MODRIĆ: Vjerovao sam MAMIĆU, sve sam POTPISAO BEZ ČITANJA

Facebook / Youtube

USKOK tvrdi kako je Modrić Mamićima prenio 52 milijuna kuna i to na ruke. “Otišao bih u banku zajedno s nekim od članova obitelji Mamić, koliko se sjećam jednom ili u dva navrata sa Zoranom Mamićem te Marijem Mamićem, sinom Zdravka Mamića, a što se tiče Zdravka Mamića, ne sjećam se zbog proteka vremena je li on zajedno sa mnom išao u banku”, kaže Modrić

Krajem kolovoza reprezentativac i sadašnji igrač Real Madrida, Luka Modrić, našao se u žiži zbivanja, ali ne onog nogometnog. Pozvan je bio na svjedočenje u istrazi protiv velikog gazde hrvatskog nogometa, Zdravka Mamića. USKOK-u je davao iskaz o okolnostima njegova transfera iz Dinama u Tottenham 2008., preciznije o naknadno isplaćenih 50 % od iznosa transfera koji je on naknadno proslijedio Mamiću.

U kompletnom iskazu do kojeg je došao Jutarnji list, potvrđeno je kako je Modrić potpisao aneks u kojem ima pravo na 50 % od transfera, ali tek nakon što je prešao u Tottenham, a ne prije kako je navedeno u samom aneksu.

Potpisao, a da nije ni pročitao

“Negdje krajem travnja 2008. dogovoren je moj transfer iz NK Dinama u Tottenham. Iznos transfera bio je 21 milijun eura, s time da je cjelokupan iznos transfera temeljem ugovora između NK Dinama i Tottenhama pripao Dinamu, a isplate od strane Tottenhama su vršene u više rata… Prije odlaska u Tottenham potpisao sam zapisnik o raskidu ugovora s NK Dinamom, u kojem je navedeno kako ja nemam više nikakvih materijalnih i financijskih potraživanja prema Dinamu. Budući sam u to vrijeme bio presretan što odlazim u novi klub i u najbolju nogometnu ligu na svijetu, a uzimajući u obzir da sam imao bezgranično povjerenje u Zdravka Mamića, navedeni sam zapisnik temeljem njegova naloga potpisao, a da nisam čitao što je u njemu navedeno “-izjavio je Luka Modrić.

Naglasio je i kako je u više navrata razgovarao sa Gazdom koliko će on dobiti od transfera. “Iako je Mamić u više navrata obećao da ću dobiti dio novca od svojeg transfera, to nikada nismo stavili u pisanu formu, već je sve bio naš usmeni dogovor“, pričao je Modrić. Napomenuo je i kako je Mamića nakon transfera pitao hoće li mu uopće platiti obećani dio transfera, dok mu je ovaj odgovorio kako će samo razmisliti. “Nakon nekog vremena po ostvarenom transferu, kad sam već počeo igrati u Tottenhamu, ponovno sam se obratio Zdravku Mamiću te sam ga upitao hoće li mi isplatiti dio transfera. Zdravko Mamić mi je još jednom rekao da mora o svemu razmisliti i da će mi se javiti. Nakon toga Zdravko Mamić me kontaktirao te mi je rekao da ću ja formalno dobiti 50 posto od transfera, i to negdje oko 10,5 milijuna eura, ali da ću od tog iznosa dobiti samo manji dio, i to za zasluge koje sam ostvario igrajući za Dinamo i što sam ostao dulje u Dinamu”, ispričao je bivši igrač Dinama.

Novac im davao na ruke u banci

“U to vrijeme, nakon što je ostvaren moj transfer u Tottenham i nakon što sam ja već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i NK Dinama temeljem kojega meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti dio novca od ostvarenog transfera u Tottenham. Mislim da mi je Zdravko Mamić donio na potpis navedeni aneks, a koliko se sjećam, meni nije dao primjerak aneksa“, objasnio je Modrić. Mamić ga je potom tražio da potpiše raspodjelu svoje polovice kojom bi Modriću pripao, pogađate, manji dio i to pod obrazloženjem kako je Mamić ulagao u nogometni razvoj Luke Modrića.

“U opisanom ugovoru bila je isključivo definirana raspodjela 50 posto mojeg transfera u Tottenham. Ne mogu se sjetiti postotka koliko je meni pripalo, međutim, mislim da sam dobio sveukupno negdje oko 1,9 milijuna eura“, kazao je Modrić i pojasnio proces podizanja novca s računa u banci i predavanja novca Mamiću na ruke u gotovini. “Postupao sam onako kako su mi rekli, odnosno rekli su mi da podignem gotovinu te njima predam“, rekao je Modrić i nastavio “U pravilu par dana nakon što bi novac od NK Dinama bio meni uplaćen na račun, ja bih otišao u banku zajedno s nekim od članova obitelji Mamić, koliko se sjećam jednom ili u dva navrata sa Zoranom Mamićem te Marijem Mamićem, sinom Zdravka Mamića, a što se tiče Zdravka Mamića, ne sjećam se zbog proteka vremena je li on zajedno sa mnom išao u banku”, tvrdi Modrić

Poreze je kako kaže Modrić rješavao je Dinamo, a ako se utvrdi da nije imao pravo na novac, spreman je vratiti ga. “Napominjem da smatram da navedeni novčani iznos meni pripada, s obzirom na činjenicu da je zahvaljujući meni NK Dinamo uprihodio značajna novčana sredstva kako od mojeg transfera u Tottenham, tako i od sponzora. Međutim, ako se tijekom postupka utvrdi da nisam imao pravo na taj novac, ja sam ga spreman vratiti“, izjavio je Modrić.

Predao Mamiću 52 mil. kuna

U USKOK-ovom rješenju o provođenju istrage nad sredstvima transfera Modirća u Tottenham, tereti Mamića da je oštetio Dinamo za 81.1 milijun kuna. Tvrde i kako je kao izvršni direktor kluba, nakon Modrićeva transfera i zapsnika kojim se odriče svih potraživanja spram Dinama, potpisao sporan aneks ugovora o profesionalnom igranju. Time je predviđeno da igrač dobije 50 % od sljedećeg transfera. Tim aneksom, koji prema optužbi u trenutku transfera nije niti postojao, Dinamo je od 2009. do 2011. isplatio 81.1 milijun kuna od čega je 14.2 milijuna otišlo na porez i prirez, a oko 67 mil. kuna prebačeno je na Modrićev račun. On je sa svoga računa prebacio oko 52 mil. kuna Mamićima.

Za sada se jedino oglasio Zoran Mamić čestitavši USKOK-u što je sve izašlo u novine. 

Komentari