NEVIĐENA SRAMOTA I NEUGODA ZA TRENERSKU LEGENDU! Kostelić doživio nevjerojatno poniženje

Ako je suditi prema pravilniku Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i zakonima Lijepe naše, legendarni hrvatski skijaški trener, Ante Kostelić, više nije u kategoriji vrhunskih trenera. Otkako je Ivica Kostelić otišao u mirovinu, Kostelić više ne trenira skijaše koji postižu vrhunske rezultate, a sami time, prema tvrdnjama Sportskih novosti, ukinut mu je i status vrhnuskog.

Apsurdno, ali tako je. Kostelić je time ostao i bez naknade koju je dobivao temeljem uspjeha kojih je postizao sa svojim sportašima. S Janicom i Ivicom osvojio je deset olimpijskih medalja, osam svjetskih, četiri velika Globusa i 56 pobjeda u Svjetskom kupu, ali status vrhunskog trenera izgubio je kada je Ivica nakon posljednjeg olimpijskog ciklusa, kada se i određuju vrhunski treneri, otišao u mirovinu.

Vrhunski je, dakle, samo onaj koji trenira mogućeg kandidata za medalju na Olimpijskim igrama, a što su šanse veće to trener dobiva veću naknadu.

Kostelić danas trenira braću Eliasa i Samuela Kolegu, dečke koji pretendiraju na sam vrh svjetskog skijanja, ali su dosta daleko od olimpijske medalje. Skijanje nije jeftin sport, puno se putuje, skupa je oprema, smještaj, a zbog toga je Ante Kostelić morao podići kredit kako bi trenirao talentirenu braću Kolega.

Legendarni ‘Gips’ sada je opet na početku jer njegovi puleni nemaju medalje s velikih natjecanja, a sve ono što je poosvajao sa svojom djecom Janicom i Ivicom sada se ne važi.

HOO se tek nedavno odlučio riješiti ovaj problem, kada je već za neke i prekasno, a problem se još uvijek, pogađate, nije riješio.

“HOO je službeno od hrvatske Vlade tražio da se našim najvećim trenerima da status kakav imaju akademici HAZU jer su to ljudi koji su pridonijeli da se Hrvatska proslavi u svijetu i njihov doprinos nije ništa manji. Tek kada takvi treneri odlaze u mirovinu onda se vidi da je trenutačni sustav nakaradan”  izjavio je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, prilikom dodjele nagrada HOO-a za 2018. godin.

Tada je i premijer Plenković rekao da će se situacija riješiti vrlo brzo.

“Upoznat sam s tim problemom jer sam o tome razgovarao s nekoliko naših vrhunskih trenera. To je praznina koju ćemo sa zadovoljstvom riješiti, pronaći rješenje koje bi im omogućilo da imaju sličan status kao i sportaši. Propisat će se kriteriji pa će onima koji imaju vrhunske rezultate u kasnijoj fazi života to biti honorirano”, rekao je Plenković.

Međutim, još se ništa pomaklo nije…


Komentari