‘NAGOVARAO SAM DINAMOVCA DA ODUSTANE OD VELIKOG NOGOMETA” Bivši izbornik otkrio nevjerojatnu priču!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Mnogi će pomisliti da između futsala i malog nogometa nema razlike, ali ona najbitnija je da u malom nogometu igra igrač više.

Ipak, mnogi igrači futsala igraju Turnir Kutiju šibica, koji je sinonim za mali nogomet, a ove će godine proslaviti 50. obljetnicu postojanja.

O razlici između futsala i malog nogometa pričao je bivši izbornik hrvatske futsal reprezentacije, Mato Stanković, a otkrio je i jedan detalj vezan za veznjaka Dinama.

Dva puta je vodio klub na Kutiji

Mato je u razgovoru sa Sportskim novostima pričao o svojem iskustvu na Kutiji šibica, a otkrio je i zanimljivu anegdotu.

“Bio sam na Kutiji 2003. i 2004. godine, a oba sam puta vodio MNK Split Gašperov. Imali smo zapažene rezultate u futsalu te smo bili višestruki prvaci Hrvatske, a na Kutiji smo u oba navrata ispali u prvom kolu! Neki su mislili da smo favoriti, ali već su nas na startu ‘pomeli’. Onda smo odustali od Kutije, pa to je potpuno drugačiji sport od futsala! S vremenom su se igrači futsala priviknuli na drugačija pravila pa je postalo teže pobijediti takve momčadi na turniru. To se vidi i po osvajačima Kutije posljednjih godina, glavni igrači su im dečki iz futsala”, priča Stanković. Otkrio je i zašto se Kurija šibica i futsal ‘ne vole’.

“To su dugogodišnje bitke i u njima futsal uvijek izgubi. Nastup na Kutiji je prestiž, ali igračima donosi i financijsku korist tih mjesec dana. Mi smo u MNK Split imali ozbiljnog sponzora i oni su zahtijevali da igramo pod njihovim imenom. Naši igrači su već dogovorili da će igrati za druge momčadi koje su ponudile bolje financijske uvjete. Organizatori su bili zadovoljni takvim raspletom, ali nama je to bio veliki problem. U klubu bi zbog toga nastao pakao”, otkriva.

Potom je otkrio zanimljivu anegdotu o Luki Ivanušecu, ponajboljem igraču Dinama i reprezentativcu Hrvatske:

“Prije pet, šest godina nagovarao sam Luku Ivanušeca da se ostavi velikog nogometa i krene profesionalno u futsal. Igrao je futsal u MNK Ljubešćica, a bio je i juniorski reprezentativac Hrvatske. Kad sam ga gledao, oduševio me svojim znanjem i motorikom, on je idealan igrač za futsal. Nagovarao sam ga da pređe na futsal, tada se moglo dobro zaraditi, 15-ak tisuća eura godišnje, ali nije me slušao. Na svu sreću, sad zarađuje stotine tisuća eura godišnje te je pred njim sjajna karijera”, zaključio je.

Komentari