Na današnji dan prije 18 godina: Povijesna titula za našeg tenisača!

SCREENSHOT

Današnji dan je poseban. Moglo bi se reći kako je ostao urezan u sjećanje svih sportskih fanova u Hrvatskoj. Mnogi će reći kako je taj događaj više ili barem isto kao kada je Hrvatska 1998. godine osvojila broncu. Da, na današnji dan Goran Ivanišević je iz svojeg četvrtog pokušaja uspio osvojiti Wimbledon.

U svome prvom finalu 1992. godine izgubio je tada od Andrea Agassija. Dvije godine kasnije poražen je od Petea Samperasa, da bi ga 1998. Sampras ponovno ostavio korak do sna. Te 2001. godine dobio je pozivnicu organizatora za glavni turnir. Izmučen ozljedama i sa upitnom motivacijom, sa 125. mjesta ATP ljestvice otisnuo se na putovanje koje će on, a i cijela Hrvatska pamtiti cijeli život.

Nakon otvaranja protiv kvalifikanta Frederika Jonnsona, redom su padala poznata imena poput Carlosa Moye, Andyja Roddicka, Grega Rusedskog i Marata Safina. U polufinalu je naletio na domaću uzdanicu Tima Henmana kojeg je porazio u dugih pet setova koja su se protegla na tri dana radi kiše.

screenshot/youtube

A u finalu drama. I Patrick Rafter. Atmosfera netipična za teniski meč. To finale budući da se igralo u ponedjeljak prozvano je “Narodnim ponedjeljkom” jer svi visoki uzvanici i poznati gosti nisu mogli doći na meč jer je radni tjedan. Što je potaknulo i naše navijače i Australce da dođu i bodre svoje tenisače.

Nakon prva 4 seta koja su ravnomjerno raspodjelili, došlo se do odlučujučeg 5 seta i do rezultata 7:7. Goran tada uzima odlučujući break Rafteru te ga samo jedan gem dijeli od ostvarenja sna, onog istog sna kojeg je propustio prošla tri puta. Goran je imao meč loptu, ali naravno nije moglo bez drame, ali to je Ivanišević.

FOTO: Pinterest.com

Kod prve dvije meč lopte napravio je dvostruke pogreške te vratio Raftera u meč. Treća meč lopta je došla nakon lošeg Rafterovog slicea, da bi to sjajni Australac ponovno poravnao sa odličnim lobom. I tada, valjda iz tog simboličnog četvrtog puta, Rafter pogađa mrežicu i slavlje je moglo početi. Goran Ivanišević je osvojio Wimbledon. Postao je prvi tenisač u povijesti koji je sa pozivnicom osvojio jedan Grand Slam turnir te se upisao u povijest All England Cluba, ali i u povijest Hrvatskog sporta.

“Tooooo!!! Uživajte, gledajte, plačite, skačite – GORAN IVANIŠEVIĆ je pobjednik Wimbledona!” – Mićo Dušanović


Komentari