MOGU LI DO ZLATA? Vatrenima na putu do finala stoji Messijeva Argentina: Evo kako smo prolazili u dvobojima s ‘Gaučosima’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Učinili su nas ponosnima. Opet. I opet nije moglo bez čupanja živaca i ruleta kaznenih udaraca. Ali, to je očito hrvatski recept.

Neustrašiva Dalićeva škvadra nokautirala je Brazil u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, i to nakon drame kakva se rijetko viđa na velikim natjecanjima. Neymarov pogodak sa samog kraja prvog produžetka nije demoralizirao Vatrene, koji su uzvratili u 117. minuti, a Dinamov tandem skuhao je izjednačujući pogodak.

Mislav Oršić je poslao loptu s lijeve strane prema Petkoviću, a stasiti Metkovac je s ruba kaznenog prostora probio Alissona. Lopta je na putu prema mreži okrznula Marquinhosa, učinivši je neuhvatljivom za brazilskog vratara.

Ponovno drama penala

Rezultat se više nije mijenjao, pa se prišlo izvođenju penala. Nakon što je Nikola Vlašić rutinirano realizirao prvi kazneni udarac, Realov Rodrygo je podlegao pritisku, točnije, njegov udarac pročitao je fantastični Livaković. Zatim su redom zabijali Majer, Casemiro, Modrić, Pedro i Oršić.

Četvrti brazilski izvođač bio je stoper PSG-a Marquinhos, koji je morao zabiti kako bi svoju momčad ostavio na životu. Međutim, njegov udarac pogodio je vratnicu, što je bio znak da hrvatsko slavlje na stadionu Education City može početi.

Hrvatska je tako izborila svoje treće polufinale na Mundijalima, a na putu do svog drugog finala stoji nam Argentina, koja je također nakon penala izbacila Nizozemsku.

Okršaji s Gaučosima

Vatreni su se pet puta kroz povijest susretali s Argentincima, a naši nogometaši ostvarili su dvije pobjede uz dva poraza i remi.

Prvi međusobni ogled Vatrenih i Gaučosa odigrao se 1994. godine, kada je u prijateljskoj utakmici završilo miroljubivih 0:0. Hrvatska i Argentina ponovno su se obračunali 1998., na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Bolji su bili Južnoamerikanci u trećem kolu grupne faze, a jedini pogodak bilo je djelo Mauricija Pinede. Zatim su uslijedila dva vezana prijateljska ogleda, s po jednom pobjedom na obje strane. Hrvatska je 2006. godine slavila u Baselu rezultatom 3:2, dok je u Londonu osam godina kasnije pobijedila Argentina (2:1).

Hrvatska i Argentina su se posljednji put sučelili 2018., u drugom kolu grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a tada su Rebić, Modrić i Rakitić zavili u crno Messija i društvo.


Komentari