‘NAJVIŠE SPONZORA IZ ZAGREBA’! Marin Čilić otkrio koliko je glavni grad važan za njegovu zakladu: ‘Gledao sam kako napraviti nešto sustavno, održivo’

Foto: Zagreb.info /Srdjan Vrancic (CROPIX)

Dodirni svoje nebo – ispisano je na engleskom jeziku kao moto Zaklade Marina Čilića koji je u utorak u zagrebačkom hotelu Esplanade predstavio već treći humanitarni događaj “Gem-Set Hrvatska”.

MARIN ČILIĆ DONIO TEŠKU ODLUKU: “Neko vrijeme neću biti na teniskim terenima…”

Kao i ranijih godina i ove godine je cilj omogućiti bavljenje sportom mladima, a ove godine, zaklada je osigurala sredstva za Osnovnu školu Petar Hektorović u zaleđu Zadra, u Stankovcima, gdje će se izgraditi multifunkcionalno sportsko igralište.

Gem-Set Hrvatska ove se godine događa u Zadru 16. i 17. srpnja.

Kako je objašnjeno na konferenciji, 16. srpnja će biti “Kids day” u kojemu će se najmlađi moći družiti s popularnim sportašima i s njima preko terena prebacivati teniske loptice u samom centru Zadra, na forumu ispred Sv. Donata.

Potom će se teniski turnir održati odmah idući dan u Višnjiku, s nešto izmjenjenijim konceptom.

Navevši kako se nada da će ove godine biti barem tridesetak slavnih sportaša, Čilić se na konferenciji prisjetio kako je prvi humanitarni događaj Gem-Set Hrvatska bio održan na Šalati, kada je zaklada osigurala izgradnju igrališta u Tordincima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a potom i u Petrinji nakon čega su izgrađena dječja igrališta u Petrinji, ali i u Hrvatskoj Kostajnici.

Sve je započelo u ljeto 2018. prvo kao ideja, koja je kasnije postala stvarna akcija, kada se Čilić družio s Lukom Modrićem nakon srebra u Rusiji.

“Do sada smo imali dva prekrasna događaja i s moje strane, strane sportaša, kad god razgovaram sa svima njima, nema uopće osjećaja neke odbojnosti. Uvijek rado prihvaćaju poziv i ako su u Hrvatskoj uvijek će se rado odazvati doći”, rekao je Čilić na konferenciji za medije.

Foto: Zagreb.info

Čilić: ‘Zagreb prednjači po dječjim teniskim treninzima’

Nakon službenog dijela Čilić je za Zagreb.info prokomentirao važnost urbanih sredina za pomoć ruralnima te je, prisjetivši se prvog događaja na Šalati ustvrdio kako je podrška metropole jako bitna.

“Zagreb je kao glavni grad i najveći pokretač. Jako puno sponzora nam dolazi iz Zagreba i time podižemo svjesnost o pomaganju drugima i pomaganju zajednici u cijeloj Hrvatskoj, na to smo jako sretni”, rekao je Čilić napominjući kako bez podrške ljudi, ali i partnera, ovi rezultati ne bi bili mogući.

“Kad sam pokrenuo zakladu, gledao sam kako napraviti nešto sustavno, održivo, gdje ljudi iz godine u godinu mogu prepoznati projekte i biti sigurni, da ako doniraju svoj novac, svoje vrijeme, da to ide u prave ruke”, rekao je Čilić dodajući kako je iza njegove zaklade sjajnih pet godina.

Foto: Zagreb.info

Proslavivši se kao tenisač prije svojeg humanitarnog djelovanja, Čilić je glavni grad Hrvatske pohvalio i zbog sportskog duha, ponajviše u sportu u kojem je osobno ostvario nevjerojatne rezultate.

“Rekao bi da Zagreb prednjači s brojem djece koja treniraju tenis, ali i po rekreaciji koju ne smijemo zaboraviti. Ogroman broj rekreativaca uživa u tenisu i oni su možda sami pokretači cijele teniske zajednice u Hrvatskoj. U svim klubovima možete osjetiti koliko taj rekreativni duh tenisa živi i daje doprinosa za cijelu tenisku zajednicu”, naveo je Čilić objašnjavajući kako tenis u Zagrebu prati koliko stigne uz obaveze koje ima.

Zagreb Open na punim tribinama Maksimira: Teniski turnir osvojio je austrijski igrač Filip Mišolić

Naveo je i kako se nada da će interes za tenis i sport u Zagrebu i dalje rasti, ali i da će se s time podizati i infrastruktura samih klubova.

“Bogu hvala da smo u EU, možda bi se i s europskim sredstvima mogli obnavljati sportski tereni, da se podignu za djecu”, predložio je poznati tenisač.

Upitan o obnovi stadiona Maksimir, o čemu je sa zagrebačkim gradonačelnikom nakon pobjede protiv Brazila u Katru na svjetskom prvenstvu telefonski razgovarao i Luka Modrić, Čilić je naveo kako nije razgovarao s Lukom o Maksimirskom stadionu.

NA VEZI S REPREZENTACIJOM! Tomašević otkrio s kim je komunicirao, jedan poziv doveo ga je i do Modrića: Evo o čemu su razgovarali

Međutim, smatra kako “sustavnom, svaki sport treba imati tako nešto”, referirajući se na Maksimir, na ideju nacionalnog stadiona kao nogometnog doma.

“Mi u tenisu pokušavamo napraviti nacionalni centar, da se podigne taj sustav na veću razinu i da onda djeca imaju plodove od toga”, zaključio je Čilić s primjerom iz svoje sportske domene.

Mulftifunkcionalno igralište u Stankovcima

Tijekom predstavljanja ovogodišnjeg izdanja “Gem-Set Hrvatska”, David Milić, voditelj zaklade Marin Čilić, opisao je kakvo je stanje u Petrinji nakon izgrađenog igrališta, kako je prije toga okupljenima pušten video o prethodnom humanitarnom događaju za potporu približavanja sporta i rekreacije djeci i mladima.

Foto: Zagreb.info

“Nedavno smo bili u obilasku škole u Petrinji i bili presretni kada smo vidjeli da se igralište koristi, a ravnatelj nam je rekao i kako se za vikend mora predbilježiti tko će doći da se napravi raspored i da se svi stignu igrati na tom igralištu”, naveo je Milić.

Dodao je i kako Osnovna škola u Stankovcima ima velike talente, što su nedavno i pokazali.

“Istaknuo bih uspjeh ženske futsal ekipe, predstavnica škola koje su na nedavnom državnom natjecanju osvojile drugo mjesto. Kada biste vidjeli na kakvom igralištu treniraju, time njihov uspjeh još više dobiva na važnosti. Nadamo se da ćemo gradnjom igrališta potaknuti ih da mogu još više trenirati i da dobijemo još veći rezultat od njih”, naveo je Milić.

Ravnateljica OŠ Petar Zoranić,  profesorica Božena Delić-Žepina, zahvalila se zakladi u svoje ime, ali i u ime škole i općine Stankovci.

Ocijenivši pomoć školi kao “hvalevrijednu donaciju”, Delić-Žepina je navela kako će učenici iz Stankovca sada imati jednake mogućnosti kao i djeca koja žive u urbanim sredinama jer im je do sada kronično nedostajalo sadržaja koja za mlade postoje u gradovima.

Foto: Zagreb.info

“Izgradnjom ovog multifunkcionalnog sportskog igrališta, naša djeca će dobiti prostor za sport, rekreaciju druženje i igru”, opisala je ravnateljica škole važnost igrališta, a dodala je i kako priželjkuje i velike sportske uspjehe za talenti koji su već u Stankovcima.

“Nadam se da će Stankovci zahvaljujući ovom projektu iznjedriti neke slavne sportaše koje ćemo gledati na malim ekranima kao Marina i naše Vatrene”, zaključila je Delić-Žepina.


Komentari