Nenad Bjelica priznao: ‘Da sam protiv Šahtara kao trećeg stopera ubacio njega…’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Europska sezona je iza Dinama. Moglo je ispasti svašta, na kraju je ispalo ništa, no Dinamo se nije osramotio. Ostaje veliki žal za propuštenom prilikom ne samo nastavka natjecanja u Europi, nego nastavka natjecanja na najvišoj nogometnoj klupskoj razini.

Dinamo je ostavio odličan dojam, no u dvoboju s najjačim klubovima Europe na površinu su isplivale i slabosti hrvatskog prvaka. Nenad Bjelica, trener Modrih, dao je intervju za Sportske novosti.

“Kad bih gledao, od 1 do 10 dao bih ovoj godini ocjenu 8. Možda i 8,5. Nismo uspjeli ostvariti ono što smo silno željeli, prezimiti u Europi iz Lige prvaka, ostao je žal zbog te činjenice, izgubili smo u finalu Kupa. Dakle, kad se sve zbroji, ipak je to bila uspješna godina“, započeo je osvrt Bjelica.

Tri najbolje utakmice u godini po samoj igri? “Pa dobro, ako gledamo na taj način, onda je utakmica protiv Viktorije iz Plzena ipak broj jedan. To je bila perfektna partija. Ne samo da smo pobijedili 3:0 i prošli, nego smo mogli zabiti još koji gol, a oni nisu stvorili nijednu priliku. Nakon Viktorije, istaknuo bih utakmicu s Benficom u Zagrebu, koja nam također nije stvorila previše šansi, taktički smo odigrali jako dobro. Onda je tu Atalanta. Unatoč pobjedi od 4:0, s nekim stvarima i nekim njihovim prilikama na kraju utakmice nisam bio zadovoljan, zato sam tu utakmicu ipak stavio na treće mjesto”.

O odluci koju bi promijenio da može…


“Ne razmišljam na taj način, jer što to znači? Tko kaže da bi ispalo bolje da sam drugačije napravio, nitko to ne može znati. No, ako baš inzistirate, jedna situacija u kojoj sam bio u dvojbi bila je uoči utakmice s Benficom. Gledao sam suparnika protiv, mislim, Chavesa. i vidio da ta momčad odlično parira u formaciji s petoricom u zadnjoj liniji. Odmah mi je zamirisalo da bismo i mi tako mogli igrati, da je to dobitna formula. Ali počeo sam razmišljati, teren je većih proporcija, nismo to nikad igrali… I odlučim se za onu formaciju kojom smo u Zagrebu došli do pobjede. Ne kažem da bismo bolje prošli da sam postupio po prvom mišljenju. Možda da sam umjesto Kadziora protiv Šahtara ubacio Moubandjea kao trećeg stopera. Ne zbog Kadziora, nije on ništa kriv. No, to je sve voda ispod mosta”.

Kriv je bio Theophile-Catherine. Lakat u glavu golmana u 90 i nekoj minuti, prenaivno za njegovo iskustvo?

“Nikad ne krivim igrače za pogreške, one se događaju. Niti sam njemu išta rekao, niti ga pitao, niti ću o tome pričati. To je nogomet, događa se svašta, pa i pogreške, sigurno to nije napravio namjerno, njemu je vjerojatno najteže. Da to potenciram još bih mu više štetio, ja stojim iza svojih igrača i uvijek sam im podrška. Tako je i u ovom slučaju”.

Dobro, toliko o 2019., što možemo očekivati u 2020.? Prvo je na redu – prijelazni rok?

“Ne mogu vam u ovom trenutku reći što će se događati, tko će otići i hoće li tko doći. To će se rješavati možda i do zadnjih dana siječnja, treba vidjeti i hoće li biti igrača koji žele otići, koji bi htjeli negdje više igrati. Onda, na nekim pozicijama čak i ako netko ode već sad imamo zamjene unutar kluba i momčadi, na nekima bismo trebali nove igrače. Imamo i mlade igrače koji bi ovog proljeća mogli dobiti više prilika. Nema konkretnog odgovora na to pitanje sad, 20. prosinca. Također, može se dogoditi i da nam se ukaže prilika dovesti nekog igrača iako nitko nije otišao. Neki će sigurno na posudbu”.

Olmo, Petković, Oršić, Moro, Gojak, ima ih još… To su sve igrači koji bi u klub mogli napustiti uskoro i to za velike novce.

“To se neće dogoditi, neće ni klub dopustiti da svi odu, niti će Dinamo prodati ikoga ako to ne bude ponuda koja će zadovoljiti i igrač i klub. Možda od tih “kapitalaca” ove zime odu dvojica, ali svi oni neće. Za novi pohod u Europi, za ostvarenje naših budućih ciljeva trebat će nam pet ili šest novih igrača. Govorim o iduća dva prijelazna roka. E sad, hoćemo li na zimu dovesti pet igrača pa u ljeto jednog, ili obrnuto, ili sad dva, pa na ljeto tri, to ne mogu predvidjeti, ali sigurno je da nam treba svježa krv. S obzirom na prednost koju imamo u HNL-u, imamo i tu mogućnost da možemo bez pritiska dati šansu i mladim igračima, vidjet ćemo i tko će se od njih nametnuti. Ali, sigurno je da ovu momčad treba malo osvježiti”, zaključio je Bjelica.

Komentari

loading...
-->