NA MJESTU PRVOG TRENINGA! Otkriven Dinamov spomenik u dvorištu Osnovne škole Jabukovac

Nogometni klub Dinamo u petak je, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, održao svečano otkrivanje spomen ploče na mjestu na kojem je 14. svibnja 1911. godine održano prvo okupljanje igrača i prva trening-utakmica u povijesti Dinama, kao dio obilježavanja 110. obljetnice osnutka kluba, 26. travnja 1911. godine.

Otkrivanje spomen ploče održano je u dvorištu Osnovne škole Jabukovac.

Događaju su prisustvovali predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić, predsjednica uprave Vlatka Peras i članovi uprave Amra Peternel i Krešimir Antolić, sportski direktor i glavni trener Dinama Damir Krznar, sjajni prvotimac Mislav Oršić i voditelj Dinamove škole Željko Kopić. Prisutni su na događaju organiziranom za ograničen broj ljudi, sukladno epidemiološkim mjerama, bili i Ivica Lovrić, izaslanik obnašateljice dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje sa suradnicima, predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza i predstavnici OŠ Jabukovac.

Prvi trening održan je na prostoru na kojem se nalazi OŠ Jabukovac

GNK Dinamo osnovan je 26. travnja 1911. godine u Budějovičkoj restauraciji na uglu Bogovićeve i Cvjetnog trga. Točno 18 dana kasnije, 14. svibnja, nakon što su zgotovljene sve administrativne formalnosti vezane uz ustroj novoosnovanoga kluba, održano je i prvo okupljanje igrača. Lokacija je bila upravo ovdje, na prostoru na kojem se danas nalazi Osnovna škola Jabukovac-Zagreb. Riječ je o prvom okupljanju igrača, a ujedno i prvoj trening-utakmici u povijesti kluba.

Pojavilo se više od 30 igrača

Trening je poslužio kao selekcija igrača za prvu momčad. Pojavilo se više od 30 igrača, a aktivnosti su trajale sve dok se nije spustila večer. Događaj je nadgledao tadašnji prvi predsjednik kluba, Andrija Mutafelija, u društvu Upravnog odbora. Nominalno prva momčad na treningu je svladala pričuvnu s 10-1. Povodom prvog treninga naručene su nove lopte i dresovi s okomitim žuto-crvenim prugama, a Dinamo je nedavno predstavio i repliku tog dresa koja je izazvala veliko zanimanje javnosti i navijača.

GNK Dinamo uputio zahvalu OŠ Jabukovac na suradnji u sklopu postavljanja spomen ploče.

“Sigurni smo da će upravo ova ploča privući pozornost brojne djece, ali i djelatnika škole, koji će kroz ispisani tekst vidjeti da je najtrofejniji hrvatski nogometni klub Dinamo svoje početke imao upravo ovdje. Dinamo je povodom obilježavanja 110 godina od osnutka kluba, ali ove sjajne uspješne sezone predao školi poklon 20 nogometnih lopti za potrebe nastave i sportskih aktivnosti učenika”, priopćili su iz kluba.


Komentari