NAJVEĆI DERBI JUGOSLAVENSKOG NOGOMETA: Dinamo je nakon početnog šoka pobijedio budućeg europskog prvaka

Screnshot/YouTube

Susret Zvezde i Dinama bio je najveći derbi jugoslavenskog nogometa. Ne toliko zbog uspješnosti klubova koliko zbog njihovih kulturoloških značenja. Zvezda je bila simbol Srbije, a Dinamo Hrvatske.

Na današnji dan 1991. pred sam početak krvavog rata i velikosrpske agresije odigran je zadnji derbi. Par tjedana prije njega Boban je na okupljanju reprezentacije obećao Prosinečkom da će Dinamo dobiti njegovu Zvezdu. Obećanje je i ispunjeno.

Bilo je puno motiva s obje strane. Zvezda je tjedan dana nakon derbija u Bariju igrala finale Lige prvaka u kojem će i pobijediti, a pobjeda u derbiju dala bi im veliko samopouzdanje. Dinamo je htio slaviti protiv finalista Lige prvaka i ispostavit će se kasnije prvaka Europe.

Veliki preokret

Nije krenulo dobro na Maksimiru. Povela je Zvezda nakon dvije velike greške Dinamove obrane, a onda je uslijedila rapsodija.

Šuker je iz penal smanjio na 2:1, izjednačenje je postavio Jozo Gašpar, a konačnih 3:2 i ludilo na tribinama omogućio je Gregor Židan golom u 89. minuti.

Velika pobjeda za zagrebački klub, a oduševljen je bio i trener Marković koji je rekao da je ovo europski Dinamo. Susret je obilježilo i skandiranje navijača u svrhu da se podrži hrvatska samostalnost.


Komentari