NEKOĆ SU BILI DIV JUGOSLAVIJE, A DANAS ŽIVOTARE: Zagrebački kultni klub čeka neke bolje dane

Foto: Cropix

Godine 1903., u gostionici ‘Mirna koliba’, osnovan je Akademički šport klub, koji je godinu dana kasnije postao ‘HAŠK’. Utemeljitelji tog kluba bili su zagrebački sveučilištarci: Krešimir Miškić, Hanko Würth, August Adam, Dragutin Albrecht, Marko Kostrenčić, Oskar Mohr, Vjekoslav Jurković i Law Wodvaška.

Fun Fact – Prva službena utakmica u Zagrebu, na igralištu propisanih mjera na Zapadnom perivoju (teren ispred bivše zgrade Nacionalne i sveučilišne biblioteke na Marulićevu trgu), odigrala se 1906., a sastali su se upravo NK HAŠK i NK PNIŠK Zagreb.

HAŠK je između dva svjetska rata bio jedan od najuglednijih športskih društava u Jugoslaviji, a nogometni klub je od 1923. do 1940. godine sudjelovao u jugoslavenskoj 1. ligi. Ne samo da je sudjelovao, nego je 1938. postao prvakom tadašnje države.

Poznate face

Za HAŠK su nastupale mnoge poznate nogometne face dvadesetih i tridesetih: Dragutin Friedrich, Ico Hitrec, Stjepan Vrbančić, Branko Kunst, braća Željko i Zlatko Čajkovski. Potonji, poznat pod nadimkom ‘Čik’, jedan je od najzaslužnijih zašto je danas Bayern Munchen najveći njemački klub.

Naime, Čajkovski je vodio ‘FC Hollywood’ u razdoblju od 1963. do 1968. godine, transformiravši ga iz drugoligaša u pobjednika ‘Kupa pobjednika kupova’. Upravo je ‘Čik’ promovirao Beckenbauera, Gerda Mullera, Maiera i društvo, momke koji su 1974. godine podigli ‘Boginju’ u domovini.

Slavni Ico Hitrec svoje je najljepše nogometne dane proveo upravo u HAŠK-u, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je i tehnički referent kluba.

Gašenje i revitalizacija

4. lipnja 1945. godine komunističke su vlasti ukinule dekretom ukinule HAŠK, ali su članovi kluba nastavili su ilegalno djelovati do 1990., kada je održana obnoviteljska skupština i obnovljen rad sportskog društva HAŠK, a 2006. godine se fuzirao s Naftaš Ivanićem, klubom iz Ivanić Grada. Novi HAŠK 1903 igra u Zagrebu, na Pešćenici, a trenutno nastupa u 3.HNL Središte.

Komentari