‘MIKICA’ JE PROŠLA PAKAO: Otac joj je razbio nos i mlatio je po glavi, ali sada se vratila jača nego ikada

Facebook

Čak i velika Serena poklonila se našoj Mikici.

Mirjana Lučić – Baroni nakon 18 godina stanke ponovo je stigla do polufinala Grand Slam turnira, a iako nije uspjela pobijediti Serenu Williams, ona je sportska heroina kao malo koja prije nje. Dok je bila još djevojčica predviđali su da će postići ogromne stvari i da će se dugo zadržati među deset najboljih tenisačica svijeta.

Te snove uništio je jedan čovjek, njen otac, Marinko Lučić. On i njena majka nisu imale drugog izbora nego pokupiti stvari i pobjeći od nasilnika na drugi kraj svijeta.

“Nesreću kroz sam prošla ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju“,rekla je Mirjana Lučić za NY Daily News prije deset godina.


Facebook
Facebook

“Nije ništa gore nego znati da možeš igrati i da si zdrav, ali turnire gledaš samo iz gledališta jer nemaš novaca platiti putovanje i trenera”, kazala je Mirjana.

Mamu i nju spasio je Goran Ivanišević

U tragičnu priču Mirjane Lučić – Baroni uključeno je još jedno veliko tenisko ime naših prostora. Radi se o Goranu ivaniševiću koji je Mirjani i njezinoj majci pružio sklonište od nasilnog oca. Bilo je to u vrijeme Wimbledona 1998. godine.

Iako Ivanišević nikada nije vidio Marinka da udara Mirjanu, svjedočio je mnogim vrbalnim napadima, za koje priznaje, da ih on sam ne bi mogao podnositi.

“Bez obzira je li pobjeđivala ili gubila, on nikad nije bio sretan. Vidio sam kako je razgovarao s njom. Ja bih poludio da je to meni netko radio. Moje mišljenje je kako joj je uništio život. Udariti je? Sada je 21. stoljeće, ne 19.”, rekao je Goran koji je vjerovao da će Mirjana gudo biti u Top 10.

Mikica, kako ju navijači od milja zovu, osvojila je dva juniorska Grand Slama, U.S. Open i Australian Open te postala prva juniorka svijeta sa samo 15 godina. Davne, 1998. godine s Martinom Hingis osvojila je australian Open, a titulu su i obranile godinu dana kasnije. Čekala ju je svjetla budućnost na čijem putu je stajao strah od batina koje bi svakog časa mogla dobiti od oca.

Facebook
Facebook

Mirjana je ispričala kako ju je otac prvi puta udario kada je imala samo pet godina i to jer je izgubila od djevojčice pet godina starije od nje.

“Udario me u nos, krvarila sam po cijeloj kući. Nisam znala što se događa, bila sam u šoku. Nakon toga sve se ponavljalo, cijelo vrijeme”, ispričala je Mirjana i dodala kako ju je Marinko obično tukao s teškom čizmom po glavi, sve dok se nebi pojavile modrice.

“Ponekad me je glava toliko boljela da nisam četkala kosu tjedan dana“, prisjetila se.

Kada je imala 14 godina, nakon što je ispala u polufinalu turnira, Marinko ju je odveo kući, gurnuo u kadu i 40 minuta udarao cipelom, nakon čega joj je dao novac da si ode kupiti sladoled.

 

Ova teniska heroina i njezina sestra Ana govore kako policija nikada nije intervenirala jer je Marinko močan čovjek s mnogo dobrih veza u Hrvatskoj. Ni susjedi nisu nikada reagirali jer nisu ni znali do kojih razmjera je nsilje došlo.

Facebook
Facebook

Majci prijetio ubojstvom

U ljeto 1998. godine Mirjani je prekipjelo, nekoliko dana prije početka Wimbledona, Marinko je zaprijetio da će ubiti njezinu majku. Njih dvije pobjegle su iz sata i putem srele Ivaniševića kojem su ispričale što se događa. On je inzistirao da ostanu zajedno.

 “Goran mi je spasio život”, rekla je Mirjana.

Mirjana je dospjela do trećeg kola na Wimbledonu te do finala mješovitig parova, ali ono što se dogodilo 4. srpnja 1998. godine pamtit će do kraja života. Naime, njena majka Anđelka je s petero djece pobjegla iz hotleske sobe u Zagrebu oko 2.30 sati ujutro i pronašla utočište izvan grada.

Ostali su tamo 19 dana čekajući politički azil, a Mirjana se nije pojavila na važnom Fed Cupu, njezin nestanak bio je udarna vijest. Na zagrebački aerodrom došle su 23. srpnja u pratnji šestorice naoružanih muškaraca, od tamo su odletjele za New York.

“Izgledalo je kao u filmovima o Jamesu Bondu, osim što se radilo o našim životima”, prisjetila se Mirjana.

Ispričala je ona i da joj je otac uzeo sve, osim 23 tisuće dolara koje je zaradila u svojoj karijeri. On je prijetio i da će joj uništiti karijeru i natjerati je da dopuže natrag k njemu. Mirjana je nakon dolaska u SAD posjetila doktore koji su joj dijagnosticirali PTSP, piše Express.

Nakon toga se godnama borila s menadžerskom agencijom IMG, a jedno vrijeme zarađivala je i kao blagajnica. Tenis je ipak ostao njezin jedini san.

Moje vrijeme će doći. Obećajem vam to. Mogu govoriti kako sam predugo izvan igre, no nitko ne postavlja limite, osim nas samih”, izjavila je prije deset godina Mirjana i ispunila to obećanje.

Komentari