MAMIĆ GUBI ULOGU KRALJA TRANSFERA U HRVATSKOJ? Ovoga ljeta mogli bi svjedočiti pravoj senzaciji!

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Onako, malo za promjenu, glavna vijest ovoga ljeta mogli bi biti senzacionalni transferi mladih igrača Rijeke, a ne iz Dinama, kako smo do sada navikli. Dakako, vjerojatno će rekord Prve HNL srušiti Dinamo s Danijem Olmom, za kojeg traže više od 25 milijuna eura, odnosno neki tvrde čak i 40 milijuna eura, ali o tom potom.

Činjenica je, Zdravko Mamić je, na stranu sada optužbe za kriminal i presuda, kroz godine postao kralj transfera u Hrvatskoj, a vjerojatno i regiji. No, stigla su nam post-mamićevska vremena, a tu će ulogu prema svemu sudeći preuzeti čelni čovjek Rijeke i visoki dužnosnik pri HNS-u, Damir Mišković.

Rijeka je ‘u igri’

Samozatajni biznismen, za kojeg se govori da je jedan od najbogatijih i najmoćnijih Hrvata, potiho ulazi na hrvatsku transfer-scenu kojom je dosad drmao Zdravko Mamić. Dakako, ne govorimo sada o poslovima s gotovim i izgrađenim igračima, poput Kramarića, Bradarića, Mišića, Eleza i ostalih koje je dosad prodavao po cijenama manjim od 10 milijuna eura, već govorimo o onim puno unosnijim transferima, transferima mladih i talentiranih nogometaša za koje strane velesile izdvajaju znatno više.

Vratimo se na Kvarner. Rijeka je ove sezone, pod vodstvom Igora Bišćana, iznjedrila, za sada, dvojicu kvalitetnih mladih igrača. I već je ta činjenica sama po sebi velika vijest jer se u proteklih nekoliko godina, pogotovo u vrijeme Matjaža Keka, na prste jedne ruke mogu nabrojati mladi igrači koje je Rijeka uspjela promovirati i afirmirati iz vlastite škole.

Statistika vara

Dakle, riječ je o veznjaku Ivanu Lepinjici i krilnom Denisu Bušnji. Na prvi pogled ili bolje rečeno internetsku pretragu, što će mnogi odmah napraviti, dečki su, u kontekstu tržišta koje današnji nogomet diktira, gotovo pa bezvrijedni. Eto, Transfermarkt, relevantan portal koji procjenjuje vrijednost igrača i bilježi statistiku, a na koji se mnogi novinari i stručnjaci oslanjaju, kaže kako Lepinjica vrijedi tek 100 tisuća eura, a Bušnja 200 tisuća eura. Dakle, za današnje pojmove, sitniš.

Uistinu, zaviri li se malo dublje, nisu puno niti odigrali. Bušnja je odigrao tek 12 utakmica, uz svega 319 minuta na terenu i zabio je jedan gol, onaj u Kupu i to Križevcima, dok je Lepinjica imao nešto konkretniju minutažu odigravši 2000 minuta u 24 utakmice i uz tri pogotka i jednu asistenciju.

No, drugačije to izgleda na terenu. Lepinjica je moderan defenzivni veznjak, stasit je, jak, posjeduje trkačku moć, sjajno čita igru, a zbog svoje motorike i mirnoće pri iznošenju lopte i sigurnosti pri dodavanjima, sjajan je igrač za tranziciju čak i pokretanje napada iz dubine. Dakako, zbog svoje visine (190 cm) dominantan je u igri glavom i može dobro poslužiti i pri prekidima. Bušnja je pak prodorno krilo sa sjajnim driblingom i što je najvažnije može igrati na obje strane.

Postoji jedno ‘ali’

Upravo su to prepoznali brojni strani klubovi pa smo tako nedavno doznali kako Lepinjicu i Bušnju potražuje Udinese i Fiorentina te za njih nude pozamašnu svotu novca. Fiorentina ih je navodno željela obojicu za 10 milijuna eura, odnosno Lepinjicu za šest, a Bušnju za četiri, odnosno Udinese je nudio oko sedam za Lepinjicu. Doznajemo kako to nisu jedini klubovi koji potražuju riječki dvojac, a do ljeta će popis udvaratelja vjerojatno još dodatno porasti.

Da, nažalost uvijek postoji ‘ali’. Obojica su još uvijek neafirmirani u svom klubu, dakle, vidjeli smo tek ‘teaser’ od obojice te možemo samo nagađati u kojem će se smjeru razvijati. No, sada predstoji vidjeti Miškovićev potez. Analizirajući dosadašnju transfer-politiku čelnog čovjeka Rijeke, dvojac bi mogao ‘odlepršati’ već ovoga ljeta, ako dođe cifra koju su zacrtali. Da razjasnimo, bit će apsolutna senzacija ako Rijeka proda ovaj dvojac za desetak milijuna eura, ali kako smo pojasnili, to bi potencijalno mogla biti velika pogreška jer u budućnosti bi na njima mogli zaraditi možda i dvostruko.

Dva asa u rukavu

Kažemo to iz posve logična razloga. Recimo, Dinamo je kroz godine shvatio da je bolje dati jači ugovor i ostaviti mladog igrača do 21. ili 22. godine u klubu, te mu dati tri ili četiri sezone da se pošteno afirmira i razvije te ga onda prodati za 15-20 milijuna eura, nego ga ‘utapati’ odmah dok je neiskaljen za desetak milijuna. Opekli su se Modri na Jedvaju, Haliloviću, Sosi, Brekalu, Muriću, igračima koji danas imaju podosta problema s afirmacijom u klubovima i Dinamo si danas više neće dozvoliti rani gubitak mladog talenta, osim ako igrač i njegovi zastupnici determinirano žele napustiti klub. Mamić je inteligentno i na vrijeme ustrojio takvu politiku i srećom klub je i dalje prakticira.

Hoće li Mišković i njegova svita učiti na tuđim greškama to ne znamo, ali trenutno u svojem pogonu imaju dvojicu fantastičnih mladih igrača koji bi za klub mogli biti sjajna lansirna rampa kao što su za Dinamo nekada bili Modrić, Ćorluka i Eduardo. Od nekud se mora početi, a Rijeka sada ima dva asa u rukavu, samo je pitanje hoće li ih znati odigrati.


Komentari