Nenadu Bjelici prijeti kazna u najgorem mogućem trenutku za Dinamo

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatsku stručnjak za VAR Bruno Marić vjeruje da Nenad Bjelica može biti kažnjen zbog rečenice “VAR je sranje”, prenose Sportske novosti.

Razlog je što VAR nije nikakva robotska tehnologija, iza VAR-a se krije čovjek. Sudac, odnosno suci koji sjede u VAR sobi. Tako se izjava trenera Modrih može se interpretirati kao komentiranje suđenja, odnosno kao napad na odluke VAR-a. Makar je sasvim jasno da Bjelica nije mislio na konkretne osobe, niti na suce koji su bili u Maksimiru, on je govorio generalno o uvođenju VAR-a na nogometne terene.

Međutim, tko zna kako će reagirati UEFA. Izjava Bjelice dana je u javnom prostoru, objavljena je u medijima. Jer ne gleda se na utakmicama samo ponašanje igrača, trenera i svih ostalih sudionika utakmice u vremenu odigravanja utakmice već i nakon nje.

Delegat utakmice može u svom izvješću napisati da je sve bilo u najboljem redu, ali naknadno objavljena izjava u medijima bilo kojeg sudionika događaja može se pretvoriti u dokaz koji će se koristiti kod eventualnog kažnjavanja koje može biti novčana kazna, ali isto tako i suspenzija.

Nadalje, ima raznih “dobronamjernih” ljudi koji su u stanju recimo zvati ili pisati UEFA-i i pitati ih što misle o Bjeličinim izjavama o VAR-u. Tada, čak i da su im promaknule izjave koje su objavljene u medijima, disciplinci iz Kuće europskog nogometa mogu reagirati. U UEFA-i su baš alergični na komentiranje suđenja makar, ponavljamo, Bjelica nije uopće govorio o suđenju, niti je komentirao sudačke odluke, niti je rekao da je sudac utakmice ili VAR pogriješio. No, tko zna kako će se sve protumačiti u UEFA-i.

Naravno da bi za Dinamo bilo iznimno loše da bez trenera na klupi igra novu utakmicu koja mu može donijeti europsko proljeće, onu protiv Atalante. Kad bi se to dogodilo, onda bi na klupi sjedili pomoćni treneri Rene Poms i Nino Bule koji su već vodili jednu europsku utakmicu Modrih, onu protiv Benfice jer je Bjelica bio kažnjen zbog isključenja na utakmici protiv Viktorije iz Plzena.


Komentari