Mamić iznio obranu na sudu, tvrdi da nije uzeo niti lipe i da je sve iskonstruirano

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječki Županijski sud u ponedjeljak je odbio prijedlog bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića za ispitivanje četvero novih svjedoka pa se suđenje Mamiću i još trojici okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama nastavilo u utorak u 9 ujutro kada su Mamić i okrtivljenici nastavili s iznošenjem obrane, a Mamić je nakon odluke suda u ponedjeljak ponovno ustvrdio da se radi o politički montiranom procesu.

Nakon što ga je sudsko vijeće u ponedjeljak upoznalo s dokazima izvedenim u njegovoj odsutnosti od 1. rujna prošle godine, kada je, zbog remećenja reda, udaljen iz sudnice dok ne završi dokazni postupak, Mamić je predložio da se, među ostalima, kao svjedoci ispitaju dugogodišnja revizorica Dinama Sanja Đak te bivši predsjednik osječkoga Županijskog suda Ninoslav Ljubojević.

Mamić je obrazložio da Ljubojevića predlaže kako bi pokazao da se radi o politički montiranom procesu, dodajući kako je taj sudac bio član optužnog vijeća koje je potvrdilo optužnicu u ovome predmetu iako je, kako drži, morao biti izuzet s obzirom na to da su njih dvojica u zgradi suda svojedobno dogovarali podjelu transfera između NK Dinama i njegova sina, igrača Gorana Ljubojevića, koji je tada prelazio u Dinamo.
Sud je odbio prijedlog za ispitivanje tih svjedoka jer su okolnosti o kojima bi trebali dati iskaz već utvrđene, a okolnosti zbog kojih je kao svjedok predložen Ljubojević ne sadržavaju odlučne činjenice za taj kazneni postupak.

Suđenje se nastavilo u utorak u 9 sati ujutro na osječkom Županijskom sudu, kada su Mamić i okrivljenici počeli s iznošenjem obrane. Mamić je na sud došao s dvije vrećice s Dinamovim grbom.

Mamić je krenuo s izlaganjem. Mamić je predstavio dva načina iznošenja svoje obrane. Prvo je krenuo s DORH-om. “DORH je iskonstruirao optužbe, ovo je politički pamflet od 17 tisuća stranica ispred mene. To je trošak za porezne obveznike, a ja sam tih 17 tisuća stranica sažeo u jedan registrator. Neću duljiti, moja obrana stane na nekoliko papira. Ostajem pri svojem iskazu kojeg sam dao kada sam uhićen. Iznosio sam obranu suprotno želji svojih odvjednika jer nemam što skrivati. Nisam imao papire kod sebe i uhićen sam naprasno na radnom mjestu na pripremama u Sloveniji. Nudili su mi da postanem bjegunac, javljele su mi se razne ambasada, ali ja sam pristao na uhićenje”, rekao je Mamić na sudu.

“Kako sam ja oštetio Dinamo? Svatko normalan trebao bi prepoznati da bi ovdje na otpuženičkoj klupi onda trebali sjediti i Luka Modrić i Dejan Lovren. Ne znam zašto sam ja ovdje ako njih nema. Sretan sam ja što nisu tu, ali pravno gledano ili smo svi krivi ili nije nitko”, smatra Mamić.

Nastavio je potom o premještaju suđenja u Osijek, odnosno o navodu da je prijatelj sa sucima u Zagrebu te da mu se zbog toga mora suditi u drugom gradu, a komentirao je i prema njemu sporan potpis tužitelja Svena Miškovića,

“Nemam problema s tim što se sudi u Osijeku, štoviše, ugodno mi je ovdje, ali protestiram zbog načina na koji je delegiran. U jednoj rečenici, bez ikakvog obrazloženja u Osijek se dostavlja spis u kojem je navedeno da sam ja prijatelj sa sucima u Zagrebu. Nije mi jasno kako svi pravnici i ljudi s Pravnog fakulteta vide da je optužnicu potpisao neovlašteni tužitelj Sven Mišković. Doktorica Jasna Omajec napisala je disertaciju na 69 stranica u kojoj tvrdi da je Mišković neovlašteno potpisao optužnicu. Nije mi jasno zašto mi se sudi u Osijeku. Prijatelj sam s Ivanom Turudićem? Tko je to doznao? Kako? Gdje to piše na papiru i gdje je dokazan”, pitao se Mamić.

Govorio je potom o Modriću i otpužbi o davanju lažnog iskaza na suđenju. “Bezobrazno je da se dok traje postupak pred sudom podiže optužnica protiv svjedoka u tom postpku. Modrić, Lovren i svi drugi svjedoci su imali obvezu govoriti istinu pred sudskim vijećem, pa čak i da su kazali sve suprotno ovdje se mora govoriti istina. USKOK-u je podvaljen falsifikat. Nigdje ne stoji da je bio prisutan odvjetnik Davor Radić, a onda se Radić kasnije koristi kao svjedok u slučaju optužnice protiv Modrića. Zamislite što se dogodilo Modriću i Lovrenu kada je USKOK došao po njih, ovo je sramotan proces”, rekao je Mamić.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Komentirao je potom i pozajmicu Dinama Zoranu Mamiću, odnosno, praksu da Dinamo posuđuje novac.
“USKOK polazi od činjenice da je pozajmica drugi dohodak, e pa nije! Ako si nešto posudio to ćeš i vratiti, ali uvećano za kamatu. Zoran Mamić je vratio Dinamu 24 milijuna kuna plus kamate, a na prihod od kamata smo platili porez. Ja sam na to ponosan. Omogućio sam svojim zaposlenima ukupno 54 milijuna kuna kredita, uz kamatu od 4 posto, a ne 12 posto koliko je u banci”, istaknuo je Mamić.

“Modrić je potpisao profesionalni ugovor, a onda i aneks s kojim smo regulirali podjelu obeštećenja. Tri dana nakon što je Modrić potpisao za Tottenham, Dinamo i Modrić potpisuju dodatni sporazum o podjeli transfera temeljem aneksa iz 2005. godine. USKOK ne spominje taj dogovor. Tražio sam i da novac od transfera ide na račun u Hrvatsku. Sve je čisto i ovjereno s tri dokumenta. Nakon toga Modrić još igra u Dinamu i 17.lipnja 2008. potpisao se dokument o raskidu ugovor Dinama i Modrića. USKOK kaže da je Luka Modrić potpisao raskid ugovora u kojem se odriče bilo kakvih potraživanja, ali to se ne odnosi na aneks iz ugovora. Raskid se odnosi samo plaće i premije, ali to ne znači da će prestati potraživanja od budućih transfera”, kazao je za Modrićev slučaj, onda je krenuo na Lovrenov.

“Pregovarao sam s Lovrenovom majkom. Poznavala je praksu i rekla da će Dejan potpisati samo na podjeli 50:50 ili neće ni igrati za Dinamo. Prije odlaska u Lyon rekao sam Vrbanoviću i Vlatki Peras da novac ide u Hrvatsku i da naprave novi aneks i izbace klauzulu o uplati novca u inozemstvo. Vlatka je napravila aneks i potpisali su ga Lovren i Vrbanović. Ne vidim gdje je problem”, pojasnio je Mamić.

“Kako sam ja to oštetio Dinamo? Doveo sam izbjeglice iz Zenice i Obrovca, digao im cijenu i prodao ih, platio porez i zaradio novac za Dinamo”, veli Mamić, koji se, dakako, ne osjeća krivim i odbacuje optužbe.

Mamić se ispričao sudskom vijeću za nekorektno ponašanje u sudnci, zbog čega je 1. rujna prošle godine udaljen do okončanja dokaznog postupka. “Znam da sam pogriješio, ali me pokušajte shvatiti, jer tanka je linija između slobode i nekoliko godina zatvora. Zaluženo sam dobio sankciju, ali nije mi se smjelo zabraniti ulazak u zgradu suda, jer sam imao sam pravo biti u zgradi i u stankama se konzultirati s braniteljima i davati im upute pa smatram da mi je tako uskraćeno pravo na pravičnu obranu”, ocijenio je Mamić.

Prvokrivljeni poreznik Milan Pernar u svojoj je obrani također ponovio da nije kriv te da s indignacijom odbacuje sve optužbe.

Kazao je kako je točno je da je 2012. provodio porezni nadzor nad Zoranom Mamićem, pri čemu se stalno usugalašavao sa svojim nadređenima, ali da kategorički tvrdi da Zoran Mamić na njega nije vršio pritsak niti je od njega primio mito kako bi mu pogodvao u poreznom nadzoru.

Nakon kratke stanke tužitelj Petković traži da se reproducira dio Mamićeva iskaza kojeg je dao u istrazi jer misli da na današnjem ročištu odstupio od njega, a rekao je da stoji iza svega što je rekao u istrazi. “S obzirom da je Zdravko Mamić rekao kako u potpunosti ostaje pri svom iskazu danom u USKOK-u, smatramo da je odstupio od njega. Tamo je rekao da nikada od nijednog igrača nije primio novac od dijela transfernog obeštećenja i da bi se samo luđak odrekao prava na 50 posto obeštećenja. Predlažemo da se taj dio reproducira”, rekao je tužitelj.

Nakon što je pregledana snimka Mamić je rekao da ostaje iza svog iskaza. “Ostajem pri svemu što sam rekao USKOK-u. Nisam nikada uzeo ni lipu, a da mi ne pripada ni od Dinama ni od Modrića”, rekao je Mamić.

U nastavku suđenja očekuje se iznošenje obrane bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića, dok se Zoran Mamić nije pojavio na početku suđenja, a njegova obrana je izvijestila kako je na putu prema Osijeku.

Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru “Dinama” Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se, od travnja prošle godine, sudi zbog optužbi da su NK “Dinamo”, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Autor: HINA

 


Komentari