Kraj jedne ere: Ključni igrači napuštaju reprezentaciju, evo kako će izgledati bez njih

Pixsell

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je povijesni uspjeh osvojivši srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i za mnoge je to bila posljednja prilika za juriš na naslov prvaka. Kako to obično biva, nakon velikih natjecanja slijedi smjena generacija, a to čeka i Vatrene.

Bilo je tako 1998. godine kada su Vatreni osvojili legendarnu broncu, a onda je nastupila kriza dok na scenu nisu stupile današnje zvijezde, koje bi, pak, sada trebale kopačke okačiti o klin. To se naravno neće dogoditi istog trenutka, ali malo je vjerojatno da će itko od njih zaigrati na Mundijalu 2022. godine.

Od Vatrenih bi se nakon ovog velikog uspjeha mogli oprostiti: Luka Modrić, Ivan Rakitić, Danijel Subašić, Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić. Evo kako će reprezentacija izgledati bez njih.

Pozitivna stvar kod hrvatske reprezentacije je ta što je kadar igrača zaista širok i na svakoj poziciji ostaju barem po dvije opcije. Ipak problematična pozicija desnog beka, na kojoj je sad Vrsaljko, a zamjena je Tin Jedvaj, kojem više odgovorana stoperska dužnost.

Ipak, te stoperske pozicije već imaju kandidate i to mlade zvijezde, koje bi trebale uskočiti umjesto Lovrena i Vide. Radi se, dakako, o Benkoviću i Ćaleta-Caru, a osim njih u obzir dolazi i Mitrović.

Na lijevi bek bi također trebala doći jedna mlada nada, koja je nedavno iz Dinama prešla u Stuttgart. Pivariću i Striniću društvo bi trebao praviti Borna Sosa, kojem se smiješi mjesto u prvih 11 ako nastavi kao dosad.

Vezni red bit će problem za izbornika (tko god bude na toj poziciji) samo zbog neuigranosti i jer igrači, kojih ima dovoljno, nisu komplementarni jedni s drugima. Već sada su neki bili na širem popisu, a u igri su i Čorić, Vlašić i Moro, koji potencijala imaju. U svakom slučaju, izbornik će imati puno posla dok ne pronađe dobitne kombinacije igrača, koji će najbolje funkcionirati.

Lijevo krilo još uvijek pokriva Ivan Perišić, a od pomoći bi mogao biti i Brekalo. Na suprotnoj strani su Rebić i Pjaca, koji čvrsto drže svoja mjesta u ekipi i još imaju dugu karijeru pred sobom.

Problem ipak stvara pozicija centarfora, pogotovo nakon skandala s Nikolom Kalinićem, koji je protjeran iz Rusije nakon što je odbio ući kao zamjena na utakmici protiv Nigerije. Sada su ostale samo dvije opcije za tu poziciju, Kramarić i Santini, od kojih prvi nije čisti napadač, a drugi već ima godina…

Kada se sve zbroji oduzme, hrvatska reprezentacija ima svjetlu budućnost, ali d nje treba stići, a to neće biti moguće bez mukotrpnog rada izbornika i velikih promjena.

Autor:Željka Orešković


Komentari