Mamić navodno i iz Hercegovine mešetari Dinamovcima, i to uz pomoć moćne braće – ‘vlasnika pola Mostara’

Foto: Instragram

Iako ima jednu pravomoćnu presudu i najmanje dvije optužnice zbog povlačenja novca iz Dinama, Zdravko Mamić, čini se, ne odustaje od onoga što najbolje radi – mešetari igračima.

Nacional je tijekom prošlog tjedna došao do dokaza kako su u najmanje dva slučaja kupovine i prodaje igrača, tijekom 2021. godine, uplaćeni milijunski iznosi za posredničke usluge na račune osoba bliskih Zdravku Mamiću.

U ovom slučaju radi se o prelasku igrača Marka Bulata i Denija Jurića iz Nogometnog kluba Šibenik u GNK Dinamo početkom 2021. godine, za što je navodno potrošeno čak 3,5 milijuna eura; najmanje 600 tisuća eura tom prilikom prebačeno je na račun tvrtke Dl & DŽ iz Mostara, no taj iznos odnosi se samo na dio provizije koju je posrednicima uplatio šibenski klub, prenosi Nacional.

Photo: Denis Kapetanovic /PIXSELL

No, koliko je dodatnog novca isplaćeno s Dinamove strane, nije poznato jer zagrebački klub odbija objaviti detalje o posredničkim naknadama. Objavili su tek, da su na transfere potrošili frapantnih 6,8 milijuna eura. Kada bi to usporedili s Hajdukom i Rijekom, ispada da na posredničke transfere Dinamo troši 51 milijun kuna, dok su druga dva kluba isplatili tek 800 tisuća kuna.

Združena braća

Nacional navodi kako bi se među isplatama zasigurno našle i neke sumnjive na tvrtke iz BiH i naročito Mostara. Kao primjer navode tvrtku Di&Dž koja je u vlasništvu dvojice hercegovačkih poduzetnika, braće Damira i Ivice Džidića, koji je između ostaloga, i formalno registriran kao nogometni menadžer.

Povezanost Džidića i Mamić postala je jasna kada su viđeni na druženju na stadionu Pod bijelim brijegom HŠK Zrinjski u Mostaru, a kako navodi Nacional,  javna je tajna u Mostaru da se intenzivno druže i na drugim, kamerama skrivenim događajima.

Inače, moćna braća Džidić slove kao vlasnici pola Mostara: imaju golemi Arena fitness centar, više benzinskih postaja, pa i noćni klub Taboo, opisan kao najluksuzniji bar u Bosni i Hercegovini, iz kojeg potječu brojne snimke raskalašenih zabava sa Zdravkom Mamićem u glavnoj ulozi.

Problematična prodaja

Nacional navodi kako je problematična prodaja Denija Jurića iz Šibenika u Dinamo, a koja je formalno iznosila milijun eura, dok je provizija bila čak 400 tisuća eura. Apsolutno sve indicije upućuju na zaključak da se radi o rikvercu novca, navode iz Nacionala. Radi se o  praksi koju je Mamić u Dinamu već bio doveo do savršenstva, kaže ovaj sugovornik Nacionala. Pored tih sumnji, postoje i dodatne dvojbe o takvom načinu poslovanja – prije svega to je podatak da je spomenutih 600 tisuća eura posredničke provizije za prelazak dvojice igrača u Dinamo ujedno bio jedini novac koju je u tu svrhu platio NK Šibenik tijekom prošle godine.

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Istovremeno, splitski Hajduk je, primjerice, za ulazne i izlazne transfere čak 19 nogometaša – uključujući Livaju i Krovinovića platio tek neznatno više, oko 800 tisuća eura. Potom, tu je i činjenica daje u svojim službenim dokumentima Hrvatski nogometni savez, koji formalno treba registrirati sve takve poslove, zabilježio tek iznos od 200 tisuća eura premda izdani računi na 600 tisuća eura nose datum iz svibnja 2021. godine. U konačnici tu je i podatak da jako skupi igrači nisu odigrali gotovo niti jednu važniju utakmicu.

FOTO: gnkdinamo.hr

Navodi i Nacional da se u pitanje dovodio benevolentnost zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji s upravom Dinama skriveno od javnosti dogovara model i detalje gradnje novog stadiona Maksimir. Tomašević je u predizbornoj kampanji obećavao inzistirati na potpunoj transparentnosti i demokratizaciji kluba te je najavljivao obustavu financiranja iz javnih izvora sve dok se to ne postigne, no sada čini potpuno suprotno: Nacional je iz financijskih izvještaja GNK-a Dinamo doznao da je samo u prošloj godini klub dobio nešto više od 12 milijuna kuna iz zagrebačkog gradskog proračuna. Nešto manje nego ranije, ali i dalje znatno više od onoga što je za nedemokratski i netransparentni klub pod kontrolom osuđenih kriminalaca, kako ga je ranije opisivao, Tomašević navodno planirao dati.

Komentari