Motorizirani ‘cirkus’ i kod nas: Bandić na Formuli 1 dogovara dolazak elitne utrke u Zagreb?

FOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovat će 29. srpnja na utrci Formule 1 na Hungaroringu u Budimpešti, a tamo će biti na poziv Hrvatskog auto i karting saveza, člana Upravnog odbora Vlade Leke i glavnog tajnika Zrinka Gregureka.

Tom će se prilikom Bandić susresti s predsjednikom Međunarodne automobilističke federacije, FIA-e, Jeanom Todtom. Jedna od tema njihova susreta bit će i mogućnost organizacije Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) u Zagrebu.

O projektu WRC-a u Zagrebu govori se već godinu dana, a prošlog ljeta spominjala se i mogućnost organizacija utrke u Istri i jednom dijelu Kvarnera, dok je proljetos Bandić prhivatio ideju o reli-utrci u Zagrebu.

Podsjećamo, Vlada Repubile Hrvatske je u lipnju na 103. sjednici dala suglasnosti za podnošenje kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva u reliju – World Rally Championship (WRC) u Hrvatskoj 2019. i 2020. godine. To što je Vlada prihvatila projekt, samo je dodatan signal da će se utrka održati, jer FIA-a želi da se državne institucije uključe u organizaciju.

Hrvatskoj je odobren WRC već za 2018. godinu, međutim Turska je bila brža pa je tako u gotovo tjedan dana pribavila sve potrebne dozvole i državne garancije, te potpisala ugovor s WRC promotorom za termin krajem rujna, kojem su se nadali hrvatski organizatori. Nakon toga Hrvatskoj je ponuđen termin u srpnju 2018., što nije bilo prihvatljivo s obzirom na sezonske gužve i špicu turističke sezone. Hrvatski organizatori žele WRC organizirati u travnju, svibnju, početkom lipnja, krajem rujna ili u listopadu.

Premijer Andrej Plenković se ranije ove godine u Zagrebu sastao s delegacijom WRC-a, a u fokusu rasprave bila je snažna podrška vlade ovom događaju. Čelnici WRC-a i FIA-e nakon tri dana provedena u Hrvatskoj bili su oduševljeni onime što im je pokazano i onime što su čuli.

Studije isplativosti koje su izradili Fakultet ekonomije i turizma iz Pule na čelu sa prof. dr. sc. Robertom Zenzerovićem, Zadruga za etičko financiranje iz Zagreba te skraćeni elaborat Odjel za ekonomiku i menadžment sporta Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu na čelu sa dr. sc. Sanelom Škorić i dr. sc. Matom Bartoluciem s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Na temelju podataka ostalih WRC utrka u svijetu, dokazano je da se radi o projektu od izuzetno velike koristi za Republiku Hrvatsku.

U najkonzervativnijim izračunima generirana potrošnja bi iznosila 22 milijuna eura. Direktna dobit za državu, samo kroz PDV, iznosi najmanje četiri milijuna eura, dok indirektna dobit projekta kroz medijske učinke iznosi ogromnih 41 milijun eura.

Službeni podaci WRC-a u Portugalu su gotovo nevjerojatni. Prošle godine WRC utrku je uživo pratilo 910.000 gledatelja pri čemu je 50% bilo stranaca. Direktni učinak na portugalsko gospodarstvo iznosio je 67,6 milijuna eura dok su indirektni učinci iznosili 61,7 milijuna eura. Turistički, Portugal samo od WRC-a ostvari godišnje više od 1,5 milijuna noćenja.

Hrvatska bi se, kao jedna od najbrže rastućih svjetskih turističkih destinacija, zasigurno mogla u nekoliko godina približiti tim brojkama a zašto ne i premašiti ih.


Komentari