U polupraznoj Areni silne muke s Nizozemcima

Facebook

Naši košarkaši kao da su malo izgubili kompas.

U osrednjoj partiji s puno praznog hoda hrvatska košarkaška reprezentacija postigla je i treću pobjedu u svojoj skupini, u četvrtom kolu pred puno praznih sjedalica (gdje je publika?)  u zagrebačkoj Areni nadvišena je Nizozemska 78-72 (39-35). Ipak, teško je da će nakon ove  partije izbornik Perasović biti zadovoljan, u igri hrvatske vrste bilo je previše i grešaka i nonšalancije i Nizozemci su dugo, predugo prijetili iako nemaju kvalitetu da se uopće suprotstave hrvatskoj reprezentaciji.

Unatoč svih očekivanja da ćemo od početka vidjeti razigranu Hrvatsku kao da smo svjedočili utakmici dan ranije protiv Makedonije. Sa slabom obranom do izražaja su došli nizozemski dalekometni udarci,  dočim  je  hrvatska dalekometna artiljerija posve zakazala. Uostalom, Hrvatska je tukla trice s bijednih deset posto točnosti (1-10).

Tako su već prvu četvrtinu Nizozemci rješili u svoju korist 18-14,  no panika je uslijedila tek u drugoj četvrtini kad su Nizozemci poveli čak s 12 koševa razlike 34-22. Hrvatska je promašilvala  na sve strane, ispod koša, s krila izdaleka… Onda je na scenu nastupio Bojan Bogdanović. Zbog silne želje dobio je i tehničku grešku, no s tim potezom kao da je razbudio ostatak momčadi. S time da je  Bogdanović zabio čak deset koševa zaredom. Tako je preokret Hrvatske uspio i na poluvrijeme se otišlo s hrvatskih četiri koša prednosti – 39-35.

U trećem dijelu igre, valjda je iznova Perasović u svlačionici održao bukvicu igračima, konačno se zaigrala agresivnija obrana. U vatru je ubačen i Rudež i malo-pomalo  prednost je rasla, a Nizozemci su nestajali.  Nakon onemogućavanja njihovih šuteva pribjegli su očajničkim pokušajima koji su samo išli na ruku hrvatskim ambicijama. I evo prednosti 62-50 na kraju treće četvrtine. I uz, ruku na srce, slabu igru dosegnuta je pristojna prednost…

Kao po nekom pravilu iznova je uslijedilo opuštanje i tri minuta prije kraja utakmice Nizozemci su došli samo na tri koša minusa, bilo je 69-66. No, u životnoj formi nastupa Kruno Simon koji je odmah preciznim udarcima za tri poena satrao i posljednje nizozemske nade.

Očekivala se bolja partija od naših reprezentativaca, napose što Nizozemci spadaju u donji dom europske košarke. Hrvatska je ovom pobjedom osigurala drugo mjesto u skupini, a u četvrtak će još igrati utakmicu protiv Gruzije. Kao drugoplasirana iz ove skupine naša će reprezentacija igrati u osmini finala  protiv Češke ili Latvije, kako sada stvari stoje.


Komentari