IMA LI U ZAGREBU MJESTA ZA RAZVITAK SPORTA? Dubrava rađa olimpijce, a sportskih dvorana nigdje

FOTO: os-mjzagorke-zg.skole.hr

Ove godine Hrvatska je pokazala zavidan uspjeh na Olimpijskim igrama kao mala zemlja, no ne teče svugdje med i mlijeko.

Kao što znamo, tri medalje osvojili su sportaši iz Dubrave, zagrebačkog ishodišta vrhunskih sportaša. No, dok mediji slave olimpijce iz Dubrave, roditelji djece iz ovog zagrebačkog karta ogorčeni su jer tamo nema nijedne sportske dvorane, zbog čega njihova djeca na tjelesni moraju u školski hodnik. Naravno, dvorana je na listi obećanja svake godine, no nikako da se s iste makne i napokon realizira.

Djeca treniraju na hodnicima i ispred ulaza u škole

Roditelji su spomenuli da im je gradonačelnik Milan Bandić posljednje obećanje dao 2015. godine, kada je rekao da će dvorana biti sagrađena do rujna 2016., ali to je ponovno ostalo tek na pukim obećanjima. No, jedan od roditelja kaže da je u gradskome proračunu za ovu godinu bilo osigurano sedam milijuna kuna za dvoranu, ali pomaka i dalje nije bilo, a ne postoji ni projektna dokumentacija. Dotad će, kaže, oko 1 000 djece ponovno ‘tjelesni odgoj’ imati u učionicama ili pak na hodniku ili ispred ulaza u školu na betonskoj površini, gdje se već veći broj učenike ozlijedio.

“Budući da se djeca ne mogu baviti sportom u svojoj školi, čak ni onoliko koliko je određeno školskim programom, upisujemo ih na izvanškolske aktivnosti po okolnim dvoranama kako bi koliko-toliko bila u doticaju sa sportom”, objasnio je jedan od roditelja, prenosi večernji.hr.

Iz Grada je stigao odgovor da je projektna dokumentacija za dvoranu pri kraju i da će radovi početi kada se na javnom natječaju izabere izvođač.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Ima li u Zagrebu mjesta za sport?

Podsjetimo, nedavno smo pisali o sumraku rekreativne košarke i činjenici da se mali košarkaški klubovi gase, a igrališta zjape prazna. Iznos gradske potpore amaterskoj košarci jednak je mjesečnoj plaći jednog igrača Cibone. Od Grada dobivaju potporu u iznosu od 70 sati godišnje, što je približno 17 tisuća kuna, a troškovi se penju i do 65 tisuća kuna samo za plaćanje termina dvorane koju koriste.

>>>SUMRAK REKREATIVNE KOŠARKE: Mali klubovi se gase, a igrališta zjape prazna (FOTO)

Sličnim problem je i sa skejterskim parkovima u Zagrebu o kojima smo također pisali. Tada nam je jedan od skejtera rekao da smatra kako Zagrebu kao glavnom gradu treba jedan pošteni park jer je riječ o jedinom glavnom gradu u Europi bez pravog parka i bez ijednog skate natjecanja. Iako je gradonačelnik najavljivao izgradnju najboljeg skateparka u Europi, skejteri su na kraju zasukali rukave i prošle godine sami uredili park u Vrapču, no zbog manjka dozvole postoji mogućnost da bude srušen.

Hoće li se nakon silnih radova i fontana napokon naći vremena i resursa i za sport? Možda se u mladima, koji su željni treninga, poštenih dvorana i sportskih mogućnosti, kriju novi olimpijci, a mi im nemamo što pružiti.

>>>IMA LI U ZAGREBU MJESTA ZA SKEJTERE? U glavnom gradu ne postoji skate natjecanje, a skate park moraju graditi sami


Komentari