nogometna reprezentacija je do sada šest puta igrala protiv Grčke, od čega 4 službene, i pritom smo upisali samo jednu pobjedu i to u kvalifikacijama za SP davne 1998. godine. U travnju, godinu ranije, slavili smo u Solunu 1-0 golom Šukera. Grci su nas svladali dva puta, jednom u prijateljskoj utakmici 1999. u Ateni 3-2, te u kvalifikacijama za EP 2012. godine. U listopadu 2011. u Pireju su pobijedili 2-0 golovima Georgiosa Samarasa (71) i Theofanisa Gekasa (79). Grci su tada osvojili prvo mjesto u skupini, a Hrvatska je kroz dodatne kvalifikacije preko Turske izborila EURO 2012.

Još smo tri puta remizirali s Grcima, s time da imamo negativnu razliku pogodaka s njima 6-8.

Što se tiče sadašnje forme, Hrvatska je neporažena na domaćem terenu posljednjih 11 utakmica, imamo 8 pobjeda i 3 remija, dok su Grci neporaženi u ovim kvalifikacijama na gostovanjima, imaju 3 pobjede i 2 remija.

KVALIFIKACIJE ZA SP 1998. – skupina 1

Grčka – Hrvatska  0-1 (Davor Šuker 74) – 30. travnja 1997. Solun
Hrvatska – Grčka  1-1 (Davor Šuker 44/ Themistoklis Nikolaidis 9) – 10. studenog 1997.  Zagreb

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012. – skupina F:
Hrvatska – Grčka 0-0 (7. rujna 2010. Zagreb
Grčka – Hrvatska 2-0 (Georgios Samaras 71, Theofanis Gekas 79 –  7. listopada 2011. Pirej

PRIJATELJSKE UTAKMICE:
Grčka – Hrvatska 3-2 (Stelios Yannakopoulos 12, 55, T. Nikolaidis 86/ Goran Vlaović 68, Davor Šuker 80-pen) –  10. ožujka 1999, Atena
Hrvatska – Grčka 2-2 (Goran Vlaović 67, Milan Rapaić 90/ Alexandros Alexandris 38, 50) – 25. travnja 2001, Varaždin

2. Vremenska prognoza

Termin odigravanja dodatnih kvalifikacija u mjesecu studenom uvijek za sobom vuče i mogućnost lošeg vremena, pa tako i loših uvjeta na travnjaku. Grcima, koji će sigurno igrati svoju dobro poznatu defanzivnu igru u Zagrebu, bi najviše odovarala kiša i blatnjav teren, jer se tada lakše braniti.

Iako u Zagrebu danas pada kiša, vremenska prognoza za sutra je obećavajuća. DHMZ predviđa oblačno vrijeme bez oborina, a vrlo točna norveška prognoza yr.no predviđa nula posto mogućnosti za padaline tijekom cijelog sutrašnjeg dana. Tako da smo, ako se nešto ne promijeni, izbjegli scenarij lošeg travnjaka.

dhmz.hr
dhmz.hr
yr.no
yr.no

3. Žuti kartoni i ozljede

Uoči sutrašnje utakmice vrlo važno je istaknuti i probleme s kartonima. Naime, i Hrvatskoj i Grčkoj prijeti opasnost da sedmorica kartoniranih igrača ne igra u uzvratu u Pireju. Od naših su u opasnosti Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko, Nikola Kalinić, Marko Rog, Josip Pivarić i Domagoj Vida, dok kod Grka suspenzija prijeti Kostasu Mitroglou, Panagiotisu Retsosu, Stefanosu Kapinu, Vasilisu Torosidisu, Mariosu Oikonomou, Kostasu Stafylidisu i Giorgosu Tzavellasu.

Podsjetimo, Grčka sutrašnju utakmicu igra bez Kostasa Manolasa kojeg je FIFA kaznila utakmicom neigranja zbog kršenja pravila fair-playa, jer je namjerno dobio žuti karton. Na utakmici s Ciprom Manolas je u sudačkoj nadoknadi odugovlačenjem iznudio žuti karton, a kaznu je odslužio u nevažnoj zadnjoj utakmici kvalifikacija s Gibraltarom pa je izbjegao opasnost da eventualnim žutim kartonom propusti prvi dvoboj dodatnih kvalifikacija protiv Hrvatske. Ipak, FIFA ga je dodatno kaznila pa će propustiti zagrebački dvoboj s ‘Vatrenima’, a moći će zaigrati u uzvratu.

Od naših igrača sigurno neće igrati Milan Badelj koji je ozlijeđen, a upitan je i Mario Mandžukić koji trenira po odvojenom programu zbog ozljede zadnje lože, te je pitanje hoće li biti spreman za sutra. Poznavajući Mandžu, hoće, no vidjet ćemo što će Dalić odlučiti.

 


Komentari