NASTAVILI POBJEDONOSNI NIZ: Paničarili do posljednje minute, ali bodove su sačuvali

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvati su bili “na iglama” sve do posljednjeg sudačkog zvižduka.

Čini se da su naši dečki zadržali dobro raspoloženje iz Skadra i u drugoj kvalifikacijskoj utakmici za SP u Rusiji upisali su još jednu pobjedu. Ipak, rezultatska razlika bila je minimalna,  1:0, a sve do kraja susreta tražili su i drugi pogodak kako bi pobjedu “zacementirali”.

Nova tri boda osigurao nam je Mandžukić, ovo je bio njegov četvrti gol na kvalifikacijama i čini se da je oziljno odlučio prekinuti golgeterski post. Hattrick iz Skadra i pogodak glavom iz Temperea vinuli su ga na sam vrh ljestvice strijelaca europske skupine. 

Hrvatska je pokazala dominaciju na travnjaku iako je bilo trenutaka kada nas je igra zamalo i uspavala. Jedino borba za još jedan pogodak dala je utakmici dinamiku jer se Finci nisu dali, a Subašić se s Nordijcima našao oči u oči nakon nekoliko naših neopreznih poteza. Ipak uspjeli smo sačuvati, itekako vrijedne bodove i to bez Modrića, Rakitića, Lovrena, Ćorluke i Pjace.

U Finskoj je ponovo zasjao tandem Kramarić-Mandžukić, a pogodak je pokraj protivničkog vratara sjevnuo u 19 minuti. Prvo je Vrsaljko prošao kroz bok, na drugoj stativi Kramarić je namjestio nogu, a Mandžukić je samo pogurnuo loptu u gol.

Bodove su osvojili, ali nikog nisu oduševili

Ispunila je reprezentacija svoj cilj u Finskoj, ali da je igra mogla biti atraktivnija, mogla je. Finska i nije bila prezahtjevan protivnik, a u početku su se i “nagruvali” isključivo pred vlastiti gol. Hrvati ipak nisu uspjeli napraviti veću štetu od jednog pogotka, ali znate kako se kaže: “Jedan, ali vrijedan”. 

Mandžukić je u 48. minuti  mogao zabiti gol koji bi donio olakšanje. Prohujao je po desnom krilu, ubacio loptu u peterac, ali ona se nije uspjela probiti do Brozovića kojeg je blokirao Vaisanen.

Čini se da je upravo to probudilo Fince koji su se u jednom trenutku ipak promaknuli ko bolja momčad. Na našu sreću to nije predugo trajalo. Svakoj njihovoj nadi na kraj je stala naša obrana sa Subašićem na čelu.

Uspaničili su se pred kraj

Hrvati su pred kraj imali nekoliko prilika za pogotke. Perišić je u 75. minuti projurio kroz finske redove i pucao s vrha kaznenog prostora, ipak, zaustavila ga je vratnica. Nakon njega, dvije šanse imao je Čop, prvo u 79.minuti kada je opalio sa 16 metara, a Hradecky je odbio. Sljedeću šansu imao je u 83. minuti kada je loptu prema golu poslao s 20 metara, ali Hradecky ju je poslao u korner.

I dok su Hrvati sa zebnjom čekali zvižduk za kraj susreta, Pukki je opasno priprijetio našem kazneno prostoru. Tada su svjetla reflektora opet bila na Vidi koji je blokirao njegovo dodavanje, ali i vratio mu loptu u noge, srećom, Pukki je opalio nepecizno.

Hrvatska je u ovom trenutku na prvom mjestu na ljestvci sa sedam bodova, slijedi Ukrajina s pet, Island ima četiri, Turska dva, a Finska i Kosovo po jedan bod. Sljedeća utakmica igra se kod nas 12. studenog, kada će se reprezentativci  susresti  s Islandom. 


Komentari